Dupa verdict, starea de asteptare ...
Data: 1-16 ianuarie 2005
Ca o profesiune de credinta, ne asiguram cititorii - si la acest inceput de an - ca nu ne vom abate nici o clipa de la tinuta noastra echidistanta politic, indiferent de mutatiile care au avut si au loc pe scena publica, in sferele Puterii. |n acelasi timp, in calitate de cetateni care "suporta" consecintele actiunii politice la nivel national, nu putem adopta o pozitie pasiva, de dezinteres, intrucat dispunem de instrumentele specifice democratiei pentru a ne pronunta, pentru a incerca sa influentam, in bine, cursul evenimentelor, fie si numai in numele breslei noastre ingineresti.
Am tinut sa facem aceste precizari de principiu deoarece - o data cu fiecare schimbare, dupa alegeri, a structurilor de conducere a tarii - multi concetateni "se adapteaza din mers", atitudinile obediente viciind grav atmosfera publica. Alternanta la putere rezultata din verdictul popular (verdict acceptat, spre onoarea lor, de mai toti politicienii demni de acest nume) poate fi comentata in cele mai diferite moduri, dar respectarea votului se afla in afara oricarei discutii. Oricat de imperfecta este (si poate fi) democratia, pana in prezent nimeni n-a "inventat" un regim politic mai bun.
Timpul va confirma sau va infirma (total sau partial) optiunile electoratului de la 28 noiembrie si 12 decembrie 2004. |nsa, in spiritul acelorasi principii democratice, avem datoria sa acordam guvernantilor - indiferent de "culoarea politica" a fiecarui cititor - sansa de a-si onora promisiunile, de a-si indeplini programul.
Din aceasta perspectiva, la cumpana anilor, am avut prilejul sa receptionam, deopotriva, semne bune si unele mai putin bune. Sa ne referim cu precadere la primele, pentru ca tocmai ele intretin acel nivel minim de optimism fara de care nu se poate realiza nici un proiect. Principalul element pozitiv este chiar modul in care s-a facut alternanta la Putere, fara convulsii, elegant, cu spirit de responsabilitate. Un al doilea element l-a constituit rapiditatea cu care noii guvernanti si-au preluat atributiile (nu este o evaluare calitativa, ci o simpla constatare). Al treilea vizeaza trecerea la realizarea unor promisiuni electorale (bunaoara, cota unica de impozitare). Nu putine au fost si "balbaielile", semnalele care ne pun in garda. Pe ansamblu, este prea devreme pentru a ne pronunta. Starea de asteptare in care se afla societatea ne apare pe deplin fireasca, pe deplin explicabila. Cum mai remarcam, se cuvine sa acordam guvernantilor sansa de a demonstra ce vor si ce pot. Numai ca ei trebuie sa stie ca o asemenea stare este temporara, rapid trecatoare. Orice intarziere in fructificarea amintitei sanse va fi paguboasa pentru ei, dar mai ales pentru noi toti, ceilalti.