INCD – MICROTEHNOLOGIE, STRATEGII DE DEZVOLTARE SI TRANSFER TEHNOLOGIC
Data: 1-15 ianuarie 2007
Cu ocazia implinirii a 10 ani de activitate ca institut national de cercetare-dezvoltare, conducerea institutului, prin directorul general academician Dan Dascalu, a prezentat in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) in ziua de 5 decembrie 2006, criteriile pe care se bazeaza aprecierea activitatii de succes a institutului. Acestea sunt: orientarea spre o tematica noua si curajul de a ataca probleme dificile, inclusiv cele de cercetare multidisciplinara; focalizarea investitiilor spre zone cheie care sa asigure colaborarile externe; accentul pus pe comunicare, atat prin internet, cat si prin deplasari in strainatate, atmosfera deschisa, de colaborare in interiorul institutului si in exterior; atragerea cu insistenta a tinerilor, desi in anii de inceput foarte multi au parasit rapid institutul; stimularea cercetatorilor din diverse generatii, asigurandu-le autonomia profesionala si venituri care sa reflecte efortul acestora, indiferent de vechime si de pozitia administrativa; o politica concertata orientata spre asigurarea vizibilitatii si credibilitatii institutului, nu numai pe plan national, ci si european.
Institutul de Microtehnologie a fost infiintat prin Hotarare de Guvern in iulie 1993 ca unitate de cercetare in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii. In anul 1997 a devenit Institut National prin fuziunea cu Institutul de Cercetari pentru Componente Electronice (ICCE). In perioada 2000 – 2003 institutul a devenit vizibil la nivel national prin participarea in programe nationale de cercetare, iar incepand cu 2004 s-a implicat intens la nivel international prin participarea cu succes la programele-cadru de cercetare ale Comisiei Europene si prin realizarea de parteneriate de cercetare cu firme de prestigiu din strainatate.
Directiile principale de cercetare sunt: nano-electronica-fotonica-micro/nanosisteme; micro/nanotehnologii ; dezvoltare de microstructuri – microsenzori si microsisteme pentru sanatate – comunicatii – mediu si siguranta; nanomateriale – nanotehnologii - nanostructuri – nano-bio-tehnologii.
Orientarea strategica a institutului este legata de tematica programelor europene. In perspectiva PC7, institutul este interesat in convergenta tehnologiilor micro-nano-bio-info. Aceasta orientare apare atat in cadrul directiei tematice prioritare NMP (nanotehnologii, materiale, productie), cat si a celei numite ITC (tehnologia informatiei si comunicatiilor). Institutul este deja angrenat in numeroase proiecte europene, dar si in proiecte nationale semnificative. Reteaua denumita RO-NANOMED este dedicata integrarii cercetatorilor romani in platforma europeana de nanomedicina si a dus la crearea laboratorului NanoBioLab, situat intr-o zona de „camera alba“.
O preocupare strategica este aceea de creare si dezvoltare de infrastructuri de transfer tehnologic si inovare. Pentru inceput a aparut un Centru de transfer tehnologic in microinginerie, urmat de Parcul stiintific si tehnologic de micro si nanoinginerie MINATECH-RO (www.minatech.ro), in care activeaza deja cateva firme. In acest parc activeaza un grup de laboratoare de cercetare si de firme, de fapt nucleul dur al unei retele mult mai ample, cu peste 60 de participanti din diverse orase ale tarii. Mai bine de jumatate din membrii acestei retele sunt companii interesate de aplicatiile micro si nanotehnologiilor.
Alte articole

