Comenzile înregistrate în perioada 04-13 octombrie vor fi procesate și expediate începând cu 14 octombrie.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
Tehnologii nucleare
Autor: Petre Ghitescu | Gabriel Lazaro Pavel
Editura: Electra
Format: 14,5x20,5 cm
Nr. pagini: 164
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-507-072-1
Anul aparitiei: 2013
DESPRE CARTE
Utilizarea surselor nucleare si in alte domenii decat cel al producerii de energie este aproape necunoscuta publicului larg. Prezenta lucrare se doreste a fi privita ca o sinteza a tehnologiilor ce utilizeaza in prezent sursele nucleare pentru diferite ramuri industriale si pentru medicina.
CUPRINS
Lista de figuri 5
Lista de tabele 9
Cuvant inainte 11
1. MASURATORI INDUSTRIALE 13
1.1. Descrierea problemei 14
1.2. Procesul tehnologic 17
1.3. Alegerea unui procedeu de masurare 18
1.4. Sisteme de masura 20
2. MASURAREA NIVELULUI 33
2.1. Alegerea senzorului de nivel 35
2.2. Fluide in fierbere si fluide criogenice 38
2.3. Namol, tulbureala, fluide vascoase 40
2.4. Senzori de nivel cu radiatii 42
2.5. Surse de radiatii 42
2.6. Securitatea radiologica 43
2.7. Dimensionarea sursei 45
2.8. Alegerea detectorului 47
3. MEDICINA NUCLEARA SI IMAGISTICA MEDICALA 53
3.1. Diagnoza 53
3.2. Radioterapia 54
3.3. Analize biochimice 55
3.4. Substante radio-farmaceutice de diagnoza 55
3.5. Substante radio-farmaceutice terapeutice 57
3.6. Izotopi folositi in medicina 58
4. METODE RADIOGRAFICE 61
4.1. Modul de functionare 68
4.2. Diagramele obtinute cu ajutorul microscopului SEM 73
4.3. Tipuri de distorsiuni 74
4.4. Schimbari ale imaginii datorate interactiunii intre esantion si sonda cu electroni 75
4.5. Influenta metodologiei de operare, a tehnicii de preparare a probei si a perturbatiilor exterioare asupra imaginilor 95
4.6. Probleme cauzate de defecte instrumentale 108
5. STERILIZAREA INSTRUMENTELOR MEDICALE 113
5.1. Sterilizarea in acceleratoare de electroni 114
6. IRADIEREA ALIMENTELOR 124
6.1. Scurta istorie 124
6.2. Alimente iradiate in prezent 125
6.3. Principiul metodei 126
6.4. Surse de radiatii folosite pentru iradierea alimentelor 127
6.5. Iradierea alimentelor 128
6.6. Doze aprobate pentru iradierea alimentelor 128
6.7. Siguranta alimentelor iradiate 129
6.8. Calitatile nutritionale ale alimentelor iradiate 130
6.9. Acceptarea produselor tratate prin iradiere 131
7. DATAREA CU CARBON-14 132
7.1. Cum ia nastere carbonul-14 in natura?
7.2. Datarea unei fosile 135
7.3. Alti izotopi radioactivi 135
8. IMAGISTICA NUCLEARA 136
8.1. Tomograful computerizat si camera gamma 138
8.2. Imagistica SPECT 146
8.3. Imagistica PET 151
8.4. Rezonanta magnetica nucleara 156
8.5. Ultrasonografia (ecografia cu ultrasunete) 158
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA 160