Turneul Orchestrei Inginerilor in SUA
Data: 16-31 mai 2005
In perioada 4-12 aprilie 2005, Orchestra Inginerilor a scris una dintre cele mai semnificative pagini ale longevivei sale istorii: turneul efectuat pe Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii, ca invitata de onoare la manifestarile organizate cu ocazia aniversarii a 125 de ani de la infiintarea Societatii Americane a Inginerilor Mecanici (ASME). Ansamblul, insotit de maestrul Petru Ghenghea, dirijorul onorific si fondatorul acestui ansamblu, de care se leaga notorietatea si marile succese ale orchestrei, a cuprins 32 de persoane. In SUA s-au alaturat inca patru muzicieni-ingineri, fosti membri ai orchestrei, stabiliti de 15 ani in Canada si respectiv in SUA. Aceasta regrupare peste ani a fost plina de incarcatura emotionala, cu totii reunindu-se intr-o comuniune sufleteasca la un potential pe care numai muzica il poate atinge. Au fost sustinute trei concerte, dirijate de ing. dipl. Andrei Iliescu, care a avut ca preocupare pregatirea de programe diferite care sa evidentieze atât potentialul de ansamblu, cât si valentele solistice ale inginerilor-muzicieni.
In data de 6 aprilie, la sediul Organizatiei Natiunilor Unite din New York, Orchestra Inginerilor a prezentat un concert care a marcat implinirea a 50 de ani de la admiterea României in forumul mondial. Invitatiei lansate de Misiunea Romana corpului diplomatic international i-au raspuns aproximativ 150 de persoane si, dupa spusele oficialilor, au fost prezenti 20 de ambasadori. La receptia oferita dupa concert de catre reprezentantii Misiunii, membrii orchestrei au cules aprecieri laudative asupra prestatiei muzicale din partea personalului diplomatic strain, cat si din partea ambasadorului roman, dl Mihnea Motoc. Trebuie mentionata alocutiunea dlui ambasador Motoc, din deschiderea concertului, care a avut ca subiect prezentarea orchestrei si a personalitatii dlui profesor Ghenghea care a fondat aceasta orchestra si a stiut sa-i asigure o existenta neintrerupta timp de 50 de ani. Prezenta pe scena salii „Dag Hammarskjold” unde a avut loc spectacolul, a prof. Ghenghea la pupitrul dirijoral, conducand orchestra, la cei 92 de ani ai sai, cu prestanta si siguranta, a starnit o emotie deosebit de placuta in randul audientei. Concertul a fost prezentat integral, in doua saptamani consecutive, de postul de televiziune „Dacia Libera”, insotit de interviuri acordate de domnul ambasador Motoc si de profesorul Ghenghea. Postul amintit este un canal de televiziune care emite pe Coasta de Est a Statelor Unite si care se bucura de o foarte buna audienta in randul comunitatii romane si nu numai. Pastram insa regretul ca acest succes ar fi putut avea si mai multa stralucire, prin etalarea unor sonoritati si mai ample in raport cu repertoriul prezentat, prin participarea unei audiente mai largi, daca ar fi existat o implicare minima a autoritatilor indrituite de la Bucuresti, carora le-a fost solicitat sprijinul in obtinerea unei sali de spectacol mai generoase si a unei promovari reale a acestui eveniment. Consideram ca marcarea unor momente cu valoare de simboluri nationale si mondiale, precum aniversarea a 60 de ani de la infiintarea Organizatiei Natiunilor Unite, 50 de ani de la admiterea Romaniei in acest forum sau 50 de ani de la trecerea in eternitate a valorii universale care este George Enescu, si nu oriunde, ci chiar in sediul simbol al forumului mondial, ar fi trebuit sa atraga preocuparea si eforturile materiale si organizatorice mai ales din partea unor foruri guvernamentale care au chiar aceasta menire, si nu doar eforturile unui organism precum AGIR, singurul care s-a implicat in aceasta actiune temerara.
Cel de-al doilea spectacol a avut loc in 8 aprilie, la sediul Institutului Tehnologic Stevens din Hoboken (New Jersey), unde a luat fiinta in anul 1880 ASME, in fata unei sali pline (400 de invitati speciali ai ASME, care reprezentau societatea americana a inginerilor mecanici de pe patru continente). Concertul a avut ca intentie atat evidentierea calitatilor artistice ale orchestrei, c@t si potentialul solistic deosebit al inginerilor-muzicieni romani, etalat in fata colegilor americani. El a fost deschis de prof. Ghenghea, care a dorit ca prin prezenta sa la pupitru sa-si exprime respectul fata de recunoasterea si aprecierea aratata de ASME pentru activitatea acestei orchestre a breslei ingineresti. Au fost prezentate lucrari care au avut ca solisti pe prof. dr. Mircea Cazacu, conf. dr. Voichita Ghenghea, ing. dipl. Ileana Ionesti, ing. dipl. Teodor Chircu si prof. Cecilia Lungu. Concertul a fost precedat de o prezentare deosebit de calduroasa facuta de presedintele ASME - dr. Harry Armen, in cadrul careia au fost inmanate medaliile jubiliare ASME celor doi dirijori romani. Finalul spectacolului a fost indelung intarziat si incandescent, datorita entuziasmului care a cuprins audienta. Au fost exprimate cuvinte de multumire orchestrei de catre presedintele Armen, a caror cadura depasea cu mult o formulare protocolara; “bis”-urile solicitate, ca si bucuria cu care sala s-a alaturat orchestrei in a canta “Happy birthday to ASME” sunt o marturie a afectiunii cu care audienta a primit mesajul muzicienilor nostri. La receptia care a urmat, data in cinstea membrilor orchestrei, romanii s-au bucurat de o atentie cu totul speciala, acordand numeroase autografe si furnizand date ale biografiei lor profesionale si muzicale care au trezit admiratia reala a gazdelor americane. si, referitor la acest eveniment, trebuie subliniata deosebita mediatizare a prezentei Orchestrei Inginerilor pe care a facut-o ASME, prin site-ul propriu, publicatii si in cadrul diverselor manifestari din cadrul aniversarii, orchestra fiind prezentata ca unica reprezentanta a artei muzicale in breasla tehnica mondiala. Ecourile pozitive cu privire la prezenta orchestrei la concertul aniversar ASME s-au facut simtite multa vreme dupa eveniment cu o intensitate si o caldura pe care nu le-am fi banuit niciodata ca pot fi exprimate de catre pragmaticul popor american. Marturie sta scrisoarea de multumire transmisa de presedintele ASME celor doi dirijori, prof. Petru Ghenghea si ing. dipl. Andrei Iliescu, dupa reintoarcerea in tara a orchestrei.
Inainte de a face prezentarea concertului din ziua de 10 aprilie, care a avut loc la Catedrala “Sacred Heart” din Newark (New Jersey), trebuie sa ne oprim asupra unui alt moment al turneului, cu o incarcatura emotionala speciala pentru echipa din Romania: vizita facuta de orchestra la firma muzicala Meltzer. Doamna Mo Meltzer, care conduce compania, este o persoana cu multe valente artistice si manageriale: profesor de muzica, organizator de spectacole muzicale, care detine, de asemenea, un valoros tezaur de instrumente de coarde si de suflat. Ea este cea care a oferit gratuit orchestrei, pe toata durata concertelor si a repetitiilor din SUA, patru violoncele si un contrabas, pentru transportul carora din Romania, compania aeriana a solicitat o suma care nu putea fi achitata din bugetul turneului. Vizita, in fapt, a fost un raspuns dat unei generoase invitatii adresata de gazda pentru o intalnire interculturala intre muzicienii romani si instrumentisti americani de country. Intalnirea, de altfel extrem de animata si plina de buna dispozitie pe tot parcursul celor patru ore, s-a terminat prin fuziunea celor doua “tabere” de instrumentisti, reuniti intr-o comuniune muzicala de inspirata factura. Au fost momente reale de incantare, care lasau impresia reintalnirii unor prieteni care se stiu de cand lumea.
Revenind la concertul sustinut la Catedrala “Sacred Heart”, apreciem ca sub aspect muzical, acest concert este unul foarte valoros, participarea orchestrei fiind inscrisa in cadrul celei de a 35-a stagiuni muzicale a catedralei, stagiuni la care participa in mod curent artisti profesionisti mondiali valorosi. A fost o audienta de 400 de persoane, prestatia artistica a orchestrei si a solistilor fiind foarte bine apreciata atat de publicul abonat, cat si de catre responsabilii muzicali ai catedralei. Programul prezentat a fost unul de larga respiratie, adecvat volumului acustic generos al catedralei. Orchestra l-a avut ca invitat pe organistul american John Miller, care a cantat alaturi de prof. Mircea Cazacu – ca violist, executia acestora fiind primita cu mare satisfactie de public. De un mare succes s-au bucurat si ceilalti solisti prezenti in concert, violonista Ileana Ionesti, violoncelistul Teodor Chircu, oboista Lucia Ramureanu si fagotistul Orban Godry. A fost un concert deosebit care a beneficiat si de o inregistrare profesionala, in conditii de exceptie.
Spuneam si in cele de mai sus ca toate programele muzicale (diferite, de la un concert la altul ) au fost foarte bine primite de public, dar subliniem ca placerea estetica cea mai puternica a creat-o celebrul vals “Valurile Dunarii” de Iosif Ivanovici, a carui origine romaneasca a reprezentat o revelatie pentru publicul american, care o considera ca o piesa de sorginte vieneza. O referire aparte pentru generozitatea cu care a fost receptata de catre audienta merita si “Preludiul la unison” de George Enescu, prezentat in programul concertului de la ONU.
La reusita intregului turneu, o contributie deosebita a avut-o firma americana “Protocol and Photography Service–PPS”, condusa de Jackie Robb si Sorin Carp, prin asigurarea unor excelente conditii organizatorice (transport intern, sala de repetitii, fluenta a programului, conditii de cazare etc.). Trebuie subliniat aportul esential al acestor doi adevarati prieteni ai orchestrei in punerea in opera a acestui proiect, pregatit, timp de aproape trei ani, cu o tenacitate si o devotiune care ne onoreaza pe noi, romanii.
Poate aici ar trebui mentionat si un fapt care nu este doar o simpla coincidenta, si anume ca domnul Sorin Carp se trage dintr-o veche familie din Moldova, mai precis din Husi, totodata orasul natal al profesorului Petru Ghenghea. Husiul, prin persoana maestrului, a fost de fapt “scanteia” si catalizatorul turneului american al Orchestrei Inginerilor.
In putinele momente de destindere, strecurate printre repetitii, concerte si obligatii protocolare, membrii orchestrei au putut contempla panorama Manhatann-ului, au savurat pitorescul Central Park-ului si peisajul din Rockefeller Center, dar poate cea mai frumoasa amintire turistica ramane spectacolul de opera urmarit in faimosul si fastuosul templu al operei, care este Metropolitan Opera.
Aparitia in ansamblu a orchestrei a lasat o impresie foarte buna, nu numai din punct de vedere muzical, dar si prin tinuta vestimentara a membrilor, totdeauna adecvata momentelor, prin varietatea materialelor de prezentare si promovare, „Portrait and History”, un sumar al istoriei orchestrei bogat in informatii si fotografii, si programe de concert. De asemenea, a fost editat si un CD dedicat evenimentului, „Orchestra of Romanian Engineers - Celebrating the 125th Anniversary of the ASME”, care cuprinde majoritatea pieselor prezentate in turneu si care a fost inmanat Societatii Americane a Inginerilor Mecanici.
Orchestra Inginerilor, prin mesajul de cultura nationala si universala pe care l-a purtat in Statele Unite ale Americii, a fost un exponent al spiritualitatii romanesti, dar si un mesager al omagiului poporului nostru adresat popoarelor lumii, cu prilejul acestor evenimente de dimensiune universala. Acesti oameni de exceptie sunt purtatorii de onoare, in lume, ai blazonului nobil de slujitor al stiintelor si tehnicii romanesti.