Terminologie, Terminografie, Terminotica
Data: 1-16 ianuarie 2005
Colocviul National de Terminologie, organizat de TermRom in colaborare cu Comitetul Electrotehnic Roman, Uniunea Latina si ASE Bucuresti, si-a desfasurat lucrarile celei de a III-a editii in ziua de 17 noiembrie 2004, in Sala AGIR din B-dul Dacia, Bucuresti, cu tema Terminologie, Terminografie, Terminotica.
Colocviul a avut ca moderator pe dl prof. dr. ing. Florin Teodor Tanasescu, presedintele TermRom, si s-a bucurat de prezenta activa a domnilor academicieni Marius Sala, Gleb Dragan si Dan Tufis. Prin continutul tematic, colocviul a oferit participantilor o informare actuala, la zi, prin mijloace moderne, asupra problemelor noi cu care se confrunta cei care folosesc in cercetarile si publicatiile lor terminologia existenta si cea noua, care apare cu un val de neologisme. Termenii noi sunt greu de descifrat si uneori inadecvati, creand nelamuriri in randurile lectorilor textelor de specialitate. In comunicarile sustinute de specialisti, membri ai Academiei Romane, membri ai corpului didactic universitar din Capitala si alte orase din tara, cercetatori de la Institutul European din Romania, au fost prezentate experientele personale in problemele cu care sunt confruntati in utilizarea termenilor. Pornind de la definitia limbilor/limbajelor ca mod de comunicare intre oameni, care functioneaza ca organisme vii si se comporta ca atare, termenii (cuvintele) sunt supuse selectiei naturale, concurentei, coerciziunii sociale si influentei de mediu.
Participantii au facut unele constatari de interes general. Astazi in lume se comunica in peste 4000 de limbi, dar accesul la limbajul specific al domeniului IT il au un numar restrans de limbi (limbaje). In UE sunt admise in prezent 30 de limbi oficiale si incepand din 2007, cand se prevede aderarea Rmaniei si Bulgariei, vor fi 32 de limbi oficiale, prin adaugarea limbilor celor doua tari candidate.
Din ultimul deceniu al secolului XX, tehnicile IT au patruns cu termeni specifici in limbajul uzual, chiar pana la copiii de varsta scolara.
Doamna Gabriela Varzaru a incercat sa prezinte modul in care se insinueaza in limba romana termeni IT si de comunicare din limbile engleza si franceza (uneori circula in paralel) si modul in care sunt adaptati (romanizati) si a explicat daca este cazul sa-i traducem sau sa-i utilizam ca atare. Domnul Florin Tanasescu a aratat ca in contextul progreselor in economie, stiinte si in viata sociala apar termeni noi care se definesc in fiecare ramura a stiintei, a fiecarei discipline care-si construieste sisteme conceptuale proprii si terminologii lingvistice specifice. In unele state avansate, problemele de terminologie sunt monitorizate la nivel guvernamental, ca de exemplu in Franta, Belgia, Canada.
Domnul prof. dr. ing. Gleb Dragan, membru corespondent al Academiei Romane, a facut o serie de consideratiuni despre termenii referitori la marimi si unitati de masura utilizati in energetica. Domnia sa a aratat ca o intelegere clara dintre limbaj si cunoastere intr-un domeniu de cercetare se bazeaza in mare parte pe cadrul lingvistic. In cadrul colocviului au fost conturate si unele idei de colaborare interdisciplinara, intre utilizatorii si beneficiarii terminologiei tehnico-stiintifice si de elaborare a unor politici adecvate in domeniu. Lucrarile colocviului, comunicarile si discutiile vor fi prezentate pe suport electronic (CD) si vor putea fi studiate de cei interesati.
Alte articole

