Romanul Fidel Chirtes - locul 5 in competitia globala a GE de proiecte pentru imprimare 3D
Data: 1 - 15 ianuarie 2014
Romanul Fidel Chirtes s-a clasat pe locul cinci in cea de-a doua etapa a Competitiei GE de proiecte pentru imprimare 3D care a vizat reproiectarea unui suport pentru motoare de avion. Dupa cum am mai informat, competitia a fost lansata in urma cu cateva luni si a invitat inovatori din intreaga lume sa foloseasca imprimarea 3D pentru a reproiecta suporturile de incarcare aflate pe motoarele cu reactie. Chiar daca termenul tehnic - „suporturi de incarcare pentru motoare cu reactie“ - nu suna cunoscut tuturor, aceste mici piese sunt esentiale pentru un motor cu reactie, suporta greutatea acestuia in timpul manipularii si trebuie sa reziste la vibratii puternice pe durata zborului fara a se rupe sau indoi. Cu ajutorul fabricatiei aditive, greutatea unui motor de avion poate fi redusa cu 455 kg, iar consumul de combustibil poate scadea considerabil.
Fidel Chirtes a proiectat un suport care cantareste 402 grame. El si-a inceput cariera ca inginer minier, construind tuneluri si lacuri de acumulare pentru hidrocentrale, a continuat ca proiectant, apoi ca cercetator in sectorul industrial la Institutul de Cercetari si Proiectari Miniere din Cluj-Napoca. In opinia sa, imprimarea 3D aduce multe avantaje industriei, este un salt urias inainte si va marca un moment la fel de important ca introducerea materialelor compozite.
Dintre cei opt castigatori ai concursului, trei provin din Europa Centrala si de Est (ECE) - Romania, Ungaria, Polonia - fapt ce confirma numeroasele dovezi de ingeniozitate, inovatii si realizari remarcabile ale ECE in industria aeronautica. Mai mult, rezultatele competitiei permit tarilor central si est europene sa se conecteze la revolutia industriala globala datorita competentelor lor stiintifice in fabricatia aditiva. Ceilalti castigatori provin din Indonezia, Suedia, Marea Britanie, Australia si Italia.
Datorita capacitatilor de care dispune in industria aeronavelor, Europa Centrala si de Est joaca un rol major in succesul global al GE Aviation, care si-a construit aici o prezenta extinsa prin achizitia unor companii existente sau prin deschiderea de noi unitati in Polonia, Romania, Republica Ceha si Ungaria. Practica de afaceri a GE a avut un impact pozitiv asupra economiilor locale si a deblocat potentialul inovator si creativ prin crearea de noi locuri de munca si prin investitii intr-o noua generatie de ingineri cu pregatire tehnica. De pilda, se stie deja ca multe aeronave Boeing au cel putin o piesa fabricata in Romania.