APLICATII INOVATIVE IN DOMENIUL TIPARULUI
Data: 16-31 mai 2007
In domeniul industriei de masini de tiparit, pe plan mondial exista o competitie al carei slogan este O productie eficienta, mai rapida si mai ieftina.
In domeniul sistemelor digitale de tiparit, inovatiile depasesc imaginatia.
Din statistici se poate constata ca in prezent in lume functioneaza peste 400 000 de tipografii. Eficienta productiei tipografice este cuantificata prin: viteza de tiparire; automatizare; logistica si retelele de lucru.
Viteza de tiparire a masinilor tipografice a crescut continuu, de la 15 000 coli echivalent/ora pana in 2000 la 18 000 coli echivalent/ora dupa 2000 si tinde in 2010 la un flux de 20 000 coli echivalent/ora, iar calitatea productiei a crescut prin infrumusetarea tipariturilor. Totodata s-a urmarit si micsorarea timpului de pregatire si tiparire efectiva care a condus la reducerea pretului de cost al productiei.
Noile masini de tiparit sunt realizate pentru segmentele de piata, astfel: publicitate, ambalaje, editarea de carti, reviste, ziare s.a.
Masinile de tiparit clasice au fost inlocuite cu masini automatizate cu pupitre de comanda si interconectate intr-o retea de masini de executie. De asemenea, s-au initiat programe de inlocuire a functiilor neautomatizate cu procedee automatizate. Prin automatizare s-a schimbat intregul proces de pregatire, reducandu-se timpul privind formatul, alimentarea, spalarea, coloratul si schimbarea placilor.
Au intrat in productie noi materiale de tiparire, cum ar fi aurul, argintul si alte metale care dau o calitate si un design deosebit tipariturilor. Pentru aplicarea metalelor se folosesc mai multe sisteme, cum ar fi bronzarea, infolierea aurului la cald, culori aurii pe grupuri ofset, lac auriu pe grup de lac, metal pe grup ofset sau lac si transfer de folie la rece.
Au aparut noi posibilitati de aplicare a tehnologiei cu ultraviolete (UV) in domeniul tiparului in rola si al tiparului plan/in coala. Aceste procedee pe care le-am descris, cu aplicatii UV in uscarea cernelurilor si alte domenii, au condus la cresterea utilizarii UV in domeniul tiparului cu aproximativ 10% pe an, ca si la productia de cerneluri si lacuri compatibile pentru utilizarea UV.
Aplicatiile tehnologiei UV in industria grafica sunt la crearea de ambalaje, etichete, carti postale, inscriptionarea pe textile, metale, plastic si pe sticla. Utilizarea UV scurteaza termenul de livrare catre beneficiar la aproximativ 24 h fata de metodele clasice, care ar dura saptamani. Avantaje: uscare instantanee in masina, solicitarea termica redusa a foii metalice, consum energetic redus, avand ca termen de comparatie uscarea cu aer cald, cernelurile si lacurile sunt fara diluanti, super-ecologice (poluare zero).
Tehnica UV are un loc bine stabilit in masinile de tipar in rola pentru formate variabile, ca si in masinile de tiparit modulare, facilitand combinarea celor mai diferite procedee de tiparire la un singur tranzit prin masina. Aceasta metoda este utilizata in proportie de 90% in masinile moderne de tiparit, fiindca este sigura, perfectionata si respecta legile UE cu privire la protectia mediului, protectia impotriva radiatiilor si a personalului in efectuarea procesului de productie.
O serie de noutati au aparut la fabricarea unor tiparituri speciale, cum ar fi biletele de acces pentru transportul in comun, accesul pe stadioane, personalizarea bagajelor in aeroporturi, securitatea unor transporturi de substante chimice, farmaceutice, prin implementarea unui chip legat de o antena – eticheta inteligenta – implementat in hartie, totul centralizat si controlat de la distanta. Chipul este o placuta de siliciu, incarcata electric prin unde electromagnetice.
Cele mai importante noutati in domeniul industriei tipografice vor fi prezentate la expozitia DRUPA care va avea loc in 2008 la Dusseldorf in Germania. DRUPA reprezinta pentru domeniul tiparului si procesarea hartiei echivalentul Jocurilor Olimpice pentru sportivi si are loc o data la 4 ani. In 2004 au fost prezente 1800 de firme si aproape 400 000 de vizitatori.
SURSA: Conferinta de presa organizata de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana in ziua de 25 aprilie a.c.