Vocatia tehnica a poporului roman. Prioritati si realizari remarcabile - PRET REDUS! -65%

Autor: Vasile Popovici
Editura: A.G.I.R.
Seria: Repere istorice
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 224
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-155-3
Anul aparitiei: 2007
Pret vechi 15 lei - Pret redus 5 lei
DESPRE CARTE
Vocatia tehnica a poporului roman este intruchipata in creatiile sale tehnice. Printr-o ampla documentare si prin minutioase cercetari, autorul evidentiaza faptul ca pe pamantul tarii noastre, creatia tehnica are radacini in preistorie si se afirma pana in zilele noastre.
Partea originala a lucrarii consta, intre altele, in prezentarea pentru prima data intr-o carte tehnica a GANDITORULUI de la Tarpesti - judetul Neamt. Sa amintim si de selectarea din corpul ingineresc a inginerilor romani care, prin realizarile lor, la acea perioada erau primii in Europa si/sau in lume.
De la GANDITORUL de la Tarpesti - mileniul 5 i.Hr. - si GANDITORUL de la Hamangia (Cernavoda) - mileniul 4 i.Hr. - din epoca neolitica, la mesteri ai ingeniozitatii din Moldova, Muntenia, Transilvania, la podul peste Dunare de la Cernavoda (4088 m) - cel mai lung din Europa anului 1895 - al inginerului Anghel Saligny, la primul zbor din lume in anul 1906, cu avionul construit si echipat de inginerul Traian Vuia, la marile baraje, hidrocentrale si termocentrale construite in secolul trecut, ca si pana la inventiile romanilor din zilele noastre, medaliate cu aur la Salonul International de la Geneva si in anul 2007, drumul este foarte lung si toate acestea, ca si multe altele, marcheaza firul viu al vocatiei tehnice a poporului roman.
In spatiul carpato-danubian, si invatamantul tehnic superior romanesc are amprenta sa. De la Gheorghe Asachi, care in anul 1813, la Iasi, ctitorea invatamantul ingineresc romanesc in limba romana, de unde absolveau 33 de ingineri hotarnici in anul 1818, si de la Gheorghe Lazar, care in anul 1818, la Bucuresti, intemeia scoala de inginerie, invatamantul tehnic superior romanesc a crescut si valoric la toate universitatile tehnice din tara.
Autorul, el insusi inginer, a inteles provocarea si a simtit datoria de a scoate la lumina prioritatile tehnice romanesti, atat ale marilor creatori anonimi, cat si ale unui mare numar de ingineri romani.
CUPRINS
1. Introducere;
2. Conceptul de inginerie;
3. Creatia tehnica a poporului roman de-a lungul timpurilor;
4. Invatamantul tehnic superior romanesc;
5. Prioritati tehnice romanesti la nivel european si/sau mondial.
Va recomandam
