Transilvania. Taramul de dincolo de paduri. Fapte, personaje si plasmuiri

Autor: Emily Gerard
Editura: Casa Cartii de Stiinta Cluj-Napoca
Seria: Biblioteca valorilor transilvane
Format: 14x20 cm
Nr. pagini: 532
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-17-2386-7
Anul aparitiei: 2024
Traducere din limba engleza, studiu introductiv si note de Ana-Maria Stan
DESPRE CARTE
Volumul de fata, scris si publicat in 1888 de o autoare din lumea anglo-saxona, mai precis de scotianca Emily Gerard, reprezinta, in primul rand, o noua marturie din seria „cum ii vad strainii pe romani”. Dincolo de caracterul sau de fotografie a unei epoci, cartea ofera publicului romanesc actual prilejul descoperirii unei scriitoare talentate, care imbina o mare curiozitate a spiritului, un simt rafinat al observatiei si un umor subtil, desi uneori caustic.
Cartea aceasta merita citita din foarte multe motive. In primul rand, este vorba despre o lucrare elaborata de o autoare, in contextul in care condeiele feminine care au acordat atentie tarii noastre, mai ales cele venite din exterior, sunt destul de putine. Avem asadar de a face cu o perspectiva feminina, dar si cu una feminista, in descrierea realitatilor transilvanene si, partial, a unor aspecte din viata Regatului Romaniei.
Emily Gerard se dovedeste a fi deopotriva un bun etnograf si un bun reporter, caci volumul ei imbina in mod reusit cercetarea traditiilor si obiceiurilor locale, cu jurnalul de calatorie in sensul sau clasic. Structura cartii Transilvania, taramul de dincolo de paduri ne poarta asadar prin sate si orase, prin diferite comunitati (sasi, romani, tigani, secui, armeni), fara a lasa la o parte descrierile de natura, ba chiar si reflectiile filosofice ori politice.
Ana-Maria Stan
DESPRE AUTOARE
Jane Emily Gerard (1849-1905) - scriitoare britanica, nascuta in Scotia, la Chesters, Jedburg, intr-o familie de mici nobili, cu preocupari cultural-religioase si stiintifice. Convertita la catolicism, se casatoreste in 1869 cu Mieczys?aw ?aszowski, ofiter polonez in armata Imperiului Austro-Ungar, care va ajunge la gradul de general-maior. Ca urmare a misiunilor militare ale sotului ei, va trai multa vreme in Europa Centrala si de Est, fiind familiarizata cu viata din Ungaria, Austria sau Polonia, in forma in care aceste tari si regiuni existau in secolul al XIX-lea.
Incepand din 1879, va publica nuvele, eseuri si povestiri in diferite reviste literare si ziare din Marea Britanie, majoritatea fiind scrise in colaborare cu sora ei, Dorothea Gerard. Ca unic autor, Emily Gerard este cunoscuta pentru lucrarea Transylvanian Superstitions (1885), respectiv pentru cartea de calatorie The Land Beyond the Forest (aparuta prima oara in 1888), care relateaza experienta sederii sale in Transilvania timp de doi ani. Este unul dintre autorii care l-au inspirat pe Bram Stoker pentru scrierea celebrului roman Dracula (1897). Lucrarea ei The Extermination of Love (1901) i-a fost dedicata scriitorului american Mark Twain, cu care Emily Gerard s-a imprietenit.