Strazile Craiovei si numele lor
Autor: Gheorghe Manolea
Editura: A.G.I.R.
Seria: Oameni si locuri
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 262, color
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-916-0
Anul aparitiei: 2024
DESPRE CARTE
Strazile dintr-un oras, strazile din Craiova, pot fi considerate o Carte de istorie ale carei pagini sunt deschise toate in acelasi timp si raman deschise zi si noapte, vara-iarna.
Uneori, unele pagini sunt rescrise, de cele mai multe ori conjunctural, dupa cum bate vantul, alteori pentru a marca schimbari in istoria orasului, a tarii, a neamului, a lumii.
In majoritatea cazurilor, numele strazilor este legat de personalitati, de evenimente istorice, de natura, de alte orase sau de tari.
Personalitatea al carei nume a fost dat unei strazi este legata de identitatea nationala, de istoria militara, de arta si literatura, de stiinta.
Fiecare strada are istoria ei.
Fiecare nume are o poveste, a avut o viata care se pierde in negura vremurilor mai departate sau mai apropiate.
Probabil ca oamenii de azi care traiesc, care locuiesc pe o strada ar vrea sa stie ce se ascunde in spatele numelui pe care ei il folosesc pentru a indica locul in care postasul sa le aduca o scrisoare, un ziar sau pensia, unde sa fie cautati de prieteni, de rude.
Plecand de la aceasta ipoteza - oamenii ar vrea sa stie, oamenii ar vrea sa asculte o povestire despre strada lor - mi-am propus sa va prezint cateva istorisiri legate de numele strazilor din Craiova, in special numele personalitatilor din domeniul stiintei, din domeniul tehnicii dar si din alte domenii.
CUVANT INAINTE
Discutam intr-o zi cu un coleg oltean, care a petrecut mai multi ani la Timisoara. Discutam despre oamenii importanti din Romania. Am ajuns si la academicieni. Colegul meu a facut o remarca:
- Oltenia nu a dat prea multi academicieni!
Afirmatia, facuta transant, nu mi-a „cazut” bine. Nu mai stiu de ce nu mi-a „cazut” bine dar imi amintesc ca i-am spus:
- Daca oamenii importanti pe care Oltenia i-a dat tarii, i-a dat lumii, daca academicienii nascuti si scoliti in Craiova, nu sunt cunoscuti de contemporanii nostri, vina ne apartine noua, celor de azi.
Am decis sa public in presa locala articole in care sa prezint, intr-o forma succinta, accesibila, oamenii importanti din domeniul stiintei si tehnicii. Avand in vedere ca la vremea aceea, 2009, Gazeta de sud, era o publicatie cotidiana, un ziar,cu acoperire regionala, ca aveau o rubrica intitulata „Cultura. Istorie”, ca istoria este ca o busola care ne arata de unde venim, unde mergem dar, mai ales, ne da forta de a continua drumul inceput de inaintasi, s-a inaugurat o noua rubrica, „File din istoria stiintei”. Mi-am propus sa povestesc despre personalitati din domeniul stiintei si tehnicii care s-au nascut in Oltenia sau in Romania, dar si despre oameni din lumea intreaga.
„Gazeta de sud” era tiparita pe hartie, distribuita abonatilor, vanduta in chioscuri „fixe” amplasate in zone cu vad comercial, bine „promovata” de vanzatori ambulanti, dar accesata si in format electronic. Varianta electronica avea o facilitate interesanta, atractiva: cititorii puteau posta comentarii, citite de toti cei care accesau site-ul www.gds.ro.
Multe comentarii... Unele potrivite, altele mai putin potrivite! Unul dintre ele: in data de 16.01.2010 am publicat articolul „Petrache Poenaru - sustinator al invatamantului din Tara Romaneasca”. Unul dintre cititori (Al. B) a scris:
„- Ceea ce faceti Dumneavoastra cu aceste cercetari despre personalitati romanesti, publicate si aduse la cunostinta neamului (ziare, radio), inseamna foarte mult, pe mai multe planuri, pe care - in mod subtil - le si mentionati.
Revenind la Petrache Poenaru, unele lucruri le stiam, dar fara a putea sa le mentionez cu precizie nici ca timp si nici ca fapte. Nu cunoastem aproape nimic din activitatea lui aproape fabuloasa in sprijinul dezvoltarii invatamantului romanesc. Caci una este sa incerci sa compilezi o viziune personala din noianul de viziuni care ne invadeaza azi pe noi si alta este sa fii „ctitor, metodolog si pionier” intr-o lume care ea insasi era pusa pe incercari diverse.
In ceea ce priveste politica fata de invatamant, cu mici exceptii (datorate prestatiei unor uriasi: Spiru Haret, Maiorescu, Iorga s.a.), chiar si atunci cand la conducere au fost oameni din interior, acestia, au actionat ca politicieni, cazand in derizoriu si in nimicnicie, facand si mari deservicii prin distrugerea castigurilor anterioare. Este exemplul clasic al cailor troieni: ca sa distrugi hotarator iti trebuie exponenti dintre cei pe care vrei sa-i distrugi. Exponenti vanitosi, pe care cultura s-a asezat precum ciupercile pe mucegai.
Sper ca materialele Dumneavoastra, devenind o colectie insemnata, vor fi adunate candva si intr-o carte!
Dar, sper, ca veti gasi o persoana talentata in media (video) sa puna scrierile Dumneavoastra pe creatii video, „povestind in imagini” ceea ce Dumneavoastra ati scris atat de frumos.”
In data de 24.07.2010 am publicat articolul „Ludovic Mrazek, un pionier in geologia romaneasca”. O cititoare a scris:
- Eu trec in fiecare dimineata pe aceasta strada dar nu stiam cine a fost Ludovic Mrazek.
Atunci mi-a venit ideea de a scrie sau de a povesti despre numele strazilor, despre numele strazilor din Craiova. Am propus, la Radio Oltenia Craiova, rubrica saptamanala „Strazile Craiovei si numele lor”, difuzata sambata dimineata si duminica dupa amiaza. S-au difuzat pana in 25 iunie 2016.
As putea spune ca multi oameni au ascultat, au „perceput” aceasta emisiune transmisa la Radio Craiova.(https://www.radiooltenia.ro/strazile-craiovei-si-numele-lor-vasile-conta/).
Uneori, cunoscutii ma intrebau:
„- Mai ai emisiunea la radio?”
Desi majoritatea episoadelor sunt inca disponibile, in format sonor, pe pagina postului Radio Craiova (https://www.radiooltenia.ro/strazile-craiovei-si-numele-lor-constantic-lecca/) sau, pe blogul www.gheorghe.manolea.ro, in format text https://gheorghe.manolea.ro/2015/11/01/31-10-2015-strada-amilcar-sandulescu/) am considerat ca tiparirea acestora intr-o carte ar fi bine venita.
Am incercat mai multe forme de editare a textului, de adaptare a acestuia. Intr-un final am pastrat forma utilizata la vremea respectiva in care mentionam titlul emisiunii, numele personalitatii purtat de strada respectiva si data la care era programata difuzarea.
Am pastrat si frazele cu care incepea fiecare episod:
„Buna ziua, stimati ascultatori! Azi, la rubrica Strazile Craiovei si numele lor, o sa va povestesc despre numele strazii...”
Am adaugat fotografia „omului” al carui nume este purtat de strada. Am inclus o harta pentru identificarea zonei in care se afla strada (https://www.nanoterra.ro/harti/craiova.html) si inca una care ofera o imagine „3D” ( https://orasul.biz/strazi-craiova-dj).
Craiova, 28.12.2023
CUPRINS
Emisiunea „Strazile Craiovei si numele lor” - episodul 1, 04.10.2014 11
Strada Gogu Constantinescu 13
Strada Traian Lalescu 16
Strada Petrache Poenaru 19
Strada Gheorghe Titeica 22
Strada Mihail Barca 25
Strada George Breazul 28
Strada Simion Stoilov 31
Strada Ion Popescu Voitesti 34
Strada Stoica Dumitrescu 37
Strada I.G. Duca 40
Strada Mihail Strajan 43
Strada Bogdan Petriceicu Hasdeu 46
Strada Franarului 49
Strada Nicolae Iorga 52
Strada Virgil Madgearu 55
Strada Nicolae Julea 58
Strada Barbu Lazareanu 61
Strada Lyon 64
Strada Elie Georgescu 69
Strada Pictor Ion Negulici 72
Strada Fratii Golesti 75
Strada Stefan Velovan 78
Strada George Fotino 81
Strada Emanoil Chinezu 85
Strada Romain Rolland 89
Strada Giovanni Peressutti 92
Strada Brazda lui Novac 95
Strada Maresal Alexandru Averescu 98
Strada General Stefan Falcoianu 101
Strada General Constantin Argetoianu 104
Strada General Gheorghe Magheru 107
Strada General Ioan Dragalina 110
Strada General Nicolae Magereanu 114
Strazi viitoare cu nume de Generali 117
Strada Ludovic Mrazek 119
Strada Nicolae Vasilescu Karpen 122
Strada Henri Coanda 125
Strada Electroputere 129
Strada Aurel Vlaicu 132
Strada Tudor Vladimirescu 135
Stazile Horia, Closca si Crisan 138
Strada Ion Dezideriu Sirbu 142
Strada General Eremia Grigorescu 146
Strada Ioana Radu 149
Strada Gherghe Chitu 152
Strada Fratii Buzesti 155
Strada Constantin D. Fortunescu 158
Strada Mihail Kogalniceanu 161
Strada Dealul Spirei 164
Strada Ion Maiorescu 168
Strada Amilcar Sandulescu 171
Strada Dr. Victor Gomoiu 174
Strada Nicolae Ionescu Sisesti 177
Strada Stefan Odobleja 180
Strada Ecaterina Teodoroiu 183
Cartierul Craiovita Noua 185
Strada Nicolae Coculescu 188
Strada Aristizza Romanescu 191
Strada Elena Farago 194
Aleea Arhitect Duiliu Marcu 196
Strada Traian Gheorghiu 199
Strada Ion Anestin 205
Strada Ion Vasilescu 208
Strada Arhitect Constantin Iotzu 211
Strada George Enescu 214
Strada Emil Garleanu 217
Strada Alexandru Buia 220
Strada Constantin Brancoveanu 223
Strada Vasile Georgescu Paleolog 226
Strada Grigore Plesoianu 229
Strada Constantin Lecca 232
Strada Ion Tuculescu 235
Strada Gheorghe Baritiu 238
Strada Eliza Opran 240
Strada Vasile Carlova 243
Strada Dimitrie Gerota 246
Strada Ion Ionescu Argetoaia 249
Strada Vasile Conta 252
Strada Mihail Moxa 255
Strada Felix Aderca 258