Universul explicat nepotilor mei

Autor: Hubert Reeves
Editura: Casa Cartii de Stiinta Cluj-Napoca
Format: 13,5 x 20 cm
Nr. pagini: 104
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-17-0737-9
Anul aparitiei: 2015
Traducere din limba franceza de Laurentiu Malomfalean
DESPRE CARTE
Alegand sa se adreseze unor copii cu varsta vecina celei de 14 ani, astrofizicianul canadian de limba franceza Hubert Reeves, autor a numeroase lucrari de popularizare stiintifica, descrie in acest volum o istorie a Universului pe care o poate citi aproape oricine, copil sau tanar, matur sau batran.
Asa cum cosmosul pare sa fi aparut peste noapte, cartea s-a nascut din conversatiile intretinute cu o nepoata grozav de curioasa, de-a lungul catorva seri de vara petrecute sub cerul instelat.
Volumul vorbeste, in termeni cat mai simpli si accesibili, despre tot ceea ce ne inconjoara la scara macro- si micro-cosmica: planetele, Soarele, galaxiile, gaurile negre, materia si energia intunecata, respectiv atomii cu subdiviziunile lor. Pe de alta parte, Reeves incearca o prezentare in ordine cronologica, dinspre Big-Bang-ul originar intr-o enigmatica expansiune spre viitor. Nu de putine ori, apare observatia ca natura e structurata ca o scriere. Ba mai mult, aceasta carte, ce poarta pana la urma semnatura unui om de stiinta, nu exclude poezia, lasand cititorul sa intrevada grumusetea genuina si farmecul inerent al unui domeniu de cercetare in care „a descoperi” poate fi doar un sinonim pentru mai tanarul „a crea”.
PREAMBUL
Titlul acestei carti imi evoca „Arta de-a fi bunic” de Victor Hugo. Intr-o lume unde cuplurile nu mai au trainicia de odinioara, bunicii au devenit niste repere importante, mai ales ca ei insotesc in general mai mult timp viata nepotilor.
Incepand sa scriu aceasta carte, am devenit constient de valoarea simbolica pe care i-as putea-o conferi: cea a unui testament spiritual.
Ce as vrea sa le povestesc eu nepotilor mei despre istoria acestui mare Univers pe care ei vor continua sa-l locuiasca dupa mine? Cum sa-i ajut sa transmita la randul lor aceste cunostinte?
Am ales sa ma adresez unor copii de o varsta apropiata celei de paisprezece ani. Si de asemenea, bineinteles, tuturor celor care vor sa stie mai mult despre cosmosul nostru si despre istoria sa.
Cartea s-a nascut din conversatiile avute cu una dintre nepoatele mele, in cateva seri de vara. Dialogul nostru se desfasoara sub cerul instelat, pe care il contemplam intinsi confortabil pe sezlonguri. Pe tot parcursul acestei redactari, m-am simtit retraind acele seri de august cu nepotii mei, care ma bombardau cu intrebari in timp ce asteptam stelele cazatoare.
Contemplarea boltii ceresti si sentimentul prezentei noastre primare printre astre starnesc o dorinta impartasita de a sti mai mult despre acest misterios cosmos pe care il locuim.
Aici va fi vorba de stiinta, ceea ce nu exclude poezia.
Autorul
CUPRINS
1. O seara de observatie 7
2. La ce distanta sunt stelele? 10
3. Din ce sunt facute stelele? 14
4. Din ce se incalzeste Soarele? 17
5. Cum sa evaluam varsta Soarelui? 22
6. Suntem pulbere de stele 25
7. Stupi si galaxii 27
8. Un Univers in expansiune 30
9. O istorie a Universului 35
10. Care e varsta Universului? 43
11. Suntem singuri in Univers? 47
12. Natura e structurata ca o scriere 54
13. Treptele naturii 58
14. Pascal si varful scarii 66
15. Tablele de piatra 72
16. Multiversul 79
17. Ceasul si ceasornicarul 82
18. Ce este o gaura neagra? 85
19. Materia intunecata 89
20. Energia intunecata si viitorul Universului 92
Reflectii 96
Va recomandam
