SOCIETATEA COMERCIALA RULMENTI S.A. – BARLAD – PREMIUL ROMAN PENTRU CALITATE „J. M. JURAN“ –
Data: 1-15 ianuarie 2007
RULMENTI SA Barlad s-a infiintat in conformitate cu prevederile Legii nr. 15/1990 si ale HGR nr. 1200/1990, prin preluarea integrala a patrimoniului Intreprinderii de Rulmenti Barlad. Aceasta a fost realizata in baza unei investitii din fondurile centralizate ale statului, anul 1951 marcand inceputul construirii primelor obiective de investitii, puse in functiune in anul 1953, la o capacitate de 1000 mii bucati rulmenti/an.
In anul 1954, intreprinderea producea 4 tipuri de rulmenti (3 tipuri radiali cu bile si un tip axiali cu bile), destinati beneficiarilor interni. In anul 1955, intreprinderea producea 24 de tipuri de rulmenti din 4 grupe constructive: radiali cu role cilindrice, radiali-oscilanti cu role butoi, axiali cu bile si radiali cu bile.
Capacitatea finala, conform primei investitii, s-a realizat in anul 1965, cand s-au produs 204 tipuri de rulmenti din grupele constructive prezentate mai sus, la o capacitate de 2500 mii bucati rulmenti/an.
In martie 2000, RULMENTI SA Barlad s-a privatizat, cand pachetul majoritar de actiuni (64,34%) a fost preluat de catre KOMBASSAN INSAAT TARIMIE SANYII ISLETMELERI TICARET AS din Turcia.
In prezent capacitatea de productie este de 21 000 mii bucati rulmenti/an.
Cultura organizationala orientata spre calitate
Acest concept constituie pentru compania noastra o garantie a succesului si dezvoltarii continue, in conditiile unei piete intens concurentiale si ale unui mediu de afaceri inca fluctuant.
Considerand calitatea o „masura a satisfactiei oferite“, cultura organizationala orientata spre calitate a reprezentat o abordare a realitatii menita sa genereze in mod constant valoare adaugata pentru partile direct sau indirect interesate (comunitate, patronat, angajati, clienti, furnizori etc.).
Un rol important in formarea si modelarea culturii organizationale il are, in structura de management a companiei, managementul la cel mai inalt nivel. Acesta a definit si promovat misiunea, viziunea si setul de valori in cadrul companiei, a stabilit principalele directii de abordare procesuala si se constituie ca model atat pentru angajati, cat si in interfata cu mediul exterior.
Implementarea TQM
Implicarea si angajamentul managementului de varf in implementarea TQM sunt exprimate in misiunea, viziunea si valorile de baza ale companiei, din acestea derivand politicile si strategia companiei.
Misiunea – Satisfacerea asteptarilor partenerilor nostri prin:
– oferirea de produse si servicii de calitate tuturor clientilor;
– concentrarea pe relatii de lunga durata, care sustin mentinerea companiei pe piata, cu partenerii;
– asigurarea pe termen lung a cresterii profitului;
– mentinerea si dezvoltarea unui mediu care ajuta la cresterea performantelor angajatilor si obiectivelor companiei.
Viziunea – Pastrarea pozitiei de lider national si atingerea pozitiei de lider pe piata internationala.
Valori de baza – Calitate; Competenta; Creativitate; Etica & Integritate; Excelenta; Independenta; Imbunatatire continua; Performanta; Profesionalism; Seriozitate.
Compania noastra are implementat si certificat un Sistem de Management Integrat Calitate – Mediu, pe care am construit cultura TQM.
Inceputul a fost in anul 1984, cand s-au initiat programe specifice de proiectare si implementare a unor sisteme de asigurare a calitatii specifice pentru programele „AERO“ si „NUCLEAR“, in conformitate cu norme/reglementari ale organismelor abilitate (DCIACPA – ulterior AEROQ), respectiv ISCANACN – ulterior CNCAN. S-au obtinut autorizatii si certificate, in anul 1986, pentru fabricatia de rulmenti in cele doua domenii, actiune care a continuat pana in anul 1990. Treptat ne-am aliniat cerintelor noi, prin instruire, proiectare, implementare si certificare sistem calitate, conform ISO 9001:1994 (TNO CERTIFICATIN Olanda) in anul 1995, si recertificare, in anul 1998, cu acelasi organism. In anul 2002, certificare sistem calitate conform ISO 9001:2000 (TÜV CERT Germania); recertificare, in anul 2005, cu acelasi organism, la care s-a adaugat si certificarea sistemului de management de mediu, conform ISO 14001:2004.
Managementul parteneriatelor externe – crearea de noi valori
La preluarea afacerii de catre holdingul KOMBASSAN in anul 2000, s-a acordat prioritate partenerilor si redirectionarii resurselor, valorificand la maximum oportunitatile de afaceri in conformitate cu politica si strategia companiei.
Cunoasterea mediului de afaceri, adaptabilitatea, stimularea creativitatii, implicarea in imbunatatirea continua si capacitatea de a lua decizii strategice la nivelul managementului de varf au dus la dezvoltarea de parteneriate eficiente.
„Punctele slabe“, ca mentalitatile, comportamentele contraproductive etc., au fost eliminate printr-un training eficient, prin constientizarea si promovarea competentei intregului personal, prin implicare si asumarea responsabilitatilor la toate nivelurile ierarhice, demonstrandu-se receptivitate fata de schimbare.
Partenerii (clientii si celelalte parti interesate): furnizorii de produse si servicii, salariatii, actionarii, organismele de reglementare, ministerele/autoritatile nationale, organizatii (non)guvernamentale, institutiile bancare si de finantare, colectivitatile/unitatile locale etc., reprezinta verigile de baza in lantul de activitati desfasurate, specifice fabricatiei de rulmenti. Dezvoltam si mentinem un management transparent, fara discriminare, bazat pe corectitudine, adoptarea unui comportament altruist si de incredere reciproca, disponibilitatea de a comunica permanent. Scopul nostru este de a identifica, anticipa si indeplini necesitatile si asteptarile clientilor si ale celorlalte parti interesate, de a crea un mediu de afaceri stabil, coerent si predictibil, bazat pe un cadru legal, care sa asigure dezvoltarea competitiei de piata si obtinerea succesului reciproc in afaceri.
Imbunatatire continua = proces de imbunatatire a eficacitatii si eficientei interne a companiei + cresterea satisfactiei clientilor si a altor parti interesate
Pentru asigurarea viitorului companiei, managementul de varf a declarat ca obiectiv in domeniul calitatii „crearea unei culturi organizationale si de calitate/mediu, care sa implice in mod activ personalul in cautarea oportunitatilor de imbunatatire a performantei proceselor, produselor, sistemului de management integrat“.
Pentru asigurarea structurii activitatilor de imbunatatire s-a definit si implementat „Managementul imbunatatirii continue“, care poate fi aplicat proceselor si activitatilor de realizare si suport.
Satisfactie angajati
Chestionarul pentru determinarea satisfactiei salariatilor vizeaza determinarea perceptiei acestora asupra a 8 teme care au fost considerate importante in analizarea relatiei angajator-angajat: pachetul de beneficii; mediul de lucru (din punct de vedere fizic); perceptia asupra stabilitatii companiei; lucrul in echipa; stiluri de conducere; dezvoltare profesionala; valorile corporate de baza, comunicarea.
Rezultatele sondajului (aplicat la un numar de 2981 salariati, reprezentand 95,3% din totalul de 3138 salariati la momentul aplicarii), genereaza actiuni care vizeaza imbunatatirea unor elemente ale sistemului. Analizele de detaliu constituie premisele stabilirii unor prioritati de imbunatatire la nivel departamental si la nivel de companie.
Alte articole

