Sarbatoare la AGIR • Colinde si cantece de Craciun si Anul Nou
Data: 1-15 ianuarie 2007
O, ce veste minunata
In Bethleem ni s-arata
Ca a nascut prunc,
Prunc din Duhul Sfant
Fecioara curata.
Laudati si cantati
Si va bucurati!....
Sunt indemnurile pline de semnificatie religioasa, ale colindatorilor reuniti in sala de festivitati a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania in ziua de 16 decembrie a anului care s-a sfarsit, pentru a vesti sarbatoarea Nasterii Mantuitorului.
Cu cateva ore inainte de incepere, decorul conceput de Ana Maria Marinica, absolventa a Facultatii de Teologie, Sectia pictura bisericeasca, fusese finisat cu ajutorul unor colege, de asemenea membre ale Corului Concertino al AGIR.
Pe fundal, o reusita reproducere a tabloului Madona si pruncul al pictorului italian Raffaello Santi. Bradul de Craciun era luminat de globuri multicolore in care „pluteau“ chipurile ingerilor albi si ale Mos Craciun-ilor zambitori, lunecand in sanii trase de reni, pe zapada proaspat cernuta.
In sala, freamatul de nerabdare, copii, femei si barbati de toate varstele ocupasera pana la refuz locurile.
Spectacolul a avut invitati de seama, personalitati din viata artistica a Capitalei: Mariana Cercel, actrita la Teatrul Mic, Eugenia Ilinca, prim-solista a Teatrului National de Opereta Ion Dacian si Crimhilda Cristescu, profesor universitar doctor la Academia Nationala de Muzica.
Rumoarea din sala a incetat in clipa in care lumina din scena s-a aprins feeric.
Concertul Corului de camera Concertino al AGIR, dirijat de profesorul Traian Buhlea, a inceput cu imnul Veniti crestini, solemna ora suna, de Alphons Adam.
Au urmat colindele romanesti: Noua azi ne-a rasarit, de D.G. Kiriac, Astazi s-a nascut Hristos, de Timotei Popovici, O, ce veste minunata, de D.G. Kiriac, Linu-i lin si tot mai lin, de Ioan D. Chirescu, Buna dimineata la Mos Ajun, de Alexandru Podoleanu, Sus boieri, nu mai dormiti, de Timotei Popovici si Aleluia, al unui compozitor care figureaza in cartile de muzica sub numele Anonimus.
Acompaniamentul a fost incredintat pianistei Crimhilda Cristescu. Partile solistice au fost sustinute de soprana Eugenia Ilinca. Succesul reprizei corale a fost insotit dupa fiecare piesa din program de aplauzele calde ale publicului.
Interpretarea valoroasa a montajului de colinde din Tara Zarandului si a versurilor poetilor Mihai Eminescu si Nicolae Dragos, a actritei Mariana Cercel, a constituit un moment de prestigiu al spectacolului.
Cea mai originala si viu aplaudata secventa din concert au oferit-o grupul de elevi instrumentisti Doinita al Scolii de Muzica nr. 1 din Bucuresti, condus de profesoara Doina Dobrescu.
Dupa ce a interpretat cu grupul de instrumentisti suita de melodii populare romanesti inceputa cu colindul Domn, Domn sa-naltam, din grupul de violonisti minori, ce nu depasisera niciunul varsta de 8 ani, s-a desprins un membru din formatie, imbracat in costum popular, pe cap purtand un clop din Tara Oasului. El a recitat, de data aceasta „pe nerasuflate“, cu o dezinvoltura de exceptie, tot colindul de inceput. In aplauzele tuturor, s-a demonstrat insa ca micul osan era de fapt o osanca: eleva Cristina Porojan.
Din grupul de instrumentisti ai profesoarei Doina Dobrescu s-au mai distins elevii: Alexandru Rupa, care a prezentat ca un adevarat profesionist Balada de Ciprian Porumbescu, si pianistul Timotei Schiotte, autorul unui interesant mod de interpretare a unui Preludiu de Johann Sebastian Bach.
Concertul a continuat cu prestatia a doi frati, urmasi ai unei familii de muzicieni: eleva Liceului de arta George Enescu, mezosoprana Lorena Deheleanu, care a dat viata cantecului Stille Nacht Heilige Nacht, de Hans Schemitsch, si fratele sau Damian Deheleanu, student al Academiei Nationale de Muzica, care a fost indelung aplaudat de public pentru felul in care a interpretat piesa Veselie de Pascal Bentoiu.
Despartind in doua reprize prestatia muzicala a colindatorilor profesoarei Luminita Renea de la Colegiul Marin Preda, baritonul Viorel Simionescu, acompaniindu-se la chitara, a cantat una dintre compozitiile proprii, Domnul s-a nascut.
La sfarsitul spectacolului, Eugenia Ilinca a multumit, in numele celor aflati in sala, presedintelui Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, dr. ing. Mihai Mihaita, mentor a numeroase evenimente cultural-artistice de prestigiu din viata asociatiei, pentru sprijinul acordat la reusita realizarii acestui concert, care s-a incheiat cu traditionala urare
„La multi ani cu sanatate,
Sa va dea Domnul tot ce doriti,
Zile senine si fericire,
La multi ani, sa traiti!“
Dupa concertul Corului de camera Concertino al AGIR a avut loc productia celor douazeci si patru de „pitici voinici“ ai clasei de vioara condusa de profesoara Doina Dobrescu de la Scoala de Muzica nr. 1 Bucuresti.
Alte articole
