AGIR
Asociatia Generala a Inginerilor din Romania
facebook Contact Contul meu membru Contul meu Librarie Home
EN RO
  • Cine suntem|
    • Istoric
    • Codul de etica
    • Statut
  • Structura|
    • Conducere
      • Colegiul de etica
      • Adunarea Generala
      • Consiliul Director
    • Organizare
    • Filiale/Sucursale
    • Societati
    • Cercuri
    • Membri
      • Individuali
      • Colectivi
      • Sustinatori
    • Departamente
  • Ce oferim|
    • Premiul AGIR
    • Distinctii AGIR
    • Certificatul EUR ING
    • Servicii
      • Consultanta
      • Proiecte
      • Expertize
      • Educatie
      • Cercetari terminologice
      • Servicii editoriale
  • Activitate|
    • Programe
    • Biblioteca
    • Culturala
    • Editarea si difuzarea de publicatii (carti si reviste)
  • Editura|
    • Publicatii
      • Buletinul AGIR
      • Termotehnica
      • Telecomunicatii
    • Carti
  • Librarie|
    • Carti
    • Cosul tau
    • Cum cumpar
  • Cum ma inscriu

Cautare Carti Librarie
* Introduceti numele cartii
Carti editura AGIR

Oferte speciale

Intelepciunea lumii naturale. Invatatura spirituala si practica de la plante, animale si Mama Pamant
Stoc limitat

promotie
Pret:
39.9 RON
Cum ar fi sa fii Horica. Istorii interesante in versuri galopante si 50 de poezii-ghicitori
Stoc limitat

promotie
Pret:
34.5 RON
Home » Librarie » » Tehnici si tehnologii de prelucrare a carnii

Comenzile înregistrate în perioada 30 aprilie - 21 mai vor fi procesate și expediate începând cu 22 mai.
Vă mulțumim pentru înțelegere!

Tehnici si tehnologii de prelucrare a carnii

60 RON
Stoc limitat
Autor: Carol Csatlos | Adriana Birca
Editura: Tehnica-Info Chisinau
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 344
Coperta: brosata
ISBN: 9975-63-198-3
Anul aparitiei: 2003
Adauga in Cos
Descriere

REFERENTI STIINTIFICI:
Prof.univ.dr.ing. Gheorghe BOBESCU
Prof.univ.dr.ing. Simion POPESCU
Universitatea „Transilvania”, Brasov, Romania

CUPRINS

Prefata 3

Cuprins 5

1. SACRIFICAREA SI VALORIFICAREA ANIMALELOR 9
1.1. Generalitati 9
1.2. Factorii care influenteaza calitatea carnii 10
1.3. Structura morfologica si compozitia chimica a carnii 13
1.4. Pregatirea animalelor pentru sacrificare 16
1.5. Dispozitive, masini si instalatii folosite in industria carnii 19

2. MIJLOACE DE TRANSPORT SPECIFICE INDUSTRIEI CARNII 25
2.1. Carucioare, electrostivuitoare, electrocare 25
2.2. Mijloace de transport suspendate 30
2.3. Mijloace de ridicat si coborat 41

3. SUPRIMAREA VIETII ANIMALELOR IN ABATOARE 48
3.1. Dispozitive si utilaje pentru imobilizarea animalelor 48
3.2. Dispozitive si utilaje pentru asomarea animalelor 52
3.3. Dispozitive si instalatii pentru jugulare si sangerare 60
3.4. Transformarile postsacrificare ale tesutului muscular 63

4. PRELUCRAREA INITIALA A ANIMALELOR 67
4.1. Jupuirea animalelor 67
4.2. Oparirea porcinelor 79
4.3. Depilarea porcinelor 87
4.4. Parlirea, razuirea de scrum si finisarea carcaselor de porc 96

5. PRELUCRAREA PRIMARA A CARCASELOR 99
5.1. Operatiile de prelucrare primara a carcaselor animalelor 99
5.2. Masini si dispozitive pentru prelucrarea primara a carcaselor 102
5.3. Analiza punctelor critice de control la abatorizarea animalelor in vederea aplicarii planului HACCP 112
5.4. Verificarea calitatii carnii 116

6. CONSERVAREA CARNII PRIN REFRIGERARE SI CONGELARE 121
6.1. Consideratii generale privind procesele fizice la racirea sistemelor celulare de origine animala 121
6.2. Fenomene biochimice specifice pentru tesuturile animalelor sacrificate 122
6.3. Refrigerarea carnii 123
6.4. Congelarea si decongelarea carnii 140

7. MARUNTIREA SI SEPARAREA PRODUSELOR DIN INDUSTRIA CARNII 1258
7.1. Consideratii generale, teorii specifice maruntirii, randamentul maruntirii 158
7.2. Clasificarea masinilor de taiat-maruntit 165
7.3. Masini pentru taierea grosiera a carnii si subproduselor 165
7.4. Masini pentru maruntirea fina a materiilor prime din industria carnii 187

8. AMESTECAREA SI MALAXAREA PRODUSELOR DIN INDUSTRIA CARNII 209
8.1. Consideratii generale 209
8.2. Constructia si functionarea amestecatoarelor din industria carnii 210
8.3. Calculul capacitatii de lucru a malaxoarelor 217
8.4. Calculul puterii consumate la malaxare 217

9. UMPLEREA MEMBRANELOR 220
9.1. Generalitati 220
9.2. Masini de umplut cu actiune periodica 220
9.3. Masini de umplut cu actiune continua 225

10. AFUMAREA CARNII SI PRODUSELOR DIN CARNE 233
10.1. Generalitati cu privire la procesul de afumare 233
10.2. Instalatii de afumare 235

11. TEHNOLOGIA FABRICARII PREPARATELOR DIN CARNE 267
11.1. Materii prime si materiale 267
11.2. Clasificarea si sortimentul preparatelor din carne 272
11.3. Tehnologioa de fabricare a preparatelor din carne 274
11.4. Analiza punctelor critice de control la fabricarea preparatelor din carne in vederea aplicarii planului HACCP 321
11.5. Calitatea preparatelor din carne 323
11.6. Defectele preparatelor din carne 337

BIBLIOGRAFIE 342

DESPRE AUTORI

CAROL CSATLOS - profesor universitar al Facultatii de Mecanica a Universitatii „Transilvania” din Brasov.
- A absolvit Facultatea de Mecanica a Universitatii din Brasov, Romania, in anul 1979.
- Doctorat in tehnica la Universitatea „Transilvania” din Brasov, specialitatea „Autovehicule si tractoare”.
- Autor si coautor a 8 manuale si indrumare practice pentru studenti.
- A publicate peste 55 de studii si articole de specialitate in reviste, buletine, conferinte din tara si strainatate.

ADRIANA BIRCA - conferentiar universitar al Facultatii de Stiinte Economice de la Universitatea „George Baritiu” Brasov.
- A absolvit Facultatea de Tehnologie Alimentara a Institutului Politehnic din Chisinau, Republica Moldova in anul 1986.
- Doctorat in economie la Academia de Studii Economice din Bucuresti, specialitatea „Merceologie”.
- Autor si coator a 7 carti si lucrari practice de tehnologie si merceologie.
- A publicat peste 45 de studii si articole de specialitate in reviste din tara si strainatate.

Va recomandam

MN28. Harta de drumetie Masivul Feleacu. Scara 1:45000. Trasee parcurse cu GPS.
Stoc limitat

Pret:
20 RON
Ciupercile. 100 de intrebari si raspunsuri de la specialisti
In stoc

Pret:
26 RON
Taierea blanda la pomi, arbusti si vita-de-vie. Ghid foto de buzunar
Stoc limitat

Pret:
20 RON
Solutii manageriale de criza. Restructurarea organizationala sau reproiectarea manageriala.
Stoc limitat

Pret:
42 RON
Home | Cine suntem | Structura | Ce oferim | Activitate | Editura | Librarie | Cum ma inscriu | Politica de confidentialitate | Termeni si Conditii |Parteneri |Contact
© 2025 Asociatia Generala a Inginerilor din Romania - toate drepturile rezervate.