2004 - AN ELECTORAL
Data: 1-15 ianuarie 2004
Daca este sa judecam lucrurile dupa "valurile" din viata politica a tarii, 2004 se anunta ca unul deosebit de fierbinte, ca o campanie electorala neintrerupta, cu toate caracteristicile competitiei pentru castigarea unui numar cat mai mare de voturi. Din pricina ambiguitatilor de ordin legislativ, dar mai ales a moravurilor de pe malurile Dambovitei, partidele nu au o preocupare mai sustinuta, mai serioasa decat cea din sfera propagandei electorale, fie deschisa, fie mascata.
Sigur, toate aceste practici ajung la starea de saturatie, cand alegatorul potential nu numai ca devine imun la mesajele care i se transmit, ci si refractar la tot ce inseamna politica. Se pare ca nu s-au tras invatamintele de rigoare din modul de pregatire a Referendumului privind Constitutia revizuita. Tot ce este in exces are efecte contrare scopului propus, chiar daca respectivul scop este dintre cele mai folositoare.
Fireste, absenteismul a reprezentat si reprezinta un mare pericol pentru destinele firavei democratii romanesti actuale. |n acest fel se creeaza si spatiu mai larg de manevra pentru formatiunile nedemocratice, extremiste, dar se si deformeaza grav vointa efectiva a populatiei, optiunile ei reale pentru un partid sau altul. |n acelasi timp, se contureaza un pericol, poate mai grav, in ceea ce priveste solutionarea marilor si complicatelor probleme economico-sociale din acest an. Daca partidul de guvernamant, daca celelalte partide din Parlament si din structurile administrativ-teritoriale se vor ocupa, in prea mare masura, de interesele lor electorale, nu va fi posibila atingerea tintelor ambitioase stabilite pentru 2004. Ne referim indeosebi la reforma economica, minata de tendinte populiste, de incercari care vizeaza amanarea, taraganarea conceperii si aplicarii unor masuri obligatorii pentru realizarea unor progrese sensibile in materie de restructurare si privatizare.
Semnalam aceste pericole cu intentii evident preventive. Nu stim ce ecou vor avea consideratiile expuse asupra protagonistilor scenei politice. Speram ca vor percepe corect astfel de semnale, intelegand ca este, in primul rand, in interesul lor sa actioneze in directia asteptarilor populatiei. |n caz contrar, vor avea prilejul sa constate ca au pierdut masiv voturi, ceea ce - pentru multe partide - va marca si spulberarea viselor lor de marire, de putere.
Alte articole

