Conferinta Internationala COMMUNICATIONS 2002
Data: 1-16 ianuarie 2003
Cea de a patra editie a Conferintei COMMUNICATIONS a avut loc la Cercul Militar National în zilele de 5-6 decembrie 2002. Aceasta conferinta internationala a fost organizata de Universitatea "Politehnica" din Bucuresti, Academia Tehnica Militara si Institutul de Inginerie Electrica si Electronica. Au participat reputati specialisti din tara si strainatate, cadre didactice, cercetatori stiintifici de la institutele civile si militare, producatori de tehnica de transmisiuni, specialisti din Comandamentul Comunicatiilor de Informatii si de Transmisiuni din Ministerul Apararii Nationale.
Presedintele de onoare al acestei importante manifestari a fost dna prof.univ.dr.ing. Adelaida Mateescu, membru al Academiei de Stiinte Tehnice din România si al Consiliului AGIR.
Lucrarile s-au desfasurat în plen, 11 sectiuni si doua mese rotunde, prilejuind un mare schimb de informatii de importanta globala.
Subiectele au fost din domeniile: retele de comunicatii; ingineria multimedia; comunicatii securizate; strategia NATO pentru comunicatii; comunicatii mobile, antene si propagarea undelor; formarea inginerilor.
Sub aspect militar, aceasta conferinta face parte din suita de manifestari prin care Academia Tehnica Militara doreste sa realizeze o legatura mai activa între personalul militar si cel civil din institutele de învatamânt superior, cercetarea academica si aplicativa, firme si companii specializate din tara si strainatate, având ca obiectiv schimbul de informatii folositoare pentru asigurarea pregatirii superioare a noilor ingineri militari.
In acelasi timp s-a urmarit schimbul de informatii stiintifice si tehnice asupra celor mai importante aspecte tehnologice ale începutului de mileniu trei pentru a fi asimilate si de tara noastra.
Manifestarea tehnico-stiintifica a avut loc dupa summitul de la Praga, la care România a fost invitata sa adere la NATO, în contextul de restructurare si modernizare a armatei române, în acest proces comunicatiile ocupând un loc important.
Dezvoltarea comunicatiilor în România, prin tehnici si metodologii moderne, constituie o oportunitate strategica atât pentru dezvoltarea economica, cât si pentru o securitate nationala stabila.
Cu exceptia unor structuri militare, ca acelea de comanda si control al sistemelor de armament, tehnologiile militare si civile se completeaza reciproc, având în vedere si sistemele ecologice care sunt abordate printr-o noua metodologie.
Astfel au aparut noi oportunitati de productie care sa satisfaca atât solicitarile militare cât si cele civile si aplicarea unor standarde comune. In acest sens s-a discutat despre organizarea unor structuri comune de actiune civile si militare.
De interes comun este si formarea inginerilor capabili sa proiecteze si sa aplice în practica tehnicile actuale multimedia.
Din comunicarea prezentata de prof.univ. Mircea Raducanu si prof.univ.dr.ing. Adelaida Mateescu de la Universitatea "Politehnica" Bucuresti, privind formarea inginerilor multimedia, retinem: în trecut, procesul de educatie profesionala era sinonim cu scoala, clasa, profesorul, cartea, tabla negra si creta; procesul de învatamânt se va schimba datorita calculatorului, telecomunicatiilor, logicii multimedia, care în ansamblu constituie o alternativa la educatia clasica, accesibila studentilor si da o calitate superioara procesului de învatamânt.
Aceste instrumente moderne faciliteaza învatamântul de la distanta si reunesc persoane din locuri diferite printr-o comunicatie interactiva.
Din diferite motive (lipsa de fonduri, rutina corpului profesoral s.a.) realizarea în practica a modernizarii învatamântului consta într-un proces lung si dificil, care totusi îsi face loc în instructia elevilor din învatamântul preuniversitar si cel superior.
Prin participarea numeroasa, calitatea participantilor si a comunicarilor prezentate, aceasta reuniune stiintifica a înregistrat un succes deplin.
Lucrarile prezentate au fost adunate si tiparite într-un volum intitulat COMMUNICATIONS 2002, care poate fi consultat la biblioteca Universitatii "Politehnica" Bucuresti si la Academia de Stiinte Tehnice Militare.