Utilizarea tehnicii pentru conservarea alimentelor cu folosirea frigului natural

Autor: Augustin Volconovici
Editura: Tehnica-Info Chisinau
Format: 14,5x20,5 cm
Nr. pagini: 186
Coperta: brosata
ISBN: 978-9975-63-278-1
Anul aparitiei: 2009
CUPRINS
Introducere 5
1. Stadiul actual al realizarii de masini si instalatii frigorifice 13
1.1. Cerintele de baza privind instalatiile frigorifice pentru racirea laptelui si pastrarea fructelor si legumelor 15
1.2. Depozite frigorifice. Notiuni generale 23
1.3. Sisteme de racire a laptelui si a fructelor si legumelor. Generalitati 38
1.4. Studiu asupra sistemelor frigorifice pentru racirea laptelui 47
1.5. Studiu asupra instalatiilor frigorifice pentru racirea laptelui si pastrarea fructelor si legumelor 52
1.6. Studiul instalatiilor criogenice 57
2. Tendinte actuale in tehnica conservarii produselor alimentare utilizand frigul natural 61
2.1. Probleme generale 61
2.2. Modele de schimbari climatice pentru Republica Moldova 62
2.3. Sistemul cu frig natural pentru racirea laptelui. Generalitati 64
2.4. Tratarea sistematica a problemei utilizarii frigului natural pentru racirea laptelui si pastrarea fructelor si legumelor 68
2.5. Caile de elaborare a tehnologiilor economice cu utilizarea frigului natural. Sursele efectului economic 73
2.6. Scopul si problematica cercetarilor 76
3. Contributii privind posibilitatile de imbunatatire a performantelor instalatiilor de conservare a produselor alimentare utilizand frigul natural 77
3.1. Particularitatile utilizarii frigului natural pentru racirea laptelui si pastrarea fructelor si legumelor 78
3.2. Studiul schemelor tehnologice ale procesului de pastrare a fructelor si legumelor cu utilizarea frigului natural 79
3.3. Determinarea si aprecierea parametrilor procesului de pastrare a fructelor si legumelor cu utilizarea frigului natural 84
3.4. Studiul regimului de racire a apei in instalatiile sezoniere cu frig natural pentru pastrarea fructelor si legumelor 91
3.5. Studiul regimurilor de utilizare a acumulatorului-racitor cu apa pentru racirea laptelui si pastrarea fructelor si legumelor 97
3.6. Determinarea parametrilor constructivi-optimali ai instalatiilor sezoniere cu frig natural pentru racirea laptelui si pastrarea fructelor si legumelor 107
3.7. Determinarea duratei de utilizare a instalatiilor sezoniere cu frig natural pentru racirea laptelui si pastrarea fructelor si legumelor 115
3.8. Studiul regimurilor de formare si utilizare a ghetii in ghetarii pentru pastrarea fructelor si legumelor 122
3.9. Metodica determinarii consumului de energie electrica la formarea ghetii pentru mentinerea temperaturii necesare pe pastrare a fructelor si legumelor 132
3.10. Unele aspecte privind modelarea instaltiilor cu frig natural (acumulatorului-racitor cu apa si ghetariei) pentru pastrarea fructelor si legumelor 143
3.11. Gura de ventilatie cu actionare automata 147
3.12. Contributii la conceperea mijloacelor tehnice de automatizare a procesului de pastrare a fructelor si legumelor cu utilizarea frigului natural 151
3.13. Conceperea schemelor functionale de automatizare a procesului de pastrare a fructelor si legumelor cu utilizarea frigului natural 156
Concluzii la capitolul 3 168
Concluzii generale 172
Bibliografie 179