Opinii
Data: 1-16 ianuarie 2005
Subsemnata Eugenia Iacob, domiciliata in Botosani, str. Sucevei nr. 5, Bl. 5, sc. A, ap. 35, va aduc la cunostinta urmatoarele:
- de la instalarea repartitoarelor de costuri, cheltuielile cu incalzirea nu mai reflecta consumurile reale;
- repartitoarele pot fi influentate de catre utilizator si pot fi demontate de pe calorifere fara ca ulterior sa se mai poata constata aceasta interventie; asa se explica faptul ca, in blocurile fara repartitoare, pentru anul 2003-2004 cheltuielile cu energia termica pentru un apartament de 51 mp, asa cum este apartamentul subsemnatei, au fost intre 800.000 lei - 1.200.000 lei, in timp ce in blocurile in care sunt instalate, partial sau total, repartitoare pentru unele apartamente li s-au repartizat cheltuieli de pana la 3.500.000 lei;
- in blocurile in care locatarii isi declara consumuri de 900.000 lei - 1.000.000 lei - care sunt de fapt consumuri reale - si la locatarii fara repartitoare s-au inregistrat consumuri similare. Aceste concluzii sunt rezultatul unei statistici efectuate de subsemnata pentru un numar de aproximativ 110 scari de bloc;
- la determinarea consumurilor de enrgie termica, SC Aquaterm SRL Botosani (furnizorul acestor repartitoare si care citeste aceste dispozitive si repartizeaza costurile) nu a luat in calcul caldura cedata de tevile de alimentare cu agent termic a apartamentelor, tevi care in cazul blocului in care locuiesc (bloc de 44 apartamente/scara) cedau 1/3 din caldura totala cedata de sistemul de incalzire a apartamentului; constatarea apartine SC Termica SA Botosani - furnizorul de energie termica din localitate.
In perioada noiembrie 2003 - martie 2004 mi-au fost repartizate cheltuieli dupa cum urmeaza: nov. 2003 - 1.800.000; dec. 2003 - 3.090.000 lei; ian. 2003 - 3.300.000 lei, cheltuieli si respectiv consumuri care nu sunt reale.
Pentru perioada nov. 2002 - feb. 2004, SC Aquaterm SRL detine listele de cheltuieli cu energia termica si constatarea mea ar putea fi verificata de catre dv. cat si de catre institutiile si asociatiile interesate. In perioada 2002-2004, locatarii care si-au instalat repartitoare au declarat ca acestea pot fi influentate de utilizator in sensul inregistrarii unor consumuri cat mai mici prin folosirea de pungi de gheata sau chiar prin demontarea acestora de pe calorifere si reinstalarea lor, fara a exista un control in acest sens.
Desi pentru recalcularea cheltuielilor de intretinere am solicitat sprijinul Asociatiei de locatari, problema nu mi-a fost rezolvata, motiv pentru care m-am adresat Consiliului Local Botosani. In urma controlului efectuat de catre Corpul de control al primariei, in lunile iunie-iulie 2004, s-a dispus recalcularea cheltuielilor de incalzire, dar SC Aquaterm SRL a refuzat recalcularea.
In luna iunie 2004 am inaintat actiune in instanta. Pentru dovedirea consumului real de energie termica din perioada 2002-2004, cat si a faptului ca repartitoarele pot fi influentate de catre utilizator si ca modul de calcul aplicat de catre SC Aquaterm prezinta omisiuni, judecatoria a solicitat expertiza tehnica, care a fost apreciata de expert la 42.000.000 lei, suma pe care evident nu o pot suporta.
Intrucat aceasta problema afecteaza un numar mare de cetateni si va afecta si in perioada 2004-2005, va rog sa incercati formularea unui raspuns la urmatoarele intrebari:
- sunt aceste repartitoare de costuri corespunzatoare pentru repartizarea consumurilor de energie (daca asigura o determinare rezonabila a consumurilor; daca pot fi influentate de catre utilizator in sensul inregistrarii unor consumuri mai mici decat cele reale);
- este corect programul dupa care se calculeaza energia consumata de locatarii cu si fara repartitoare si reflecta realitatea, cand nu a fost luata in calcul caldura cedata de tevile centrale din apartament, care in cazul blocului meu cedeaza 1/3 din caldura totala cedata de sistemul de incalzire si reflecta aceasta realitatea?