SALONUL NATIONAL DE INVENTICA PENTRU TINERET
Data: 1-15 ianuarie 2004
A treia editie a Salonului de Inventica pentru Tineret a fost deschisa intre 26 si 30 noiembrie 2003 in Complexul Romexpo. Organizarea acestuia se datoreaza colaborarii dintre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO.
Au participat tineri intre 15 si 34 de ani, elevi si studenti din mai multe judete, printre care Iasi, Suceava, Buzau, Vrancea, Timis, Hunedoara si Bucuresti, care au prezentat 60 de lucrari, demonstrand capacitatea de creatie si imaginatie constructiva tehnica a tineretului roman.
In cele ce urmeaza mentionam doar cateva dintre inventiile mai interesante prezentate.
- Roata propulsata electromagnetic cu sistem de centrare, fixare si absorbtie a socurilor integrat. Inventia apartine studentului Marius Bogdan Paslariu din Suceava. Aceasta roata este conceputa ca un motor electric cu rotor exterior, iar existenta campului electromagnetic permite utilizarea acesteia ca sistem de centrare si fixare, avand si rolul de absorbtie primara a socurilor. Aceasta inventie ar putea revolutiona industria automobilelor prin faptul ca elimina motorul poluant, fiind propulsata electric si actionand ca o perna magnetica.
- Acelasi autor mai propune o modalitate de incalzire a serelor utilizand caldura rezultata din descompunerea biomateriei.
- Instalatia geotermica pentru economia de energie la sere, inventie ce apartine lui Alexandru Stoian, tanar inginer de 28 de ani din Timisoara, este alcatuita dintr-un sistem de pompare a apei din panza freatica, un sistem de conducte care realizeaza distributia apei si pulverizarea deasupra serei. Aceasta inventie permite o economie de energie de 40% fata de consumul actual.
- Claudiu Murariu, student din Suceava, propune un butuc cu dinam incorporat, care poate fi utilizat pe orice model de bicicleta, pentru a obtine energia electrica pe timp de noapte pentru iluminat. Ansamblul prezentat este mai compact si mai fiabil decat un dinam exterior.
- Bogdan Brezuica, student, a inventat o papusa care creste. Papusa se dezvolta datorita unor tuburi si perne de aer care sunt umflate de un minicompresor. Ea revine la o dimensiune mica prin eliminarea aerului.
Dintre inventiile care au starnit curiozitatea mai citam: stecherul cu siguranta automata; ceasul care masoara pulsul, inventat de un elev de 16 ani; umbrela excentrica; colantii anticelulitici; ghetele pneumatice; bratul terapeutic; dusul cromoterapic; fotoliul pneumatic; senzorii terapeutici s.a.
Pentru ca aceste inventii sa intre in circuitul economic, sunt necesari investitorii, pe care tinerii inventatori ii asteapta sa le aprecieze creatiile.