CCIR 150
Data: 1-15 ianuarie 2006
Sfarsitul de an prilejuieste intotdeauna bilanturi si aprecieri ale activitatii depuse de catre oameni si organizatii, iar conferirea de trofee acestora a devenit o traditie a presei si societatii civile postdecembriste. Intre castigatorii unor asemenea distinctii in anul 2005 se numara si o organizatie infiintata in ... aprilie 2005!
In argumentatia conducerii revistei Tribuna economica – publicatie de prestigiu ce a implinit si ea venerabila varsta de 106 ani de aparitie – referitoare la acordarea Trofeului Laurii Tribunei Economice Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) se arata ca aceasta organizatie imbina armonios doua trasaturi aparent paradoxale: traditia si noutatea. Intr-adevar, CCIB, urmasa a Camerei de Comert si Industrie a Bucurestiului, infiintata in 1868, in temeiul unei legi emise de fondatorul statului roman modern, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a redevenit de sine statatoare in urma deciziei din primavara anului 2005 a oamenilor de afaceri bucuresteni. Pe tot parcursul existentei sale, chiar si in vremea cand functiona ca o structura distincta in cadrul fostei Camere de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB), ea s-a remarcat prin eforturile depuse in directia promovarii si apararii intereselor comunitatii de afaceri din Capitala.
De altfel, in baza unor initiative ale primei Camere a Bucurestiului, s-a pus problema, pentru prima data in Romania, chiar in 1868, a „intabularii firmelor comerciale“, ceea ce a insemnat nasterea actualului Registru al Comertului. Alte demersuri de importanta majora in dezvoltarea moderna a economiei tarii le reprezinta contributiile la textele unor legi, cum erau cele referitoare la incurajarea industriei autohtone, reglementarea relatiilor de munca si a repausului duminical, marcile de fabrica si cele comerciale, falimentul etc. Aceeasi pozitie de aparare a intereselor comerciale si industriale, de promovare si reglementare a unor forme moderne de activitate economica – prima bursa comerciala, prima bursa de efecte, primele antrepozite de marfuri, primul camin de ucenici etc. – a caracterizat activitatea Camerei Bucurestiului si ulterior, pana la instaurarea economiei de comanda din timpul dictaturii comuniste.
Reinfiintata in cadrul CCIRB in anul 1990, CCIB este in prezent cea mai importanta si mai puternica entitate a sistemului cameral din tara noastra. Membrii sai, grupati in sectiunile Industrie, Comert-Turism si Servicii, beneficiaza permanent de serviciile dedicate lor de catre CCIB, cum ar fi seminarii si mese rotunde pe probleme specifice Bucurestiului, contacte de afaceri cu camere de comert din alte capitale ale lumii, de sprijinul Biroului de Asistenta pentru Constituirea de Societati Comerciale si a Centrelor de Asistenta pentru Intreprinzatori constituite la nivelul sectoarelor Capitalei, si-au vazut recunoscute performantele in topurile firmelor din Municipiul Bucuresti si din sectoarele acestuia.
Insasi strategia adoptata recent de catre CCIB nu vizeaza altceva decat sprijinul permanent pentru asigurarea prosperitatii firmelor bucurestene. In acest sens, pe linia relatiilor externe, CCIB va adopta masuri pentru promovarea exporturilor romanesti pe tari si zone tinta, pentru sustinerea procesului de integrare europeana si pentru facilitarea comertului international prin intermediul Comitetului National ROMPRO, care se ocupa de combaterea coruptiei si a birocratiei din vami, facilitarea si optimizarea trecerii vehiculelor de marfa prin punctele de trecere a frontierei etc. Ca atare, vor fi studiate potentialul si structura ofertei specifice a Bucurestiului, concomitent cu tendintele din statele UE, tarile exsovietice, state cu pondere insemnata in comertul mondial, precum China, India, Japonia, SUA, ca si tari din zonele Marii Negre, Balcanilor si Orientului Mijlociu.
CCIB a mai hotarat ca, in vederea pregatirii pentru aderarea la UE, sa fie organizate seminarii si mese rotunde pe teme esentiale pentru succesul procesului de integrare, cum sunt turismul, siguranta alimentara, transporturile, energia, politica in domeniul IMM-urilor, drpeturile de proprietate intelectuala, sursele de informare europeana.
De o importanta deosebita este apreciata acordarea de asistenta firmelor bucurestene in vederea abordarii de proiecte din cadrul programelor europene si a obtinerii de finantare europeana. Un alt obiectiv prioritar il constituie informarea membrilor asupra licitatiilor interne si internationale si a oportunitatilor din sfera achizitiilor publice.
Pentru a spori forta activitatilor desfasurate in folosul membrilor sai, ai comunitatii de afaceri bucurestene in general, CCIB a decis dezvoltarea relatiilor de parteneriat public-privat cu autoritati locale si centrale, institutii de invatamant superior si de cercetare-dezvoltare, organizatii patronale si asociatii profesionale.
Dat fiind ca primele doua publicatii realizate de CCIB, respectiv Ghidul legislativ privind gestiunea deseurilor si Buletinul saptamanal EU-RO Info, au fost apreciate ca deosebit de utile, s-a decis realizarea si editarea unei lucrari intitulate "ABC-ul integrarii europene".
Sunt, fara indoiala, argumente faptice care justifica decizia revistei Tribuna economica de a premia CCIB pentru activitatea sa.
Sa mai adaugam, in final, si faptul ca CCIB a primit, tot la sfarsitul anului 2005, Premiul de Excelenta al Grupului „Business Press“ pentru sprijinul acordat comunitatii de afaceri bucurestene.