Prof. univ. dr. ing. Tiberiu Rusu Prof. univ. dr. ing. Mircea Bejan DEDEUL – SURSA DE VENIT Editura MEDIAMIRA, Cluj-Napoca, 2006 274 pagini, 13 capitole, 2 anexe, 45 surse bibliografice, 21 lei
Data: 1-15 ianuarie 2007
De la aparitia sa pe Pamant, omul a lasat si lasa in urma lui cantitati enorme de deseuri: gunoaie menajere si diferite materii si materiale din care nu mai putea trage niciun folos.
Dezvoltarea in timp a tehnologiilor, lipsa - devenita cronica - de materii prime si materiale, cantitatea imensa de deseuri au facut ca managementul ecologic al deseurilor sa cunoasca o dezvoltare fara precedent.
In COLECTIA INGINERULUI a prestigioasei Edituri MEDIAMIRA din Cluj-Napoca a aparut cartea Deseul – sursa de venit, semnata de profesorii universitari clujeni Tiberiu Rusu si Mircea Bejan. In esenta, cartea trateaza aspecte privind deseurile menajere, deseurile de mase plastice, cele de hartie, deseurile periculoase etc., propunand masuri de valorificare superioara a acestora. De aici si titlul cartii. In mod fericit, cartea a fost prezentata public si cu ocazia SIMPOZIONULUI STIINTIFIC AL INGINERILOR ROMANI DE PRETUTINDENI, editia a VII-a, cu tema „Cresterea eficientei utilizarii resurselor naturale, energetice si materiale. Problema secolului XXI”, Bucuresti, 14 – 15 septembrie 2006.
Simpla enumerare a titlurilor capitolelor cartii ne introduce in vastitatea problemelor si fenomenelor care caracterizeaza deseurile: 1. Deseurile si mediul; 2. Caracterizarea deseurilor; 3. Strategii de valorificare a deseurilor; 4. Organizarea activitatii de colectare a deseurilor si a materialelor refolosibile; 5. Selectarea si depozitarea deseurilor; 6. Valorificarea deseurilor de mase plastice; 7. Protejarea padurilor prin colectarea si valorificarea deseurilor de hartie; 8. Obtinerea compostului din agricultura din deseuri; 9. Transformarea prin piroliza a unor deseuri in produse utilizabile; 10. Obtinerea energiei termice prin incinerarea deseurilor; 11. Gestionarea ecologica a deseurilor periculoase; 12. Valorificarea energetica a deseurilor din lemn; 13. Managementul ecologic al deseurilor conform legislatiei europene; ● Acte normative privind managementul deseurilor; ● Glosar de termeni specifici; ● Bibliografie; ● Indice de nume.
Managementul deseurilor menajere, aprobat ca ierarhizare de Programul ONU pentru mediul ambiant, presupune dezvoltarea a cat mai multor optiuni: reducerea surselor (evitarea acelor procese care conduc la producerea deseurilor); reutilizarea directa a produselor reziduale; reciclarea; incinerarea lor cu recuperarea energiei inglobate; si, ca ultima solutie, gropile de gunoi.
Recenzia cartii este semnata de specialisti in domeniu: profesorii Vasile Soporan si Valer Micle si dr. ing. Marian Prorocu.
Modul ingrijit de prezentare, cantitatea de informatie tehnica continuta recomanda acest prim volum care trateaza unele aspecte privind deseurile menajere, deseurile de mase plastice, cele de hartie, deseurile periculoase, protejarea padurilor si mediului etc., propunand masuri de valorificare superioara ale acestora, intitulat sugestiv Deseul – sursa de venit.
Alte articole


