Vraja Bucegilor. Editie revizuita.

Autor: Nestor Urechia
Editura: Romania pitoreasca
Seria: Verde
Format: 14,5x20,5 cm
Nr. pagini: 176
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-93217-4-4
Anul aparitiei: 2013
DESPRE CARTE
Pe vremea cand Carol I scria scumpului sau frate Leopold ca „Probleme foarte grave isi asteapta de la mine rezolvarea incat si eu a trebuit sa renunt la sederea reconfortanta in Carpatii mei frumosi”, Al. Vlahuta, Barbu Delavrancea, I.L. Caragiale, Nicolae Grigorescu - adeseori cu totii impreuna - sau Tache Ionescu bateau muntii ori chiar croiau poteci alpine, care aveau sa le poarte, peste ani si ani, binecuvantatul nume. Alaturi de aceste mari personalitati s-a aflat si Nestor Urechia, un nume mai putin cunoscut publicului larg, insa - pentru cei care stiu de ce - un veritabil pionier al drumetiilor montane, un precursor al literaturii turistice.
O intoarcere la acele vremuri de inceput in ale alpinismului nostru (alpin mai mult cu sensul de... munte, si mai putin al celui de escaladare a peretilor de piatra) va propune „Colectia verde” a revistei Romania pitoreasca: „Vraja Bucegilor” de Nestor Urechia. Este a cincea lucrare editata de cea mai longeviva publicatie de turism din Romania. Rand pe rand au aparut „Alpinism. Inaltimi, riscuri, bucurii” (Walter Kargel), „Jurnalul unui alpinist si aviator” (Niculae Baticu), „Vulcani, fluvii sacre si zei de piatra” (Nicolae C. Dimache), „Am indragit muntii” (Ionel Coman).
„Vraja Bucegilor”, tiparita doar o singura data in anul 1926, a ramas cu o prospetime de invidiat. Si pe buna dreptate. Cartea contine spatii, candori si indemnuri din vremuri pe cand „omul era inca adevarat ca natura si natura adevarata ca omul”, ca sa-l citam pe Mihai Eminescu. O selectie de fragmente, din lucrari diferite ale lui Nestor Urechia, a publicat Editura Sport-Turism in anul 1979, chiar sub acest titlu.
„Zanele din Valea Cerbului” au beneficiat, in schimb, de mai multe editii si in a doua parte a veacului trecut. E o exceptie fericita.
„Colectia verde” aduce cititorilor sai o forma integrala a „Vrajii Bucegilor”; incadrata, desigur, in normele limbajului de astazi. Alaturi de ilustratia originala - „dupa desene de Ary Murnu si Aimee Urechia” - am adaugat cateva peisaje montate din perioada interbelica, usor de recunoscut. De asemenea, am facut loc si unor imagini cu carti si autori reprezentativi pentru literatura turistica, pentru literatura romana in general, spre care nu-i niciodata prea tarziu sa ne intoarcem sa-i citim, sa-i recitim. Indiferent de varsta. Reeditarea acestei carti, ce merita tot interesul, are si un „porte bonheur”, daca se poate spune asa: se implineste, in 2013, un veac de la intemeierea Cercetasiei, intamplare ilustrata si in paginile cartii „Vraja Bucegilor”. Si poate nu la urma ar trebui adaugat si crezul „Colectiei verzi” - inspirat, desigur, din fenomenala publicistica eminesciana: „Cine nu minte niciodata e natura”!
(sursa: www.presadeturism.ro)