Se reiau lucrarile de investitii la Canalul Siret - Baragan
Data: 1 - 15 ianuarie 2014
Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care urmeaza sa se creeze conditiile pentru redeschiderea lucrarilor de investitii la Canalul magistral Siret - Baragan, destinat, in principal, irigarii unor mari suprafete de teren agricol din sudul Moldovei si din estul Munteniei. In vederea desfasurarii activitatilor pe care le implica un asemenea obiectiv complex, s-a decis infiintarea Regiei Autonome Administratia Canalului Siret - Baragan, care va intocmi studiile si documentatiile tehnico-economice necesare proiectarii si realizarii canalului, va achizitiona serviciile de consultanta de specialitate, utilajele, instalatiile si echipamentele, va efectua receptia lucrarilor si, ulterior, va asigura exploatarea si intretinerea acestuia. Prin realizarea canalului se estimeaza obtinerea unor sporuri de recolta cu o valoare anuala de circa 120 milioane euro.
Hotararea guvernamentala reprezinta, inainte de toate, un semnal puternic de politica publica prin care se exprima vointa de a amplifica programele investitionale in vederea valorificarii la un nivel superior a potentialului agricol al tarii. Practic, astfel, avem de-a face cu un obiectiv care ingemaneaza procesul de reindustrializare cu modernizarea agriculturii.
Reamintim ca proiectul pentru realizarea Canalului Siret - Baragan a fost aprobat in 1988, dar a fost oprit, in lipsa fondurilor, dupa construirea a doar sase kilometri din cei 190 kilometri prevazuti de-a lungul intregului traseu. Dupa 1990, s-au inregistrat mai multe tentative de reluare a lucrarilor, din partea diferitelor guverne, dar fara sa rezulte nimic concret. In toata aceasta perioada s-au efectuat, insa, cheltuieli pentru conservarea celor sase kilometri realizati initial. Specialistii au calculat ca acest canal va permite irigarea a peste 500 000 de hectare teren, din care 80% fara mecanisme de pompare.