ORCHESTRA INGINERILOR PETRU GHENGHEA IN PRIMAVARA MUZICALA
Data: 16-31 mai 2007
De foarte multi ani, numerosii admiratori ai Orchestrei Inginerilor Petru Ghenghea asteapta cu indreptatita nerabdare fiecare debut al primaverii, care aduce nu numai flori, culoare si aer de prospetime, dar consemneaza si debutul muzical al ansamblului in noul an. Nici anul acesta, orchestra nu s-a lasat prea mult asteptata si a oferit publicului sau doua concerte, de facturi total diferite, prin care muzicienii si-au etalat pe deplin disponibilitatile lor artistice si bucuria de a face muzica.
Primul concert a avut loc in 29 martie a.c., la sala AGIR din Bd. Dacia, si s-a dorit a fi tributul de recunostinta al orchestrei adus celui care a fondat-o si care i-a creat notorietatea: prof. univ. dr. ing. Petru Ghenghea, plecat dintre noi in toamna anului trecut. Concertul care i-a fost dedicat a cuprins muzica preclasica, gen pe care maestrul l-a cultivat cu fervoare si din care a realizat adevarate bijuterii, retinute ca marturii radiofonice, pe CD-uri, dar mai ales in memoria afectiva a celor care l-au urmarit pe scena zeci de ani. Dirijorul concertului a fost ing. dipl. Andrei Iliescu, cel caruia maestrul i-a incredintat bagheta, in urma cu opt ani, cu convingerea ca orchestra isi va continua activitatea sa cu aceeasi daruire ca si cea pe care prof. Ghenghea a dedicat-o acesteia, vreme de peste patru decenii. Solistii concertului au fost muzicieni care i-au stat decenii alaturi intru muzica si care ii datoreaza maestrului mari succese de public. Prof. Mircea Cazacu la vioara, impreuna cu Lucia Ramureanu au realizat o talmacire de mare sensibilitate a minunatului Concert pentru vioara si oboi in do minor de J.S. Bach. Dr. fiz. Maria Haiduc, solista de referinta a Orchestrei Inginerilor Petru Ghenghea, a revelat pe scena monumentalitatea si soliditatea creatiei aceluiasi Bach, asa cum irumpe din marele Concert pentru pian si orchestra in re major. Capodopera lui Antonio Vivaldi, Concertul Grosso, in re minor, op. 3 nr. 11, o lucrare draga maestrului Ghenghea, a avut in grupul solistic artisti ai generatiei mai tinere pe care maestrul a condus-o pe drumul succesului: violonistii conf. dr. Voichita Ghenghea si ing. dipl. Ileana Ionesti si pe violoncelistul ing.dipl. Teodor Chircu. Nu in ultimul rand, ing. dipl. Mihai Perciun a avut o evolutie artistica plina de caldura si echilibru perfect dozat al alternantelor sonore, in Concertul pentru vioara si orchestra in re major de Haydn.
A fost o seara speciala marcata deopotriva de muzica buna, dar si de o inalta emotie care a stapanit deopotriva audienta si orchestra.
La nici trei saptamani mai tarziu, Orchestra Inginerilor Petru Ghenghea a avut prima sa aparitie din 2007 pe scena Ateneului Roman, in fata unei sali arhipline, sub bagheta lui Andrei Iliescu. Cu un program foarte bine ales, dupa cum remarca in alocutiunea sa din deschiderea concertului muzicologul Petre Codreanu, dar mai ales prin tinuta artistica demonstrata, orchestra a cucerit publicul spectator. Lucrarile muzicale din concert au reprezentat traditia vieneza, in cea mai pura stare: uvertura la opera Don Giovanni de W.A. Mozart, Concertul pentru pian si orchestra nr. 1, in do major de L. van Beethoven si Simfonia a II-a de Franz Schubert. Un program care emana, intr-o simbioza perfecta, lirismul si stralucirea de sorginte mozartiana. Uvertura la Don Giovanni a beneficiat de o executie remarcabila prin echilibrul sonor si ilustrarea detaliului, atat de importante in muzica lui Mozart.
Concertul pentru pian nr.1 de Beethoven l-a avut ca solist pe Andrei Licaret, un pianist caruia i se intrevede un viitor artistic exceptional. Absolvent al Universitatii de Muzica Ciprian Porumbescu din Bucuresti, Andrei Licaret este deja laureat a numeroase concursuri si festivaluri desfasurate in tari de mare prestigiu artistic din Europa, dar si de pe continentul american. A concertat cu mai multe orchestre de prestigiu, avand girul unor mari dirijori, precum Cristian Mandeal sau Horia Andreescu. Prestatia sa alaturi de Orchestra Inginerilor a confirmat pe deplin asteptarile, oferind unui public – foarte generos in primirea pe care a facut-o tanarului solist – o interpretare inspirata a unui concert care, de obicei, pune in valoare temperamente artistice mai aplecate spre lirism si cu o exuberanta retinuta. Andrei Licaret a realizat, in mod fericit, alternante de mare expresivitate ale temelor purtatoare de sensibilitate, cu cele pline de temperament, care dadeau frau liber efuziunii, intr-o viziune unitara si bine conturata.
Simfonia a II-a de Schubert, desi romantismul nu o consemneaza ca una dintre piesele de referinta ale sale, a fost apreciata cu mult entuziasm de catre publicul spectator, incantat de stralucirea si cantabilitatea puse in valoare de catre orchestra la talmacirea acestei lucrari.
Concertul prezentat la Ateneul Roman de catre Orchestra Inginerilor Petru Ghenghea a ilustrat, inca o data, daca mai era nevoie, profesionalismul cu care fac muzica acesti artisti amatori si calitatea artistica indiscutabila pe care acestia o etaleaza, din ce in ce mai convingator, de la an la an. Este, desigur, meritul dirijorului Andrei Iliescu pentru atenta sa preocupare ca orice aparitie a orchestrei in fata publicului sa fie cu adevarat convingatoare, dar si a membrilor orchestrei, care consimt la un volum de munca deosebit, pentru a-si sustine marea lor pasiune pentru muzica, o calitate ce merita adanca noastra admiratie.