INSTITUTUL NATIONAL DE MEDICINA AERONAUTICA SI SPATIALA General dr. av. VICTOR ANASTASIU – 86 DE ANI IN SLUJBA MEDICINEI AEROSPATIALE – TROFEUL „J. M. JURAN“ –
Data: 1-15 ianuarie 2007
Institutul National de Medicina Aeronautica este o institutie medicala infiintata printre primele in lume, in domeniul medicinei aeronautice.
Inca de la fondarea sa, in anul 1920, s-a impus prin intemeietorul sau, general doctor aviator VICTOR ANASTASIU, o remarcabila personalitate medicala, ca un Centru Medical Aeronautic cu drept de a elibera certificate internationale de aptitudine medicala in toate tarile membre ale Ligii Natiunilor, urmare a studiilor stiintifice asupra personalului navigant.
In urma reorganizarilor sistemului medical militar, incepând cu anul 2001 institutia a devenit, prin Legea nr. 279/2001, INSTITUTUL NATIONAL DE MEDICINA AERONAUTICA SI SPATIALA GENERAL DOCTOR AVIATOR VICTOR ANASTASIU.
Odata cu aceasta, institutului i-au revenit sarcini si atributii functionale precise in ceea ce priveste selectia si expertiza medicala si psihologica a personalului aeronautic militar si civil, in fundamentarea stiintifica a normelor si standardelor medicale de expertiza medicala si psihologica, in asigurarea asistentei medicale primare si de specialitate in ambulatoriu, in organizarea programului universitar de instruire in domeniul medicinei aerospatiale.
Acest caracter al activitatii implica un numar mare de beneficiari ai serviciilor medicale, ceea ce a impus un dinamism continuu si o preocupare permanenta ce vizeaza satisfactia lor fata de aceste servicii, având in vedere ca in acest domeniu atât de sensibil este nevoie de o schimbare rapida fata de adresabilitatea catre actul medical si, nu in ultimul rând, a actului medical in sine.
Preocupat sa prezinte beneficiarilor aceste modificari de atitudine, institutul si-a diversificat serviciile, s-a angajat in diverse forme de instruire a personalului pentru utilizarea potentialului uman existent si perfectionarea angajatilor la nivelul aparaturii medicale si al standardelor impuse.
Informarea si transparenta angajatilor reprezinta o conditie obligatorie pentru punerea in practica a politicii medicale si a strategiei pe timp scurt, mediu si lung, elaborate de catre Consiliul de Conducere.
S-a derulat in ultimii 6 ani un program etapizat pentru achizitionarea de aparatura medicala, unele din aceste echipamente specifice fiind unicat in Europa Centrala si de Est, astfel incât peste 90% din aceasta are o vechime mai mica de 5 ani. Utilizarea lor la parametrii maximi a impus specializari si cursuri de instruire in SUA, Spania, Olanda, Turcia etc. In prezent, din totalul personalului 86 sunt cadre cu studii superioare, 60 cadre cu studii medii si 6 calificate. Dintre acestia, 5 sunt doctori in stiinte medicale, 2 sunt inscrisi la masterate.
Pentru stimularea personalului si crearea unei puternice si unite familii, constienta de valoarea si apartenenta ei la o institutie medicala de prestigiu, se asigura o reala comunicare la toate nivelurile, cu recunoasterea meritelor angajatilor si recompensarea lor prin salarii de merit.
Cresterea standardelor medicale si nevoia acreditarii institutiei au impus cu prioritate conducerii, ca obiectiv, implementarea sistemului calitatii. S-a urmarit optimizarea proceselor, mijloacelor si resurselor in concordanta cu politica sanitara. Obiectivul s-a materializat in ianuarie 2003, prin certificarea sistemului calitatii de catre TÜV CERT al TÜV THÜRINGEN e.v., la nivel intern si international, si de Organismul Militar de Certificare, Acreditare si Supraveghere. Sistemul de Management al Calitatii a fost recertificat de catre TÜV THÜRINGEN e.v. in anul 2006.
In urma participarii la competitia din 2005 a Premiului Român pentru Calitate „J.M. Juran“, institutul a primit „Diploma de recunoastere a rezultatelor deosebite in directia excelentei manageriale“.
De asemenea, reprezentantul Managementului pentru Calitate si Mediu al institutului, doamna Gabriela Roman, a obtinut Diploma de evaluator al modelului european de excelenta.
Prin promovarea unui management deschis, dinamic, un numar semnificativ din personalul institutiei se gaseste intr-un permanent proces de perfectionare. Un rol important in implementarea calitatii il au sedintele de lucru, analizele periodice cu diverse compartimente, stimularea initiativelor individuale.
Prin serviciile medicale oferite, prin diversele participari la manifestarile stiintifice interne si internationale, institutia si-a demonstrat capabilitatea de a fi o prezenta remarcabila pe piata serviciilor medicale, fapt legiferat in 2005 prin Hotarârea de Guvern ce a recunoscut Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala ca „Centru de Excelenta pentru Activitati Medicale“.
De asemenea, in 2005, la implinirea a 85 de ani de la infiintarea institutului, presedintele României, prin Decret Prezidential i-a acordat Ordinul Meritul Sanitar in Grad de Cavaler.
Misiunea INMAS
Perfectionarea continua a selectiei si expertizei medicale si psihologice a personalului aeronautic militar si civil, pentru desfasurarea activitatilor aeronautice in conditii de deplina securitate, contribuind astfel atât la cresterea capacitatii de aparare a tarii, cât si a sigurantei si securitatii transportului aerian civil, comercial si sportiv.
Viziunea INMAS
Obtinerea si mentinerea unei pozitii de elita in sistemul medical aeronautic si asistenta medicala primara de specialitate in ambulatoriu prin implementarea Culturii Excelentei
Valorile INMAS
Responsabilitate sociala
Servicii complete si de calitate pentru clienti
Profesionalism, competenta si multa daruire
Etica si deontologie
Integritate, suflet si loialitate
Spirit de echipa si flexibilitate
Management bazat pe experienta, invatare si cunoastere
Promovarea excelentei si TQM
Alte articole



