Rosia Montana. Masivul Cetate. In Memoriam. + DVD Cetatea de Aur + DVD Apusul aurarilor

Autor: Adrian Steclaci
Editura: Heritage
Format: 22x30,5 cm
Nr. pagini: 78 color
Coperta: legata
ISBN: 978-606-92482-3-2
Anul aparitiei: 2011
Editie bilingva, romana/engleza.
Album aparut in coordonarea si cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania
DESPRE CARTE
Editarea lucrarii „ROSIA MONTANA. MASIVUL CETATE - In Memoriam” a urmarit valorificarea unui fond fotografic si a unui film de arhiva realizate de ing.Adrian Steclaci in anii 1957-1960. Imaginile si pelicula au o valoare documentara si culturala uriasa. Multe din obiectivele surprinse de autor nu mai exista in prezent. Astfel, pe langa reproducerea acestor fotografii, cartea contine articole stiintifice referitoare la importanta pastrarii patrimoniului Rosiei Montane, patrimoniu comparabil, ca valori arheologice, istorice si culturale, cu marile obiective UNESCO ale lumii. Intre copertile albumului se gaseste un DVD cu filmul „Cetatea de Aur”, realizat de ing.Adrian Steclaci in anul 1957 si un interviu luat autorului dupa cinci decenii, in 2011, de arh.Silvia Oostven.
CUPRINS
Cuvant inainte (Acad.Dr.Ionel Haiduc, Presedintele Academiei Romane) 11
Omagiu pentru Apuseni (Arh.Silvia Oostven, Asociatia Heritage) 12
Amintiri despre Rosia Montana (Ing.Adrian Steclaci) 13
Fericirea unui popor sta in lipsa lui de istorie si de traditie? (Prof.Univ.Dr.Ioan Piso) 19
Monumentul Cetate in peisajul Muntilor Apuseni (Prof.Dr.Arheolog Ioana Bogdan Cataniciu) 23
Consideratii geologice si miniere si evolutia petrometalogena (neogena) a zacamantului auro-argentifer - Rosia Montana (Prof.Dr.Ioan Marza) 29
Biodiversitatea in Muntii Apuseni (Dr.Farm.Ovidiu Bojor) 41
Bibliografie 44
Fotografii 47
DVD - „APUSUL AURARILOR” - Scenariul si regia: Cristina Oancea
Mii de ani de istorie a mineritului de aur in Muntii Apuseni. Traditie si legenda, arheologie si mediu, imagini inedite si concluziile specialistilor, si mai ales o tulburatoare intalnire cu generatia celor din urma aurari, intr-un documentar de referinta al Televiziunii Romane distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu (International Television Festival Bar - Montenegro, 2006), Premiul de Imagine al Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania (2007), Premiul de Regie al International TV Festival ECO - Ecology and Culture Ohrid (Macedonia, 2008).
Durata totala: 52 min.