Conferinta Stiintifica Nationala cu Participare Internationala CONFERENG 2018
Data: 1-185 ianuarie 2019 2019
Facultatea de Inginerie din cadrul Universitaţii Constantin Brancuşi din Târgu-Jiu a organizat recent Conferinţa Știinţifică Naţională cu Participare Internaţională CONFERENG 2018. Manifestarea s-a bucurat de girul Academiei de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR), sub ale cărei auspicii s-a desfăşurat.
Evenimentul s-a aflat la a 23-a ediţie şi a avut ca obiective principale următoarele:
▪ prezentarea şi promovarea rezultatelor cercetării ştiinţifice din domeniile: materiale, procese şi produse inovative, mediu, energie, automatizări industriale, inginerie economică;
▪ dezvoltarea colaborării între comunităţile ştiinţifice locale, naţionale şi internaţionale;
▪ stimularea inovării şi creşterea gradului de sensibilizare a mediului economic privind importanţa aplicării rezultatelor cercetării ştiinţifice.
Lucrările conferinţei s-au desfăşurat în plen precum şi în următoarele cinci secţiuni:
1. Securitatea și controlul sistemelor informatice, electronică și tehnologia informaţiei;
2. Ingineria mediului şi dezvoltare durabilă;
3. Producerea, transportul și distribuția energiei electrice și termice;
4. Inginerie mecanică, materiale şi sisteme de fabricaţie;
5. Managementul calităţii.
În plenul conferinţei a fost prezentată lucrarea cu titlul Finanţarea prosumatorilor (producători şi, concomitent, consumatori), susţinută de un specialist de marcă din domeniul ingineriei energetice, dr. ing. Mihai-Marius Voronca, director executiv al Fondului Român pentru Eficienţa Energiei.
Programul conferinţei a cuprins 81 de lucrări ştiinţifice transmise de cadre didactice, cercetători şi specialişti de la universităţi din străinătate, universităţi din ţară şi de la Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu. Lucrările ştiinţifice au fost publicate în limba engleză, în revista Anale UCB. Seria Inginerie, nr. 2, 3 şi 4 / 2018, revistă indexată în baze de date internaţionale.
Lucrările prezentate în cele cinci secţiuni au prezentat un conţinut ştiinţific ridicat şi foarte multe dintre acestea au reprezentat şi realizări din proiecte şi granturi de cercetare ştiinţifică. Discuţiile şi dezbaterile din secţiuni, după fiecare comunicare sau grup de comunicări, s-au constituit în adevărate forumuri tematice, cu soluţii ştiinţifice de înalt nivel.
Conferinţa a reprezentat un pas important faţă de ediţiile anterioare, atât prin program, cât şi prin participare. Manifestarea s-a constituit ca un eveniment academic major, care subliniază importanţa Universităţii ca laborator al formării viitoarelor generaţii de specialişti.
Considerăm că s-a atins scopul principal al evenimentului, acela de a crea premisele unor noi colaborări naţionale şi internaţionale care să contribuie la creşterea vizibilităţii şi impactului rezultatelor ştiinţifice din lumea academică.