Stagiune promitatoare pentru Orchestra Inginerilor Petru Ghenghea
Data: 1 - 15 ianuarie 2014
Au trecut cateva luni de absenta din paginile revistei noastre a evocarii activitatii celui mai reprezentativ ansamblul artistic al inginerilor - Orchestra Inginerilor Petru Ghenghea. Ne facem „mea culpa“ pentru aceasta scapare. Pentru revenirea lucrurilor in matca normala, prezentam un pachet de „4 in 1“, respectiv patru evenimente de inalta calitate realizate de Orchestra Inginerilor de la deschiderea stagiunii 2013 - 2014.
La 19 octombrie 2013, orchestra a deschis cea de-a 58-a sa stagiune, la Campina, la invitatia Societatii Filarmonice locale, printr-un concert care i-a avut ca solisti pe remarcabilul pianist Viniciu Moroianu, in Concertul in re minor, nr. 1 de Johann Sebastian Bach, pe violonistii prof. univ. dr. Corina Bura de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si prof. Carmen Spack in Concertul pentru doua viori in sol minor, op. 3 nr. 2 de Antonio Vivaldi si pe soprana Stefana Tiron - solista a Teatrului de Opereta, mezzo-soprana, lector univ. dr. Claudia Codreanu de la Facultatea de Canto a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, tenorul Ionut Pascu, de la Filarmonica George Enescu si basul Stefan Schuller, solist al Teatrului de Opera din Brasov, reuniti in cvartetul vocal solistic care a interpretat selectiuni din Recviem-ul de Wolfgang Amadeus Mozart. Spectacolul, organizat de un mare animator al vietii muzicale campinene, Tudor Moisin, doctor in muzica, a permis orchestrei, aflata sub conducerea dirijorului sau, Andrei Iliescu, sa dea masura virtutilor ei artistice.
La numai o saptamana mai tarziu, la 27 octombrie, orchestra deschidea stagiunea de concerte educative Clasic e fantastic a Filarmonicii George Enescu cu spectacolul Dimineti, ceasornice, despartiri... si alte surprize... cu Papa Haydn, sustinut pe scena Ateneului Roman. Concertul a fost realizat dupa un concept artistic al dirijorului Andrei Iliescu si comentat de muzicologul dr. Cristina Sarbu, initiatoarea si managerul proiectului de concerte educative.
Ateneul Roman a fost, din nou, plin pana la refuz, la o noua reprezentatie a Orchestrei Inginerilor Petru Ghenghea, la 24 noiembrie, cu ocazia concertului traditional, „de toamna“. A fost un spectacol dedicat de AGIR laureatilor in domeniile tehnice si stiintifice, pentru activitatea desfasurata in anul 2012. Solistul concertului a fost Toma Popovici, un lider al tinerei generatii de mari pianisti. Prestatia sa in Concertul de pian nr. 1, in mi minor de Frederyk Chopin, a fost una de mare altitudine artistica, solistul etalandu-si rafinamentul in intelegerea partiturii si o convingatoare forta de transmitere a sensibilitatii lucrarii. Orchestra a realizat un acompaniament excelent intr-unul dintre cele mai dificile concerte romantice. Uvertura operei Flautul fermecat de Mozart, prezentata in deschidere, „a asezat“ dintr-un inceput, publicul, in starea unui concert de mare anvergura, printr-o prestatie caracterizata prin gust si echilibru. Desigur, Simfonia a 5-a, in do minor, A Destinului, prin calitatea sa de „slagar“ avea toate premisele creatoare de mare succes de public; si asa s-a si intamplat. A fost un spectacol de mare tinuta si transmitem intreaga noastra admiratie dirijorului Andrei Iliescu, aflat la una dintre cele mai remarcabile realizari ale sale si ale orchestrei pe care o conduce.
Orchestra Inginerilor a incheiat anul calendaristic 2013 asa cum ne-a obisnuit de peste un deceniu, cu Concertul traditional de Craciun, tinut la 18 decembrie, in sala AGIR din Bdul Dacia. Concertul de patru viori de Vivaldi a avut solisti alesi dintre membrii consacrati ai orchestrei, precum violonistele Ileana Ionesti si Cecilia Lungu, carora li s-au adaugat violonistii Virginia Teodorescu si Andrei Rubeli, care au primit, cu aceasta ocazie, botezul solisticii. Lucrarea a sunat frumos, cu un sunet omogen si care a avut un „aer“ proaspat. Flautistii Liliana Turcanu si Ionut Vultur au avut o prestatie apreciata in excelentul concert pentru doua flaute de acelasi Vivaldi, iar piesele Ave Maria de Schubert si Cantique de Noel de Adolphe Adam, interpretate de soprana Madalina Stan, au adus fiorul minunat al vocii umane intr-un concert pe de-a-ntregul luminos. O mentiune speciala pentru piesa Festina lente de Arvo Part, cantata in premiera nationala, cu acest prilej.
Cele patru spectacole au cuprins programe muzicale distincte, de facturi complet diferite, preclasice, clasice, romantice si moderne. Pregatirea unor asemenea programe este apanajul orchestrelor profesioniste si, deopotriva, al unor muzicieni pentru care daruirea pentru muzica este mai mult decat o pasiune.
Transmitem felicitari si aprecierile noastre admirative minunatilor nostri ingineri-muzicieni si gratitudinea publicului care ii indrageste.