PORK-BIODIESEL
Data: 16-31 mai 2007
Unul din aspectele importante ale industrializarii l-a constituit motorizarea. In Anglia, extragerea carbunilor din adancuri era esentiala pentru incalzirea locuintelor, dar si pentru consumul industrial. Vagonetii incarcati cu carbuni erau trasi de cai din adancul galeriilor pana la lumina zilei.
La un moment dat, stapanului unei mine de carbuni i s-a propus sa cumpere un motor care sa inlocuiasca munca pe care o faceau caii, adica sa traga vagonetii incarcati cu carbuni.
– Dar, ce putere are motorul tau? Pentru ca eu am niste cai! ... s-a laudat stapanul minei.
– Hai sa facem o intrecere, a venit replica motoristului. Tu pui la treaba cel mai puternic cal al tau, iar eu motorul.
Bineinteles, intrecerea a fost castigata – de departe – de motor. Dar in acelasi timp s-a nascut si o unitate de masura – cal putere (CP) – care se mai foloseste si in prezent pentru a exprima puterea motoarelor cu ardere interna.
Mi-am amintit de aceasta poveste pentru ca in perspectiva se pare ca aceasta unitate de masura pentru motoarele cu explozie, calul putere, este pe cale sa fie detronata. La putere se pare ca va veni... pork-ul. Cum? Gratie unui nou combustibil. Viitorul combustibil suna cam excentric: pork-BIODIESEL!
Folosita deja la fabricarea sapunului si a altor cosmetice, grasimea de porc va fi principalul compus al unui nou combustibil pentru motoare. Companiile Conoco, Philips si Thony Foods au anuntat producerea carburantului pe baza de grasime, un echivalent biodiesel, ce va fi utilizat in cativa ani de toate automobilele de pe piata.
Se poate aprecia ca in acest context, oamenilor le vor mai ramane din porc, pentru mancare, doar adidasii. Lacomia motoarelor tinde sa ne lase pe noi, oamenii, si fara rachiu, pe care il aspira sub numele de etanol – inlocuitor de benzina. Curand, se pare ca vom spune adio gogosilor si cartofilor prajiti, fiindca uleiul vegetal va inlocui motorina la motoarele diesel. Ciudata perspectiva cu motoristica viitorului.