Securitatea informatiilor
Autor: Neculae Nabarjoiu
Editura: A.G.I.R.
Seria: Securitate nationala
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 270
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-227-7
Anul aparitiei: 2008
DESPRE CARTE
Autorul si-a edificat lucrarea pornind de la ideea principala, citam: „Traim intr-o adevarata era informationala si intr-un real razboi informational”.
Dispunand de o experienta acumulata in practica profesionala, aceasta l-a determinat pe conf. dr. ing. N. Nabarjoiu sa ordoneze si sa clasifice cunostintele sale pentru a fi folosite de cei care au nevoie de notiuni teoretice pentru a-si imbogati cunoasterea in domeniu.
Tranzitia spre societatea informationala, nevoia societatii de informatii in timp real cresc continuu. Viteza de transfer si prelucrare a informatiilor, dupa unii autori, se dubleaza in termen de sase luni.
Trecerea de la societatea industriala moderna la cea informationala, bazata pe comunicare, necesita tehnica in continua perfectionare si resurse umane bine pregatite/specializate.
Lucrarea se bazeaza pe legislatia actuala si standardele Uniunii Europene si ale Aliantei Nord-Atlantice.
Pe langa definitiile stiintifice ale notiunilor de tehnologia informatiei (IT), sunt prezentate pe larg metodele si mecanismele de realizare a securitatii informatiilor.
Cu ajutorul informatiei se protejeaza securitatea umana si bogatiile natiunilor, insa cu limitarea libertatilor cetatenesti.
In ultimii ani a crescut nevoia de a securiza informatiile, in special ale sistemelor de transport si de prelucrare automata a datelor.
In tara noastra, dupa intrarea in NATO si UE s-a modificat atitudinea fata de informatiile clasificate si chiar cele neclasificate, fapte care au dat loc la unele scandaluri mediatice, in care s-au lansat unii jurnalisti neinformati.
Managementul informatiilor poate fi definit ca totalitatea masurilor luate pentru securitatea informatiilor si pastrarea acestora pentru a fi utilizate de cei in drept autorizati.
CUPRINS
Argument IV
Cuprins VII
1. Spre societatea informationala 1
2. Teoria informatiei 15
3. Informatia cu relevanta pentru securitatea nationala 34
4. Securitatea in era informationala 53
5. Razboiul informational 80
6. Managementul securitatii informatiilor 107
7. Sistemul de securitate a informatiilor clasificate 155
8. Managementul informatiilor clasificate in Romania 172
Bibliografie selectiva 259