EDITIA A TREIA A PREMIULUI ROMAN PENTRU CALITATE "J. M. JURAN"
Data: 1-15 ianuarie 2004
Cea de a treia editie a competitiei Premiul Roman pentru Calitate "J.M.Juran" s-a incheiat in saloanele Palatului Cotroceni, in ziua de 19 decembrie 2003, cand au fost acordate Premiile si Trofeul pentru Excelenta Manageriala, in prezenta presedintelui Romaniei, a unor personalitati ale vietii economice romanesti, a unor membri ai corpului diplomatic acreditati la Bucuresti, ministri, parlamentari, reprezentanti ai presei.
Distinctiile s-au acordat pe baza unor metodologii deosebit de exigente de evaluare si jurizare, in care s-au luat in considerare 32 de conditii de performanta: caracteristici economice, tehnice, manageriale, psihosociale, de mediu si altele.
Festivitatea de premiere a fost deschisa si mediata de domnul prof. univ. dr. ing. Ulrich E. Wiener, vicepresedinte executiv al Fundatiei J.M.Juran Romania, care
l-a invitat pe domnul presedinte Ion Iliescu sa ia cuvantul, din a carui scurta alocutiune retinem: a recomandat presei sa mediatizeze pe cei care in Romania realizeaza performante de mare calitate si sa arate ca in tara noastra sunt specialisti care stiu sa desfasoare activitati eficiente, fapt incurajator pentru oamenii respectivi si pentru societati; trebuie mediatizate exemplele de succes si sa se faca din ele repere pentru altii; a apreciat valoarea acestor actiuni si a felicitat pe noii laureati ai premiilor din acest an.
Inmanarea premiilor s-a facut sub inaltul patronaj al domnului Ion Iliescu, de catre: prof. univ. Szabolcs Lanyi, rectorul Universitatii Sapientia cu predare in limba maghiara; dr. ing. Tudor Caracioni, director general Contor Zenner Arad; dr. ing. Mihai Mihaita, presedinte AGIR; academician Marius Peculea si prof. univ. dr. ing. Nicolae Vasile, presedinte in exercitiu al Fundatiei Juran si vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti.
La aceasta editie au fost distinse cinci organizatii care impreuna cu cele noua care au fost laureate ale editiilor anterioare, au fost caracterizate ca "insule de excelenta ale economiei romanesti".
Cu aceasta ocazie a avut loc si lansarea celei de a IV-a editii a competitiei.
Dupa decernarea premiilor a avut loc o manifestare artistica de inalt nivel sustinuta de o formatie camerala formata din membrii Orchestrei Simfonice AGIR si de artisti de prestigiu ai Teatrului National din Bucuresti.
LAUREATII CELEI DE A TREIA EDITII A COMPETITIEI J.M. JURAN
1. SC CASIAL SA DEVA este o companie cu capital privat si are sediul in localitatea Chiscadaga, comuna {oimus, la 12 km de orasul Deva, judetul Hunedoara.
"Fabrica de ciment si var" a fost pusa in functiune in 1976, produce ciment, ipsos, piatra de gips, var si filler de calcar. In 1990 s-a transformat in societate pe actiuni, iar in decembrie 1997 Lasselsberger Holding BV Olanda devine actionar majoritar al SC CASIAL SA, prin cumpararea de la FPS a pachetului majoritar de actiuni.
Actionarul majoritar deruleaza o serie de proiecte de investitii care au vizat in principal protectia mediului, imbunatatirea calitatii produselor, precum si reducerea consumurilor energetice si implicit cresterea productivitatii. In septembrie 1999 compania a obtinut certificatul de conformitate pentru toate produsele fabricate si pentru sistemul de management al calitatii conform ISO 9002/1994.
In aprilie 2000 SC CASIAL SA devine membra a grupului Heidelberg Cement, unul dintre primii patru producatori de ciment din lume si cel mai mare investitor din industria materialelor de constructii din Europa Centrala si de Est.
Sfarsitul anului 2001 a insemnat pentru Casial certificarea sistemului integrat calitate-mediu conform ISO 9001/2000 si ISO 14001/1996.
Inceputul anului 2003 a adus un nou succes pentru companie, si anume certificarea sistemului de management al securitatii si sanatatii in munca in conformitate cu OHSAS 18001/1999.
Materiile prime necesare fabricarii produselor sunt exploatate din carierele proprii.
Portofoliul mare de clienti ai companiei, aflat in crestere an de an, cat si cresterea gradului de satisfactie al tuturor partilor implicate (actionari, propriul personal, parteneri, clienti, societate, comunitatea locala) pun in valoare o data in plus excelenta manageriala la toate nivelurile din compania SC CASIAL SA.
2. CN TRANSELECTRICA SA, infiintata prin HG nr. 627/31 iulie 2000, reprezinta una dintre cele mai importante companii strategice ale tarii, asigurand infrastructura necesara functionarii si dezvoltarii pietei de energie electrica din tara noastra.
Sistemul electroenergetic a ramas unitar deoarece din punct de vedere tehnic a fost condus de un singur operator, CN "Transelectrica" SA.
Transelectrica indeplineste functiile de operator de transport si de sistem al Sistemului Electroenergetic National, asigurand accesul transparent si nediscriminatoriu la retea pentru toti utilizatorii, in conditii de calitate, siguranta, eficienta economica si protectie a mediului inconjurator.
Reteaua electrica de transport cuprinde 76 de statii, cu 144 de transformatoare, insumand o putere de circa 34500 MVA si 9000 km linii electrice, care fac parte din domeniul public al statului, distribuite pe intregul teritoriu al tarii.
Prin liniile electrice de transport, care realizeaza interconectarea statiilor electrice intre ele si interconectarea Sistemului Electroenergetic National (SEN) cu sistemele electroenergetice ale tarilor invecinate, au fost transportati de la producatori la consumatorii si distribuitorii racordati in statiile Transelectrica 32,606 miliarde kWh in anul 2001 si 33,764 miliarde kWh in anul 2002.
Prin dispunerea teritoriala, reteaua electrica de transport este in permanent contact si interconditionare cu mediul inconjurator, inclusiv cu latura social-economica. Cu toate ca liniile electrice aeriene si statiile electrice constituie sursa entropica "cea mai curata" din sistemul energetic, Transelectrica manifesta o preocupare permanenta de a reduce la minimum impactul RET asupra mediului. Transelectrica a lansat conceptul de coabitare pasnica instalatii electroenergetice-mediu, in conformitate cu principiile dezvoltarii durabile, urmarind mentinerea armonioasa a legaturii om-natura in contextul progresului economic si social.
Misiunea si viziunea Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrice sunt stabilite in concordanta cu Strategia nationala de dezvoltare energetica a Romaniei si au la baza principiul dezvoltarii durabile a tarii noastre in contextul integrarii in Uniunea Europeana.
3. SEARCH CORPORATION este o firma romaneasca, infiintata in 1991, implicata in activitatile de consultanta, proiectare si management al proiectelor de infrastructura a drumurilor, autostrazilor si podurilor, atat in Romania cat si in strainatate.
Este de notat faptul ca SEARCH CORPORATION acopera intreaga gama de servicii in domeniul proiectarii si consultantei pentru proiecte de infrastructura rutiera, astfel ca firma, fiind una dintre putinele firme romanesti din domeniu, este capabila sa dezvolte proiecte complexe, care necesita diverse studii de teren, proiectare, servicii de achizitie pentru lucrarile de constructie, pana la supervizarea lucrarilor de constructie.
In ultimii 10 ani SEARCH CORPORATION a realizat peste 35 de proiecte majore, cu finantare internationala, precum si cateva sute de proiecte de infrastructura rutiera finantate de Guvernul Romaniei, cu valori de investitie de peste 1 miliard de EURO, valorile serviciilor de proiectare fiind de peste 35 de milioane EURO.
Firma a participat la stabilirea Programului de Autostrazi din Romania, elaborand strategia generala si studiile de prefezabilitate pentru cateva viitoare autostrazi importante: Deva - Nadlac, Bucuresti - Albita, Brasov - Targu Mures.
De asemenea, a fost un partener activ in implementarea Programului de Autostrazi, elaborand in intregime proiectul pentru modernizarea autostrazii Bucuresti - Pitesti, studiul de fezabilitate pentru autostrada Bucuresti - Brasov si detaliile de executie pentru autostrada Bucuresti - Constanta, sectorul Bucuresti - Fundulea si Varianta Ocolitoare Pitesti.
SEARCH CORPORATION este firma care a fost implicata in proiectarea si supervizarea lucrarilor de constructie pentru programele de reabilitare a drumurilor nationale din Romania (peste 1500 km), programe finantate de institutiile de finantare internationale si demarate in 1993.
Investigatiile si masuratorile efectuate cu Dynatest 8000 FWD au fost utilizate atat pentru gasirea solutiilor eficiente pentru sistemul national rutier cat si pentru efectuarea expertizelor si elaborarea solutiilor de reabilitare a pistelor de decolare-aterizare la aeroporturile Otopeni si Baneasa - Bucuresti, Sibiu, Ianca, Arad, Targu Mures.
4. S&T ROMANIA este o companie romaneasca care face parte din grupul de firme S&T Systems Integration & Technology Distribution AG. Infiintata in anul 1993, S&T AG este una dintre cele mai importante companii din domeniul solutiilor si serviciilor de tehnologia informatiei din Europa Centrala si de Est. Avand sediul central la Viena, S&T are in prezent un numar de 1200 de angajati si opereaza in peste 18 tari europene.
S&T Systems Integration & Technology Distribution AG proiecteaza, implementeaza si opereaza sisteme si servicii de tehnologia informatiei pentru clienti din urmatoarele domenii de activitate: financiar-bancar, telecomunicatii, utilitati publice, industrial, guvernamental, medical si vanzari cu amanuntul.
Activitatile firmei in domeniul integrarii de sisteme informatice au inceput inca din 1993, cand S&T indeplinea functia de unic distribuitor pentru toata gama de produse ale companiei Hewlett - Packard. Know-how-ul acumulat in colaborare cu unul dintre cei mai mari furnizori de tehnica de calcul din lume a facut ca S&T sa devina un integrator de sisteme informatice de prim rang in Europa Centrala si de Est.
In prezent S&T Systems Integration & Technology Distribution AG are competente deosebite in livrarea de servicii pentru managementul infrastructurii IT si outsourcing IT, impreuna cu o gama larga de servicii complementare, de la consultanta in infrastructura pana la integrare si implementare de sisteme IT.
Grupul S&T AG este prezent pe piata locala inca din anul 1994, cand s-a infiintat S&T Romania. In cei peste noua ani de prezenta pe piata romaneasca, S&T Romania a devenit unul dintre furnizorii semnificativi de solutii IT, un argument in acest sens fiind pozitionarea sa in primele locuri din topul national al firmelor private din Romania.
5. PRIMARIA MUNICIPIULUI SEBES. De la 1300, localitatea Sebes este cunoscuta in documente sub numele de Sebus, iar in 1341 este cunoscuta sub numele de "Civitas Sebus". In anul 1322 este amintita si manastirea dominicana din Sebes.
Populatia orasului numara in prezent peste 30.000 de locuitori, dintre care 25.000 sunt romani (88,96%), 450 sunt germani (1,6%), 2.085 romi (7,41%), 537 sunt maghiari (1,91%).
Suprafata teritoriului administrativ al orasului Sebes insumeaza 11.545 ha si cuprinde localitatile:
- SEBES - situat pe ambele maluri ale raului cu acelasi nume;
- LANCRAM - aproape de limita nordica a orasului, la aproximativ 2 km de aceasta;
- RAHAU - pe Valea Secasului Mare ce se deschide la sud de DN 1(E 81);
- PETRESTI - de-a lungul raului Sebes, la 3,5 km de Sebes.
Industria este foarte bine reprezentata in peisajul municipiului Sebes. Din domeniul industriei de prelucrare a lemnului, deosebit de prospera, se remarca:
* Cea mai mare investitie straina din Romania in materie, si anume Complexul Industrial MDF SEBES FRATI;
* Societatea Comerciala MOBIS cu capital integral romanesc;
* Societatea Comerciala HOLZINDUSTRIE SCHWAIGHOFER cu capital austriac.
Industria usoara existenta in zona, SC CISEROM (ciorapi), SC CAPRIS SA si CONFEX PELI (piele), PEMONT (cu capital austriac), ANVERSA (cu capital italian) si SC RAPEL SA (textile), s-a adaptat rapid economiei de piata si exigentelor impuse de aceasta, Fabrica de Hartie PEHART din Petresti.
De asemenea, a fost demarat proiectul Parcul Industrial SEBES-Alba.
Agricultura este bine reprezentata in teritoriu, suprafata totala a componentei agricole fiind de 7.400 ha.
In domeniul invatamantului - in municipiu functioneaza 11 gradinite, 8 scoli generale, un liceu cu program de educatie fizica si sport, un grup scolar industrial - de mecatronica si Colegiul National LUCIAN BLAGA, unde este in curs de elaborare documentatia pentru constituirea Centrului de Informatica. Mai functioneaza o filiala a Centrului de studii postliceale.
In domeniul bancar, in municipiul Sebes functioneaza cinci banci: Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare, Raiffeisen Bank, Banc Post si West Bank (cu capital italian si sediul in Arad).
Sport. In municipiu exista o moderna sala de sport, "Florin Fleseriu", inaugurata in anul 2000, precum si un stadion in parcul Arini. Functioneaza, de asemenea, o echipa de fotbal si una de handbal.
Turismul este si el bine reprezentat in peisajul municipiului Sebes.
Alte articole
