Retea de hub-uri academice ale UBB in Cluj Innovation Park
Data: 1-15 ianuarie 2022
Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca se extinde în Cluj Innovation Park cu şase Centre de cercetare-dezvoltare-inovare şi un institut, printr-o investiţie de peste 1 milion de euro, informează instituția de învățământ superior. „UBB este universitatea din ţară cu cel mai complex şi divers profil academic. Pentru ca acest profil să fie transformat într-un avantaj competitiv real, stimulându-se colaborările multi, inter şi transdisciplinare, în anul 2020 s-au înfiinţat, la nivel de universitate, şase Şcoli Academice/de Ştiinţă: 1) Şcoala de ştiinţe ale naturii şi ale vieţii; 2) Şcoala de inginerie/tehnologie; 3) Şcoala de sănătate; 4) Şcoala de ştiinţe sociale; 5) Şcoala de ştiinţe umaniste şi arte şi 6) Şcoala de teologie. Pe de altă parte, Institutul de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie (Institutul STAR-UBB) este deja un institut de excelenţă cu tradiţie al UBB, având rolul de a identifica, susţine şi dezvolta acele componente din UBB prin care universitatea poate fi un actor academic competitiv şi de excelenţă la nivel naţional şi internaţional", se menționează în comunicat.
Potrivit instituției, prin acest nou proiect de dezvoltare strategică, fiecare Şcoală academică/de Știinţă din UBB va avea un Centru asociat, cu rol de hub integrativ şi platformă de cooperare între unităţile academice cuprinse în fiecare Şcoală: 1) Centrul Virtual Labs, asociat Şcolii Academice de Ştiinţele Naturii şi ale Vieţii; 2) Centrul Virtual & Practical Engineering, asociat Şcolii Academice de Inginerie şi Tehnologie; 3) Centrul eHealth/tHealth, asociat Şcolii Academice de Sănătate; 4) Centrul Big Data & Machine Learning, asociat Şcolii Academice de Ştiinţe Sociale; 5) Centrul Digital Arts & Humanities, asociat Şcolii Academice de Ştiinţe Umaniste şi Arte; şi 6) Centrul Etics & Sacred Musics, asociat Şcolii Academice de Teologie. Centrele vor forma o reţea academică (STAR-UBB-Network), coordonată de Institutul STAR-UBB, care se extinde astfel în Cluj Innovation Park.
„Această reţea multinivelară va avea capacitatea de a aborda inovativ probleme complexe la nivelul domeniului fundamental reprezentat de fiecare Şcoală Academică, prin implicarea cadrelor didactice, a cercetătorilor şi a studenţilor în activităţi ştiinţifice multi/inter/transdisciplinare. Avem încrederea că această structură va deveni un model şi un furnizor de practici academice avansate, prin care să realizăm creşterea vizibilităţii şi a impactului rezultatelor ştiinţifice ale UBB la nivel naţional şi mai ales internaţional, precum şi susţinerea şi promovarea experienţelor de internaţionalizare pentru membrii comunităţii noastre academice", a declarat prof. dr. Adrian Petruşel, prorectorul UBB responsabil de activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare şi doctorate.
O parte din finanţarea acestei noi dezvoltări este asigurată prin proiectul Reţeaua academică de cercetare de excelenţă STAR UBB, proiect de dezvoltare instituţională şi de finanţare a excelenţei din cadrul Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare 2015 - 2020, în valoare totală de circa 6,8 milioane lei.