Boundary Dam - un proiect demo de captura si stocare de carbon
Data: 1 - 15 ianuarie 2014
Am primit de la un cititor al publicatiei noastre, Bogdan Chivulescu, stabilit in Canada, urmatorul text in care prezinta, pe scurt, un interesant proiect la care lucreaza, in calitate de inginer mecanic, din mai 2011. Precizam ca autorul a fost implicat, de-a lungul anilor, in diverse proiecte de consultanta tehnica si proiectare in industria petrolului, gazelor naturale si a generarii energiei electrice pe baza de carbune.
Proiectul, in valoare de 1,24 miliarde de dolari, este unic in lume ca amploare si integrare comerciala a unei tehnologii inovatoare: captura si sechestrare de carbon dupa combustie, cuplate cu generare de energie electrica din carbune. Proiectul este un parteneriat intre Guvernul Canadian, Guvernul Provincial din Saskatchewan si SaskPower, furnizorul principal de energie electrica al provinciei Saskatchewan.
Acest proiect are ca scop modernizarea technologiei invechite folosita intr-una din unitatile termocentralei electrice Boundary Dam aflata langa localitatea Estevan din sudul provinciei Saskatchewan. Noua unitate reamenajata va produce peste 110 MW de energie electrica curata, iar dioxidul de carbon capturat in urma procesului va fi folosit pentru imbunatatirea randamentului de extragere a petrolului in alte proiecte sau stocat in acvifere saline de mare adancime. Se estimeaza ca aceasta tehnologie va capta anual un milion de tone de dioxid de carbon.
Cea mai mare parte a dioxidului de carbon capturat va fi vandut firmei Cenovus, un operator major canadian in domeniul extragerii de petrol si gaze naturale. In acest scop, Cenovus a initiat construirea unei conducte de transfer a dioxidului de carbon, lunga de 65 km, intre termocentrala Boundary Dam si exploatarea sa petroliera din Weyburn, Saskatchewan. Aici, dioxidul de carbon va fi injectat sub presiune in puturile de exploatare a petrolului, unde va spori randamentul de extragere.
Restul dioxidului de carbon va fi stocat in subteran prin injectie in acvifere saline unde va putea ramane timp de sute sau chiar mii de ani. Zonele de stocare vor fi atent supravegheate cu ajutorul unui sistem de monitorizare specializat, achizitio-nat de la firma japoneza Chugai Technos. Posibilitatea de desorbtie a dioxidului de carbon din formatiunile de mare adancime unde este stocat este, oricum, extrem de redusa si chiar in cazul unei desorbtii accidentale, riscurile de mediu sunt minore.
In functie de succesul acestui proiect inovator, SaskPower intentioneaza sa aplice tehnologia de captare si sechestrare de carbon si la altele dintre termocentralele sale si sa popularizeze aceasta tehnologie pe plan mondial printr-un consortiu tehnologic - SaskPower CCS Global Consortium - care a demarat in 2013.