Proiectul INPOLDE, la final
Data: 1 - 15 ianuarie 2016
Membrii Sucursalei AGIR Galaţi au participat recent la seminarul de închidere a Proiectului MIS ETC cod 1676 „Cross-border interdisciplinary cooperation for the prevention of natural disasters and mitigation of environmental pollution in Lower Danube Euroregion / Cooperare interdisciplinară transfrontalieră pentru prevenirea dezastrelor naturale și reducerea poluării mediului în Euroregiunea Dunărea de Jos", finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007 - 2013 prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat, Prioritatea 2 - Mediu și pregătirea pentru situații de urgență.
Perioada de implementare a proiectului a fost 19 decembrie 2013 - 31 decembrie 2015, iar valoarea totală este de circa 1,695 milioane euro, din care valoarea nerambursabilă este de circa 1,526 milioane euro. Proiectul a fost realizat în parteneriat de către Universitatea Dunărea de Jos din Galați, România (UDJG), Institutul de Zoologie, Academia de Științe a Moldovei, Chișinău, Moldova (IZ-ASM), Institutul de Geologie și Seismologie, Academia de Științe a Moldovei, Chișinău, Moldova (IGS-ASM) și Centrul Științific Ucrainean pentru Ecologia Mării, Odessa, Ucraina (UkrSCES). Managerul de proiect este prof. univ. dr. fiz. Antoaneta Ene, de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Facultatea de Științe și Mediu, membru AGIR. La implementarea proiectului au participat 69 membri permanenți și 122 voluntari din cele trei țări.
Obiectivul principal al proiectului a fost întărirea cooperării transfrontaliere în scopul elaborării de soluții pe termen lung pentru reducerea poluării, dezvoltare sustenabilă și pregătirea pentru situații de urgență în Euroregiunea Dunărea de Jos. Proiectul a vizat:
● integrarea capacităților și expertizei instituțiilor partenere pentru a evalua impactul transfrontalier al problemelor de mediu în bazinul Dunării de Jos;
● studiul de fezabilitate al planului de dezvoltare a comunităților pilot și pentru prevenirea dezastrelor;
● crearea unui mecanism capabil să furnizeze suport științific pentru factorii de decizie în vederea elaborării de politici referitoare la prevenirea impactului negativ al potențialelor accidente naturale și antropice în regiune;
● creșterea nivelului de conștientizare a populației din regiune cu privire la problemele de mediu cu impact transfrontalier;
● încurajarea implicării tinerilor cercetători, a studenților de la programele de licență, masterat și doctorat în domeniul cercetării transfrontaliere de mediu;
● îmbunătățirea situației ecologice în Euroregiunea Dunărea de Jos.
Proiectul a permis crearea de către instituțiile partenere a primei rețele internaționale interdisciplinare din Euro-regiunea Dunărea de Jos pentru evaluarea mediului (INPOLDE), cu scopul de a acumula date de fond, a efectua cercetări de mediu complexe în regiunile de frontieră, a evalua impactul de mediu și, în final, de a oferi un suport ştiinţific mai bun pentru programele de monitoring regionale.
Grupul-țintă al proiectului este constituit din membrii echipei proiectului (coordonatori, cercetători, studenți, tehnicieni), populația din cele 11 localități-pilot din zona de graniță România - Ucraina - Moldova și reprezentanții autorităților locale și regionale. Problematica abordată și metodele moderne de investigație utilizate în domeniul mediului au fost prezentate în cadrul unei conferințe internaționale, precum şi în 7 seminarii științifice și 12 seminarii de informare, organizate ȋn localitățile-pilot ale proiectului.
Din fondurile proiectului INPOLDE primite de cele patru instituții au fost înființate și dotate 3 laboratoare noi de cercetare și modernizate alte 14 laboratoare, au fost adaptate și validate 8 metode analitice, au fost instruite peste 900 de persoane și au fost publicate două monografii-ghiduri metodologice bilingve (400 exemplare), 5 broșuri tematice (1900 exemplare) și un atlas de hărți (40 exemplare).
Alte articole




