RAMPA DE LANSARE
Data: 1-15 ianuarie 2007
Premisele activitatii economico-sociale din 2007 sunt predominant pozitive, in pofida convulsiilor de pe scena politica damboviteana. Avem in vedere doi factori principali: posibilitatile oferite de noul statut international al Romaniei prin dobandirea calitatii de stat membru al UE si rezultatele din anul precedent. Desigur, ambele premise se cer evaluate nuantat.
In cazul aderarii la UE este valabila, intr-o forma modificata, zicala cu „datul“ si cu „pusul in sac“. Fructificarea avantajelor aderarii (pentru ca si acestea se afla in stare potentiala) impune o serie de masuri strategice, fara de care nu este posibila nicio politica de perspectiva. Or, avem aici un handicap major din pricina absentei, la ora actuala, a unei autentice Strategii nationale postaderare. S-a pierdut si se pierde un timp pretios cu discutii sterile, cu lupte politicianiste, in loc sa se actioneze concentrat si concertat pentru elaborarea unei astfel de strategii.
In privinta rezultatelor din economie (iata, se contureaza posibilitatea ca in 2006 produsul intern brut sa fi crescut cu cca 8 la suta), este de remarcat ca s-au oprit unele procese negative si ca, in special in sfera investitiilor, se inregistreaza un trend predominant pozitiv. Astfel, se atenueaza unele dezechilibre ale economiei si se consolideaza pozitiile unor operatori economici semnificativi pentru a se face fata fortelor concurentiale din UE. Perspectivele sunt, insa, legate de asocierea unei cresteri economice robuste cu procesele specifice dezvoltarii, indeosebi in plan uman. Deocamdata predomina elementul cantitativ, in dauna celui calitativ, de roadele progreselor inregistrate bucurandu-se segmente extrem de mici ale populatiei. Polarizarea sociala s-a accentuat in conditiile amintitei cresteri economice, fapt deosebit de ingrijorator deoarece diminueaza considerabil potentialul creativ national. Sunt domenii ale dezvoltarii umane, de la invatamant la sanatate, de la protectia mediului pana la cultura, care nu s-au bucurat (inca) de efectele cresterii economice, iar aceasta situatie genereaza tensiuni sociale de care nu avem nevoie mai cu seama in noile conditii. Numai masura in care aceste preocupari de pe agenda cetateanului vor fi consonante cu cele de pe agenda politicienilor vom putea valorifica premisele pozitive ale activitatii din noul an.