Valorificarea laptelui de capra. Ghid practic pentru fermieri - PRET REDUS! -50%
Autor: Constantin Banu | Gheorghe Pasat | Sorin Stratila Dorin | Aura Daraba
Editura: A.G.I.R.
Seria: Ghiduri practice
Format: 14x20 cm
Nr. pagini: 184
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-050-1
Anul aparitiei: 2007
Pret vechi 20 lei - Pret nou 10 lei
CUPRINS
Prefata 5
I. DESPRE CAPRINE
1. Importanta cresterii caprinelor 11
2. Evolutia caprinelor pe plan mondial 13
3. Tipuri constitutionale de caprine 15
4. Rase de caprine 20
4.1. Rase de caprine din Romania 20
4.2. Rase de caprine din alte tari 23
4.3. Bolile frecvente ale caprinelor 26
5. Nevoile nutritive ale caprinelor 29
6. Alimentatia caprinelor 33
II. LAPTELE DE CAPRA
7. Mulsul caprinelor 39
7.1. Mulsul manual 39
7.2. Mulgerea mecanica 43
7.3. Productia mondiala de lapte de capra 48
8. Structura laptelui si proprietatile lui 51
8.1. Structura laptelui 51
8.2. Proprietatile fizice ale laptelui 54
9. Proteinele laptelui 56
9.1. Biosinteza proteinelor 56
9.2. Proteinele cazeinice 57
9.3. Agregarea micelelor de cazeina 61
9.4. Analiza cazeinei intregi 63
9.5. Proteinele lactoserului 64
9.6. Diferentele dintre laptele de capra si cel de vaca, din punct de vedere al proteinelor 68
9.7. Proteine din lapte cu rol de protectie 73
10. Lipidele din laptele de capra 77
11. Zaharurile din laptele de capra 81
12. Vitaminele din laptele de capra 83
13. Substantele minerale din laptele de capra 85
14. Enzimele laptelui de capra 93
15. Factorii care afecteaza compozitia laptelui de capra 95
15.1. Factorul genetic 95
15.2. Factorul perioada de lactatie 97
15.3. Factorul variatie zilnica 99
15.4. Factorul sezon 100
15.5. Factorul varsta animalului 100
15.6. Factorul de dieta si starea fiziologica 100
15.7. Factorul starea de sanatate a ugerului 102
15.8. Factorul procesare 102
16. Aroma laptelui de capra 104
17. Valoarea nutritionala a laptelui de capra 110
III. PRODUSE DIN LAPTE DE CAPRA
18. Produse lactate acide 115
19. Tehnologia generala a fabricarii branzeturilor 117
19.1. Receptia cantitativa si calitativa a laptelui 117
19.2. Curatarea laptelui 119
19.3. Standardizarea laptelui 120
19.4. Tratamentul termic al laptelui standardizat 126
19.5. Omogenizarea laptelui 127
19.6. Acidifierea laptelui 130
19.7. Coagularea laptelui 138
19.8. Prelucrarea coagulului 143
19.9. Formarea branzei 144
19.10. Sararea branzei 144
19.11. Maturarea si ambalarea branzeturilor 145
19.12. Ambalarea branzeturilor 151
19.13. Randamentul in branza si factorii de influenta 151
20. Branzeturi din lapte de capra 154
21. Fabricarea untului de capra 173
22. Preparate din colostru 176
Bibliografie in text 179
Bibliografie suplimentara 182