Sentimentele de la A la Z. Fii stapanul emotiilor tale!
Autor: Andrew Fuller | Sam Fuller
Editura: Niculescu
Seria: Psihologie
Format: 13x20 cm
Nr. pagini: 368
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-38-0688-9
Anul aparitiei: 2022
DESPRE CARTE
In cartea sa „Sentimentele de la A la Z”, Andrew si Sam Fuller analizeaza cea mai comuna gama de emotii si explica ce sunt acestea, cum functioneaza si cum le poti folosi pentru binele tau personal, in loc sa le lasi sa-ti conduca viata. Acestia detaliaza originile emotiilor si arata care sunt caile neuronale ce permit dezvoltarea si manifestarea lor.
Impartita in capitole de dimensiuni mici, pline de informatii usor de citit, aceasta carte te ajuta sa intelegi ce sunt sentimentele, cum iau nastere, ce anume provoaca aparitia lor, cum sa le recunosti, cum sa le manageriezi, cand sa ceri ajutor. Daca te-ai luptat vreodata cu sentimente pe care pur si simplu nu le poti intelege, ai dificultati in a le controla sau te-ai simtit neajutorat, atunci aceasta carte este potrivita pentru tine!
CUPRINS
Introducere 9
Acceptare 25
Aglomerare si graba 34
Amaraciune 41
Ambiguitate 44
Ambitie 49
Apatie si plictiseala 56
Apreciere 61
Bunatate 66
Curaj 71
Curiozitate 78
Deja-vu 81
Dependenta 86
Dezamagire 91
Dezgust 98
Dispret 104
Doliu 108
Dorinta si atractie 116
Durere si inima franta 123
Ecuanimitate 128
Entuziasm 136
Esec142
Fericire 149
Frica 155
Furie 162
Gelozie 173
Identitate si sentiment de apartenenta 180
Iertare 190
Inutilitate si dispret de sine 196
Invidie 201
Iubire 207
Incredere 218
Incredere in sine 225
Ingrijorare si anxietate 232
Jena 242
Lacomie si posesivitate 248
Mila 254
Obsesie 257
Regret 262
Resentiment 267
Respingere 272
Rusine 276
Singuratate 284
Surpriza 291
Suspiciune 295
Traumatizare 302
Tradare 309
Tristete 316
Uimire si admiratie 322
Ura 327
Vulnerabilitate 332
Cum sa ramai in toate mintile intr-o lume nebuna 337
Index de sentimente 343
Index pentru manifestarile fizice ale sentimentelor 357
Note de final 364
INTRODUCERE (fragment)
Viata este foarte ciudata, chiar mai ciudata decat am putea vreodata sa ne-o imaginam. Unele dintre cele mai mari mistere cu care se confrunta oamenii sunt sentimentele lor: cum apar, cum le gestionam cand apar, cat sa le permitem sa stea si cum sa ne luam la revedere de la ele. Doar intelegandu-ne sentimentele putem ramane lucizi intr-o lume nebuna. Daca stim ce semnifica sentimentele noastre si cum sa le gestionam, putem merge pe drumul spre sanatate sau spre boala psihica.
De asemenea, este extrem de important sa le intelegem. Traim intr-o lume a obiectificarii (a tratarii oamenilor ca obiecte), a dezumanizarii si a mecanizarii. Nu avem mult timp sa reflectam si sa intelegem bogata lume a sentimentelor. Dar inima tanjeste dupa aceste cunostinte.
Lumea noastra interioara si lumea noastra exterioara
Cand lumea exterioara ne tulbura, avem nevoie de acces catre o lume interioara calma. In vremuri in care prioritatile in continua schimbare si eticile chiar si mai schimbatoare sunt aplicate de la cele mai inalte pozitii de conducere pana la comportamentele zilnice, constientizarea lumii noastre interioare este cea mai sigura metoda de a ne mentine echilibrul.
Corpurile noastre au sase simturi primare: tactil, olfactiv, gustativ, vizual, auditiv si haptic (perceptia sinelui fizic in spatiu, care te ajuta sa prinzi o minge sau sa conduci o masina). Aceste simturi ne ofera acces la lumea exterioara.
Constientizarea lumii noastre exterioare ne ajuta sa supravietuim. Totusi, daca le permitem simturilor externe sa domine, avem tendinta de a ne concentra mai mult pe procesul de intelegere a altora si mai putin pe procesul de a invata despre noi insine. Iar daca nu ne intelegem, vom plati un pret destul de mare.
Insa avem si simturi interne care ne ajuta sa accesam lumea noastra interioara. Acestea sunt emotiile si sentimentele - indicatoarele interne pe care le folosim ca sa invatam mai intai despre noi si apoi despre altii.
Majoritatea oamenilor nu stiu prea multe despre simturile lor interne si acest lucru se observa deseori in relatiile pe care le au cu ei insisi si cu altii. Daca nu esti armonizat cu tine insuti, este greu sa fii armonizat cu alti oameni.
La fel cum invatam sa ne dezvoltam simturile fizice, putem invata sa ne rafinam simturile interne si sa le transformam in informatii. Dezvoltandu-ne aceste simturi interne, ne pregatim pentru crearea unor relatii grozave, una dintre cerintele de baza necesare prin care putem face fata presiunilor din lumea exterioara.
De ce sentimentele seamana cu o cina cu invitati la intamplare
Sentimentele sunt precum invitatii care apar la cina in mod neasteptat: unii sunt bineveniti; altii sunt mofturosi la mancare si greu de multumit; unii nu raman destul, in timp ce altii stau mult peste termenul-limita. Unii devin prea galagiosi si nu se linistesc nicicum, in timp ce pe altii cu greu reusesti sa ii implici, sa ii amuzi sau sa ii distrezi.
O problema cu care ne confruntam toti este ca acesti invitati aleatorii pot aparea pe neasteptate si nu avem nici cea mai vaga idee ce sa facem cu ei. O alta problema este ca tindem sa acceptam conditiile in care apare fiecare invitat, pe masura ce ajunge, ca o adevarata reflectie a realitatii.
Ca si cum nu era de-ajuns, acesti invitati apar in cele mai ciudate combinatii, dand nastere unor sentimente contradictorii. Cand ai astfel de sentimente, este ca si cum ti-ai vedea cel mai aprig dusman cum se urca la volanul masinii tale nou-noute si o conduce direct spre prapastie.
Sentimentele inseamna cunoastere
De obicei, noi nu descoperim intelepciunea propriilor sentimente pentru ca nu le lasam sa-si duca treaba la bun sfarsit; fie le reprimam, fie le descarcam prin actiuni premature, fara a constientiza ca ele reprezinta un proces de creatie care, la fel ca nasterea, incepe ca o durere si se transforma intr-un copil.
Sentimentele sunt primul si cel mai profund limbaj al nostru. Inainte ca stramosii nostri sa aiba cuvinte, au supravietuit fiind cititori abili ai sentimentelor celorlalti. Sentimentele comunica mai repede decat cuvintele. Grupuri intregi de pasari flamingo se pot hrani calm dintr-o mlastina, dar, daca una singura simte un pericol, isi iau toate zborul cat ai clipi. Sentimentele umane pot fi la fel de molipsitoare.
Sentimentele noastre variaza de la iubire la durere. Pe parcurs, ele pot trece prin frica, inertie, jale, groaza, anxietate, furie, rusine, ura si toata complexitatea simtamintelor de iubire, cum ar fi dorinta, dorinta sexuala, gelozia, nevoia de cineva, compasiunea, simpatia si obsesia. De-a lungul istoriei, au existat multe incercari de a intelege incurcata lume interioara a sentimentelor si a emotiilor. Filosofi precum Platon, Plutarh, Stoicii, Toma d’Aquino, Charles Darwin, Descartes, Spinoza si Hume au scris tratate despre varietatea de emotii pe care le avem. Si teologii vestici, asa cum se observa din numeroasele lor scrieri religioase, au fost preocupati de sentimente si emotii.
Nu este mereu usor de talmacit sensul diferitelor sentimente din noi; dar este si mai greu sa talmacesti sentimentele altora. Intelegerea gresita a sentimentelor celorlalti conduce la cearta. Semnale contradictorii conduc la dispute, conflicte si neintelegeri in relatii. Interpretarea gresita a semnalelor transmise de propriile noastre sentimente ne provoaca durere inutila. Uneori, multi dintre noi se aseamana cu copiii ce se agita atunci cand au nevoie de mancare, dar nu isi dau seama ca sursa reala a iritarii lor este foamea. Unul dintre cele mai complicate puzzle-uri de rezolvat pentru noi, oamenii, este intelegerea atat a sentimentelor noastre, cat si a sentimentelor celorlalti.