Primul Workshop International IEEE-SOFA la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad
Data: 1-15 ianuarie 2006
In vara anului 2004, la Congresul mondial FUZZ-IEEE care a avut loc la Budapesta, doua cadre didactice universitare – conf. dr. ing. Valentina E. Balas de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad si prof. dr. ing. Annamaria R. Varkony-Koczy de la Universitatea Politehnica din Budapesta – impreuna cu prof. dr. Janos Fodor, prorectorul Scolii Superioare Tehnice din Budapesta, au hotarat sa organizeze o conferinta transfrontaliera in domeniul Soft Computing.
Conferinta s-a desfasurat la sfarsitul lunii august 2005, pe parcursul a patru zile, in salile de conferinta ale Hotelului Novotel din Szeged si cele ale Hotelului Continental din Arad, fiind organizata de catre Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Budapest Tech, Universitatea Szent Istvan din Szeged, in parteneriat cu IEEE Romania, IEEE Ungaria, EUROFUSE, Societatea Romana de Automatica si Informatica Tehnica si Asociatia Generala a Inginerilor din Romania – Filiala Arad. Manifestarea s-a bucurat de prezenta si sprijinul „parintelui logicii fuzzy”, profesorul Lotfi A. Zadeh de la Universitatea Berkeley din California, si a profesorului Imre J. Rudas, rectorul Scolii Superioare Tehnice din Budapesta, in calitate de presedinti de onoare ai evenimentului. Au fost, de asemenea, prezenti pe toata durata conferintei presedinta Sectiunii IEEE Romania – prof. dr. ing. Svetlana Rau si presedintele Asociatiei Ungare Fuzzy – prof. dr. ing. Imre J. Rudas.
La Workshopul IEEE SOFA 2005 au participat reputati specialisti la nivel mondial din tari cum ar fi: Statele Unite, Canada, Israel, Japonia, Noua Zeelanda, Italia, Belgia, Franta, Iran, Austria, Portugalia, Ungaria, alaturi de cei mai buni specialisti din Romania, ridicand rangul acestei manifestari care va deveni una de referinta in Romania.
S-au prezentat peste 40 de lucrari de mare valoare, urmand ca unele dintre ele sa fie publicate in reviste si carti de specialitate renumite.
Tematica a fost axata pe aplicatiile Soft Computing in diferite domenii. Soft Computing reprezinta o colectie de metodologii care incearca sa faca fata dezavantajului principal al calculului conventional – slaba performanta in conditii de incertitudine. Ideea de baza a Soft Computing este de a emula gandirea umana. Componentele de baza ale Soft Computing sunt: logica fuzzy, retelele neuronale, probabilitatile, teoria evidentei, algoritmii genetici, teoria haosului, teoria posibilitatii etc. Sute de aplicatii concrete sunt deja cunoscute in conducerea sistemelor, luarea deciziilor, recunoasterea formelor, robotica etc. Sistemele Soft Computing sunt tolerante la imprecizie, incertitudine si adevar partial. Avantajele principale sunt robustetea si implementarea ieftina. In acelasi timp, Soft Computing reprezinta un vector de dezvoltare a Inteligentei Artificiale.
La incheierea intalnirii, atat participantii cat si organizatorii si-au manifestat intentia de a repeta aceasta Conferinta IEEE la fiecare doi ani.