CALITATI SI COMPETENTE INGINERESTI PRIN APLICAREA NORMELOR EUROPENE ISO 17024/2003 PRIVIND CERTIFICAREA PREGATIRII PROFESIONALE
Data: 16-31 mai 2007
Autorul este inginer de constructii hidrotehnice, absolvent al IPT (1958), in prezent expert international in constructii, certificat dupa EN ISO 17024/2003. A mai lucrat in functii de conducere la ICH Portile de Fier, institute de proiectare si la RADME-Bau in Berlin. Este membru AGIR.
Norma EN ISO 17024, intrata in vigoare in anul 2003, apartine dreptului comun al Uniunii Europene. Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007, aceasta norma europeana va deveni treptat, pentru cele mai importante si cele mai mari grupuri de experti pe piata romaneasca, norma obligatorie pentru confirmarea si recunoasterea competentei lor internationale. Certificarea personala le va conferi succes in conditiile concurentei globale.
Competenta expertilor certificati in economie va decide capacitatea de munca si de concurenta in toate domeniile economiei si va hotari o avere materiala si financiara de miliarde si asupra introducerii eficiente a acesteia prin evaluari, expertize, consiliere si urmarirea investitiilor.
Certificarea personalului inseamna introducerea unei proceduri prin care o firma independenta si acreditata confirma ca o calificare personala corespunde cerintelor.
Prin „calificare personala“ se inteleg cunostinte de specialitate intr-un domeniu ale unor persoane, care se dobandesc in practica, in cadrul unor scolarizari, reciclari si alte masuri si care se dovedesc in cadrul unor examene.
Tot mai mult se cer o transparenta nationala si internationala, mai ales de catre investitorii straini, si o calitate care implica un sistem de lucru dupa normele si standardele euro-pene, legate de particularitatile romanesti. De aceea este necesar ca si expertii romani sa fie scolarizati, reciclati la cerintele calitativ superioare europene.
Pentru grupul vizat al expertilor tehnici cresc cerintele de concurenta fata de rivalii nationali si internationali. Participarea la pregatirea pentru certificare, certificarea si auditurile anuale dupa certificare contribuie la transparenta competitiei expertilor corespunzatori. Problemele abuzurilor si neglijarea calitatii la obtinerea dovedirii competentei sunt reglementate prin mecanismele internationale de supraveghere.
Speram ca tot mai multi experti tehnici din Romania sa se certifice dupa normele ISO 17024/2003, ridicand la un grad superior calitatea expertilor tehnici in conformitate cu normele Uniunii Europene.