Blitz
Data: 1-15 ianuarie 2018 2018
● Parteneriat pentru modernizarea sistemului de termoficare al Capitalei. Ministerul Energiei, Primăria Generală a Municipiului București şi compania japoneză Itochu Corporation au semnat recent un Memorandum de Înţelegere privind crearea unui parteneriat cu scopul modernizării Sistemului Centralizat de Alimentare cu Energie Termică (SACET) a Municipiului Bucureşti. Prin acest document, Itochu Corporation se angajează ca, în primul trimestru al anului 2018, să elaboreze un Studiu de Fezabilitate care să analizeze oportunitatea implementării în SACET Bucureşti a unor tehnologii noi de producere în cogenerare de înaltă eficienţă a energiei termice şi electrice, necesare încălzirii, alimentării cu apă caldă menajeră şi electricitate a populaţiei Capitalei. „Bucureştiul este cel mai mare consumator de energie termică din România, iar un astfel de sistem centralizat care să beneficieze de tehnologii performante va oferi populaţiei servicii mai bune şi fără sincope în materie de căldură şi apă caldă", se precizează într-un comunicat al Ministerului Energiei.
● Prima etapă a Concursului de roboți mobili - powered by Marquardt. La 12 ianuarie 2018, în holul Facultății de Inginerie a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, s-a desfăşurat prima etapă a Concursului de roboți mobili - powered by Marquardt. În cadrul acestei etape, au participat 15 echipe, formate din studenți ai instituţiei de învăţământ superior din Sibiu, precum și două echipe invitate, alcătuite din studenți de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași. Roboții „line follower", construiți de studenți, s-au întrecut pe un traseu de viteză, câștigător fiind desemnat robotul care a parcurs traseul în timpul cel mai scurt.
Coorganizator al acestui concurs a fost Sucursala Sibiu a Asociației Generale a Inginerilor din România. Concursul a fost sponsorizat de compania Marquardt Schaltsysteme Sibiu, căreia organizatorii îi adresează mulţumiri și pe această cale.
● Finanţare europeană pentru un proiect de navigație interioară prin realitate augmentată, realizat de o firmă românească. Firma Geotech Systems din Târgu-Jiu face parte din cele 193 de IMM-uri selectate pentru a primi finanțare în cadrul Instrumentului pentru IMM-uri - Faza 1. Proiectul său ARIN (Navigație Interioară prin Realitate Augmentată / Augumented Reality Indoor Navigation) oferă soluții de navigare facilă în interiorul unor clădiri de mari dimensiuni, aglomerate sau complicate din punct de vedere structural. Fiecare proiect din această rundă va beneficia de o finanțare de 50 000 de euro pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate, iar compania va beneficia, timp de trei zile, de servicii gratuite de consiliere de afaceri și de accelerare a dezvoltării activității propuse. Volumul total de finanțare se ridică la 9,65 milioane euro. Cele mai multe proiecte au fost depuse de Spania (27), Italia (26) și Elveția (22).
Alte articole



