SIMPOZIONUL WERNER VON SIEMENS La cea de a III-a editie
Data: 1-15 ianuarie 2004
Conform unor apreciabile intiative ale cunoscutelor firme SIEMENS SRL si ICPE-Cercetari Avansate din Bucuresti, devenite la acest moment o traditie, la sfarsitul anului 2003 s-a desfasurat a treia editie a Simpozionului Werner von Siemens - Inginerul Inventator si Creator al Firmei SIEMENS, in cadrul Conferintei Internationale Comunitatea Electrotehnica - o Comunitate Deschisa spre Viitor.
Manifestarea a fost organizata in colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si cu Asociatia Generala a Inginerilor din Romania si a avut loc in saloanele sediului AGIR din Calea Victoriei, Bucuresti.
In cadrul manifestarii au fost prezentate comunicari deosebit de valoroase privind aspecte de larg interes.
Dintre titlurile lucrarilor prezentate se pot evidentia: Colaborarea dintre firma Siemens si industria romaneasca; Influenta proprietatilor materialelor asupra performantelor masinilor electrice; Transmisia in curent alternativ - revolutie in tractiunea feroviara; Materiale ultramoderne din domeniul nanomaterialelor cu aplicatii in electrotehnica si electronica; Siemens - tendinte moderne in transportul de persoane; Locomotivele Hercules si Taurus - inovatii in cadrul tractiunii electrice in Europa; Materiale avansate pentru ingineria electrica; Prezentele firmei Siemens Schuchert in economia antebelica a Romaniei; Contributii la elaborarea sistemelor de conducere pentru aplicatii in timp real; Sistem de pozitionare 2D si multe altele.
Prezenta unor conferentiari, personalitati de inalt prestigiu din domeniile abordate, a asigurat un caracter select si in acelasi timp un inalt nivel stiintific si tehnic manifestarii. Printre somitatile participante se pot sublinia prezentele: ing. dipl. Wolfang Flandorfer, dr. ing. Torsten Stolze si dr.ing. Stefan Karch de la firma Siemens AG, ing. dipl. Octavian Udriste, drd Gabriel Ciprian Lupu si drd. Alexandru Mihai Spataru de la firma Siemens SRL, prof.dr.fiz. Wilhelm Kappel, director general al ICPE - Cercetari Avansate, prof.dr.ing. Florin Teodor Tanasescu, secretar general al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, presedinte al CER, prof. dr.ing. Nicolae Vasile, director general al ICPE - SA, dr.ing. Mihai Mihaita, presedintele AGIR, prof.dr.ing. Mihai Popescu, decanul Facultatii Electrotehnice din cadrul UPB s.a.
Ca si la precedentele editii, buna organizare a fost asigurata de un Comitet format din personalitati cunoscute ale domeniului, precum: prof. Adrian Brancusi, director general, ing.dipl. Octavian Udriste, director si ec. Bogdan Calarasu, director la firma Siemens SRL, prof. dr. fiz. Wilhelm Kappel, director general, ing.dipl. Elena Enescu, director general adjunct, dr.ing. Georgeta Alecu, sef laborator, dr.ing. Mircea Ignat, sef laborator, ing.dipl. Gabriela Obreja si ing.dipl. Ilie Popescu de la firma ICPE - Cercetari Avansate, dr.ing. Mihai Mihaita -presedintele AGIR, precum si prof.dr.ing. Mihai Popescu, decanul Facultatii de Electrotehnica din cadrul UPB.
Comitetul de Organizare a fost ferm hotarat, solicitand si selectand spre prezentare cele mai interesante comunicari spre asigurarea unui elevat nivel stiintific, promovand in paralel preocuparea de a asigura un climat favorabil si adecvat de exprimare tuturor participantilor la Simpozion. De remarcat ca in cadrul manifestarii, pe langa comunicarile stiintifice traditionale au fost incluse si doua importante teze de doctorat si, respectiv, de masterat cu subiecte din tematica adoptata.
Am remarcat aceste ultime genuri de lucrari ca pe un element inedit din programul de importante si valoroase initiative aduse pe parcursul derularii manifestarilor care au dat culoare, atractivitate si un sporit interes fiecarei editii.
Nu credem ca ar fi cazul sa se faca un bilant sau o concluzionare generala a acestor activitati, dar consideram necesare cateva sublinieri ce pot caracteriza eforturile de sustinere a unor astfel de manifestari.
Initial s-a plecat de la o idee a colegului dr.ing. Mircea Ignat de la ICPE - CA, de a se organiza un Simpozion omagial dedicat ilustrului specialist din electrotehnica mondiala, Werner von Siemens, cu ocazia implinirii a 185 de ani de la nasterea sa. Ideea a fost imbratisata de indata si imbogatita cu noi contributii ale profesorului Wilhelm Kappel, directorul general al ICPE - CA, ca si ale subsemnatului, dupa care propunerea a fost prezentata intr-o discutie comuna conducerii Siemens SRL spre analizare si acceptare. Cu deosebita placere am constatat din partea conducerii Siemens aprobare deplina si chiar entuziasm.
Era necesar si s-a hotarat ca in afara caracterului omagial, manifestarea sa-si propuna dezbaterea unor teme care preocupa la momentul prezent lumea stiintifica, precum stadiul cooperarilor industriei rom@nesti cu firma Siemens, noutati de top realizate de firmele initiatoare ale actiunii s.a.
Pe parcurs au fost selectate si introduse in dezbaterea editiilor parcurse tematici deosebit de interesante, precum: personalitatea si realizari deosebite ale inginerului inventator Werner von Siemens; elemente inedite din istoria stiintei si electrotehnicii; preocupari de larg interes din lumea stiintifica de specialitate a prezentului (actionarile de putere; noi materiale nanostructurate; noutati pe plan mondial din transportul electric feroviar; stadiul implementarilor tehnologiilor avansate in industria romaneasca; noi colaborari stiintifice si tehnice ale Siemens cu firme romanesti si perspective s.a). La actuala editie, asa cum aminteam mai sus, a fost luata hotararea de a se introduce in dezbaterile Simpozionului o serie de teze de doctorat/masterat ale unor valorosi tineri, castigatori ai concursurilor initiate si sustinute de firma Siemens SRL. Consecventi acestor principii, organizatorii se preocupa pentru a adopta la viitoarele editii noi si importante tematici, avand certitudinea utilitatii si castigurilor realizate o data cu desfasurarea fiecarei noi etape a manifestarii.
Lumea stiintifica si tehnica este recunoscatoare unor inimosi oameni de specialitate si decizie care au initiat, organizat, desfasurat si sustinut astfel de importante actiuni menite sa contribuie la \mbogatirea nivelului de cunostinte si noutati din mirifica lume a elctrotehnicii si nu numai.
Nu ne gandim aici numai la firmele organizatoare, ICPE - CA si Siemens SRL, ci si la alti factori care au sprijinit in mod real aceste initiative, precum Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Academia de Stiinte Tehnice din Romania, Asociatia Generala a Inginerilor din Romania, Universitatea "Politehnica" Bucuresti, Facultatea de Electrotehnica s.a., carora le multumim calduros pentru tot ce au facut si ce vor mai face pentru astfel de manifestari.
Si pentru ca Simpozionul Werner von Siemens se desfasoara in cadrul generos al Conferintei Internationale Comunitatea Electrotehnica - o Comunitate Deschisa spre Viitor, organizatorii intentioneaza ca la proximele prilejuri sa omagieze si alte distinse personalitati ale lumii stiintifice electrotehnice. Astfel, pentru anul 2004, cand se va implini un centenar de la nastere, va fi omagiat profesorul Remus Basiliu Radulet, un alt titan al domeniului.
Toate aceste masuri, corelate cu o participare deosebit de activa a invitatilor la discutiile purtate pe marginea materialelor expuse, de inventariere si gasire a noi domenii de colaborare intre firma Siemens si industria romaneasca pentru viitorul imediat, pot da garantia unui real succes al celei de a III-a editii a unei traditionale si semnificative manifestari dedicata memoriei ilustrului nostru predecesor si eminent deschizator de drumuri in electrotehnica mondiala -Werner von Siemens.