Romania a semnat Manifestul pentru dezvoltarea unui lant valoric european privind tehnologiile si sistemele pe baza de hidrogen
Data: 1-15 ianuarie 2021
România a semnat, la finalul anului trecut, Manifestul pentru dezvoltarea unui lanţ valoric european privind tehnologiile şi sistemele pe bază de hidrogen, cu prilejul unei reuniuni ministeriale, în format videoconferinţă, organizată de Germania, ţară care a asigurat Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, potrivit informaţiilor publicate de ministerul de resort. „Manifestul arată implicarea statelor membre în atingerea ţintelor privind decarbonarea şi folosirea energiei regenerabile pe bază de hidrogen care să ducă la construirea unui sector de excelenţă în Europa. Aplicaţiile şi tehnologiile pe bază de hidrogen vor contribui în egală măsură la realizarea unor locuri de muncă sustenabile în industrie, cât şi la atingerea ţintelor privind energia şi clima", se menţionează în comunicat.
Semnarea documentului relevă că statele membre recunosc importanţa promovării, colaborării transfrontaliere prin implementarea unor investiţii la scară largă care vor susţine dezvoltarea şi implementarea sistemelor pe bază de hidrogen, mai ales în sectoarele în care este nevoie de soluţii pentru decarbonare şi înlocuirea combustibililor fosili.
Oficialii români au evidenţiat, în acest context, intenţia participării ţării noastre la viitorul proiect Green Hydrogen @ Blue Danube, prin intermediul Hidroelectrica şi SAPE. Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii producătoare de energie electrică din ţara noastră, asigurând 38% din totalul energiei electrice generate în 2019. „Viitorul IPCEI (proiectele importante de interes comun european - n.r.) pe hidrogen va oferi temeiul dezvoltării unei economii bazate pe hidrogen în România şi în regiune în următorul deceniu. Este pentru prima dată când România participă la IPCEI. Va fi un câştig pentru toate părţile implicate. Intenţia noastră este să contribuim în mod activ la viitoarele IPCEI pe hidrogen sau alte IPCEI-uri, având în vedere capacitatea neexploatată pe care România o deţine în sectoarele industriale şi în baza de cercetare şi dezvoltare. Sunt necesare mai multe parteneriate, iar intenţia noastră este de a lucra în astfel de proiecte viitoare, în colaborare cu statele membre", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.