Societatea Romana pentru Telelucru: Adaptarea la globalizarea digitala
Data: 1 - 15 ianuarie 2014
Telelucrul are in prezent o tendinta de dezvoltare exploziva la nivel mondial. In Statele Unite, datele oficiale arata ca telelucrul a crescut cu 61% intre 2005 si 2009.
De curand, Biroul de Management si Buget al SUA a definitivat noua strategie digitala printr-un memorandum al presedintelui Barack Obama („Guvernarea digitala: Construirea platformei sec. XXI pentru a servi mai bine poporul american“). Componentele esentiale ale noii strategii sunt mobilitatea fortei de munca prin telelucru si informarea publica prin intermediul telefoanelor mobile.
Planul elaborat la Casa Alba pune accentul pe interoperabilitatea si accesibilitatea agentiilor guvernamentale in dezvoltarea infrastructurii IT pentru telelucru. „Mobilitatea nu inseamna doar utilizarea noilor tehnologii, dar si reflectarea unei schimbari fundamentale privind modalitatea, timpul si locul in care cetatenii nostri si angajatii muncesc si interactioneaza. Tehnologia mobila - dispozitivele, infrastructura si aplicatiile necesare pentru a suporta mobilitatea cetatenilor si a fortei de munca - este o cerinta critica a mobilitatii, dar este doar o parte a comutarii profunde a mediului de desfasurare a mobilitatii“, se releva in memorandum.
Strategia se refera in mod explicit la telelucru: „Intrucat noile tehnologii sunt introduse in mediul federal, politicile care guverneaza managementul identitatii si cel credential trebuie revizuite pentru a permite introducerea noilor solutii care functioneaza mai bine intr-o lume mobila. In mod egal, odata cu dezvoltarea noilor tehnologii, regulile telelucrului trebuie revizuite pentru a permite angajatilor sa lucreze din orice locatie, atat timp cat dispozitivul folosit si conexiunea sunt suficient de sigure“.
Pe termen lung, telelucrul poate genera schimbari masive in geografia urbana, de care edilii oraselor trebuie sa tina cont. Unele industrii vor ramane concentrate spre centrul orasului, dar multe locuri de munca, in special cele orientate spre servicii, vor migra spre suburbii. Va fi din ce in ce mai greu de distins intre activitatile recreative de petrecere a timpului liber si orele petrecute „la locul de munca“.
Telelucrul prezinta numeroase avantaje, precum: cresterea presiunii asupra industriei pentru a reduce costurile simultan cu imbunatatirea serviciilor; imbunatatirea calitatii mediului, in special prin impactul asupra drumurilor si masinilor; aparitia unei economii de retea in care telelucrul si comertul electronic vor juca un rol central; o crestere a rolului individului si a intreprinderilor mici si mijlocii.
In Romania, telelucrul, in ciuda faptului ca nu este considerat o optiune de strategia digitala actuala, se dezvolta rapid in cadrul firmelor private, in special al celor cu capital strain, si practic nu exista in institutiile publice, desi recentele catastrofe au demonstrat utilitatea acestuia. Sistemul de telelucru bine pus la punct a stat la baza deciziei de a inchide birourile federale din SUA in zonele metropolitane pentru a se lucra de la distanta pe perioada catastrofelor naturale.
Societatea Romana pentru Telelucru vrea sa raspunda unei necesitati de piata: un loc unde se pot gasi informatiile necesare si raspunsuri corecte si serioase la problemele care implica telelucrul, comertul electronic, telecooperarea. Societatea Romana pentru Telelucru intentioneaza sa devina un punct de referinta pentru membrii sai si pentru toti cei interesati in dezvoltarea noilor modalitati de lucru.
Ii asteptam pe cei interesati sa se inscrie in Societatea Romana pentru Telelucru astfel incat, impreuna, sa ajutam la elaborarea si adaptarea reglementarilor specifice, sa initiem si sa asiguram manifestari si sa ne constituim intr-un forum de varf atat pentru telelucratori, cat si pentru organizatiile care implementeaza acest sistem, o referinta pentru informatiile de cea mai buna calitate si pentru promovarea telelucrului.
Pentru detalii, va rugam sa contactati pe Nicolae Sfetcu, tel.: 0745 526 896, email: nicolae@sfetcu.com. Pentru inscrierea in Societatea Romana pentru Telelucru, va rugam sa contactati Asociatia Generala a Inginerilor din Romania, Calea Victoriei nr. 118, etaj 1, sector 1, Bucuresti, tel.: 021 316 8993, 021 316 8994, email: office@agir.ro.