PRIORITATILE INVESTITIEI PUBLICE IN CERCETARE-DEZVOLTARE
Data: 16-31 mai 2007
Romania va sustine cercetari complexe ce raspund unor probleme clar identificate in cadrul prioritatilor publice de cercetare-dezvoltare.
Prioritatile investitiei publice in CD reflecta rezultatul exercitiului exploratoriu, primul exercitiu de foresight in stiinta si tehnologie din Romania, desfasurat in perioada noiembrie 2005 – iunie 2006, cu o larga participare nationala. Sunt noua domenii prioritare cu un mare potential de a conduce la progres economic si social, fiecare subsumand prioritati tematice.
Vor fi finantate cercetari avansate in directii prioritar strategice si tehnologice, mai ales de tip rezolvare de probleme cu posibile implicatii in inovare. Investitia publica are in vedere dezvoltarea cunoasterii motivata de nevoile socio-economice strategice, iar cercetarea este evaluata in functie de capacitatea sa inovativa. Inovarea este cea care asigura stimularea crearii si mentinerii interfetelor multiple intre stiinta, tehnologie, societate, mediul financiar, de informare si politic intr-o economie bazata pe cunoastere. Majoritatea prioritatilor investitiei publice in cercetare-dezvoltare sunt de interes si pentru cercetarea fundamentala.
In interiorul celor noua domenii prioritare se va urmari dezvoltarea unor poli de excelenta. Acest proces se va realiza treptat, pe baza de competitie, investitia publica focalizandu-se asupra proiectelor cu impact major si concentrand dezvoltarea de infrastructuri si structuri colaborative in domeniile care ofera cele mai bune rezultate.
Implementarea unor astfel de proiecte complexe va solicita un efort managerial semnificativ din punct de vedere al organizarii activitatii de cercetare-dezvoltare, al managementului contractelor, managementului financiar, al drepturilor de proprietate intelectuala. Se va avea in vedere profesionalizarea managementului si administrarii cercetarii in universitati, institutii publice si non-profit de cercetare si dezvoltare inclusiv prin stimularea participarii in organizatii profesionale europene si mondiale care sa asigure schimbul de buna practica, colaborarea si transferul de cunoastere.
Dezvoltarea facilitatilor experimentale care sa sustina cercetarea aplicativa se va concentra in acele zone in care se poate asigura colaborarea dintre entitatile de cercetare si beneficiari. Investitia in echipamente, in special a celor de valoare mare, va trebui sa aiba in vedere potentialul de utilizare, de dezvoltare a resurselor umane, precum si complementaritatea cu facilitatile existente pe plan european.
Dezvoltarea resursei umane in contextul prioritatilor nationale va viza atingerea unui nivel de expertiza care sa permita corelarea cunostintelor despre evolutiile tehnice pe plan global si posibilitatile de particularizare la nivel national. Proiectele de cercetare va trebui sa asigure conditiile de valorificare a performantei aferente stadiului carierei in cercetare a participantilor, asigurand dezvoltarea in continuare a acestora, in special prin stagii de pregatire interne si internationale.
Se va urmari crearea unor poli de excelenta sub forma unor retele de cercetare interdisciplinara si, mai ales, centre de competenta. Pentru a se evita formalismul unor astfel de entitati, se va aborda o strategie de finantare graduala pe directia proiect-retea-centru de competenta.
Domeniile prioritare, fara a fi ordonate din punct de vedere al importantei, sunt:
a. TEHNOLOGIILE SOCIETATII INFORMATIONALE
Tehnologia societatii informationale reprezinta atat un suport transversal pentru toate sectoarele economiei, cat si o industrie (Tehnologia informatiilor si comunicatii –TIC) cu un dinamism extraordinar. Ca urmare, initiativa i2010 – O societate europeana informationala pentru cresterea economica si ocuparea fortei de munca recomanda statelor membre dublarea cercetarii in domeniul TIC. Chiar daca in Romania societatea informationala are un decalaj de dezvoltare de cativa ani fata de Uniunea Europeana, sectorul software s-a dovedit foarte activ, devenind unul dintre cele mai competitive ale economiei. In acord cu obiectivele cuprinse in Strategia Nationala de Export referitoare la domeniul TIC, perioada 2007 – 2013 impune o crestere a capacitatii sectorului de CDI referitor la tehnologiile informatiei si comunicatiilor de a raspunde nevoii industriei romanesti de oferire a unor produse si servicii noi si de a profita de tendintele de externalizare graduala a activitatilor de conceptie si inovare ale clientilor internationali, trecand treptat de la exportul de software si servicii de valoare mica la conceptia de produse si servicii informatice noi, cu valoare adaugata ridicata. De asemenea, cercetarea va trebui sa sustina si o angrenare a sectorului TIC in recuperarea decalajului in dezvoltarea societatii informationale din Romania.
Obiectivele cercetarii vor avea in vedere dezvoltarea tehnologiilor si instrumentelor in scopul realizarii unor sisteme si aplicatii informatice performante, deschise, eterogene, scalabile, tolerante la defectari si cu o buna conectivitate intre utilizatori si resurse, dezvoltarea tehnologiilor suport necesare crearii unei infrastructuri nationale integrate de comunicatii, dezvoltarea unor metode si sisteme de inteligenta artificiala, realizarea de produse bazate pe cercetari in nanoelectronica, fotonica, micro- si nanosisteme, din gama componentelor si sistemelor inteligente.
b. ENERGIE
Sectorul energetic romanesc, parte integranta a infra-structurii, influenteaza in mod decisiv dezvoltarea economica si sociala a tarii. Uniunea Europeana si-a propus ca pana in 2010, 21% din electricitate sa fie obtinuta din surse regenerabile, iar o noua directiva vizeaza o reducere cu 9% a intensitatii energetice in urmatorii ani. Potrivit documentului de Politica Energetica a Romaniei 2006 – 2009, intensitatea energetica in Romania este de circa 4 ori mai mare decat media UE. Romania dispune de un potential important de resurse regenerabile: energie hidroelectrica, biomasa, energie solara, eoliana si geotermala. Racordarea la obiectivele europene, dar si interesul direct in rezolvarea aces-tor probleme complexe reclama un efort de CDI, efort complementar directiei de actiune Imbunatatirea eficientei energetice si dezvoltarea sustenabila a sistemelor energetice inclusa in Cadrul Strategic National de Referinta 2007 – 2013.
Obiectivele cercetarii pentru perioada 2007 – 2013 vizeaza elaborarea de concepte, tehnologii, produse care sa contribuie la satisfacerea necesarului de energie la un pret cat mai scazut, inclusiv prin utilizarea de noi surse energetice si imbunatatirea procesului decizional, cresterea competentei tehnologice si promovarea transferului de cunostinte si tehnologii in domeniul energetic, vizand satisfacerea necesarului energetic al unei economii moderne si al unui standard de viata civilizat, in conditii de calitate si siguranta in alimentare, cu respectarea principiului dezvoltarii durabile.
c. MEDIU
Dezvoltarea economica genereaza o presiune imensa asupra mediului, iar decuplarea celor doua presupune solutii tehnice tot mai complexe, care au ajuns sa reprezinte in sine o industrie. Inovarea poate contribui la reducerea poluarii si respectiv la atingerea obiectivului Protocolului de la Kyoto prin care Romania s-a angajat la o reducere cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera in perioada 2008 – 2012 (fata de 1989). Vor fi sustinute cercetari privind influenta schimbarilor climatice asupra ciclului hidrologic, mentionate in Strategia Nationala de Management al Riscului de Inundatii. Cercetarea si dezvoltarea vor putea contribui la atingerea obiectivelor Strategiei Nationale de Gestionare a Deseurilor. In pregatirea si implementarea planului national privind managementul ariilor protejate se va putea tine cont de contributia importanta pe care o are activitatea de cercetare si dezvoltare in realizarea obiectivelor stabilite. CD poate contribui la o dezvoltare spatiala echilibrata si prin integrarea si cooperarea in cadrul sistemului european de cercetare in domeniu, care este coordonat prin programul ESPON (European Spatial Planning Observatory Network).
Obiectivele cercetarii si dezvoltarii pentru perioada 2007 – 2013 vizeaza: crearea de tehnologii curate de produs si proces, cu aplicare in mod special in transporturi si producerea energiei, precum si a mecanismelor economice si sociale de implementare a acestora; crearea unor noi tehnologii eco-eficiente de valorificare a deseurilor, prin utilizarea analizei ciclului de viata al produselor in evaluarea impactului asupra mediului; crearea suportului stiintific si tehnologic pentru conservarea, reconstructia si consolidarea diversitatii biologice si ecologice; dezvoltarea cunoasterii in domeniul amenajarii teritoriului prin evidentierea fenomenelor, a impactului diferitelor politici si identificarea modalitatilor de obtinere si propagare a dezvoltarii spatiale, intr-o maniera durabila.
d. SANATATE
Sanatatea reprezinta o dimensiune cu impact deosebit asupra societatii atat prin participarea la calitatea vietii, cat si prin contributia la rata de activitate a populatiei. Proportia inca ridicata a cheltuielilor societatii pentru asigurarea calitatii vietii pacientilor cu boli cronice (cardiovasculare, cerebrovas-culare, neurogenerative etc.) solicita in mod deosebit activitatea de cercetare cu tinte foarte precise. Atingerea acestor tinte de „cercetare aplicata“ este imposibila fara o dezvoltare corespunzatoare a cercetarii proceselor fundamentale bio-psihologice. Obiectivele cercetarii biomedicale pentru perioada 2007 – 2013 in Romania corespund in mare masura obiectivelor europene si internationale si vizeaza tot mai mult integrarea si respectarea normelor din spatiul european al cercetarii. Una din necesitatile imperioase ale cercetarii romanesti in vederea atingerii unui nivel de competitivitate european este, in primul rand, dezvoltarea zonelor in care exista resurse umane si materiale confirmate de rezultatele obtinute si recunoscute conform criteriilor internationale si apoi abordarea cat mai rapida a noilor domenii. Pentru eficientizarea cercetarii, o preocupare deosebita ramane inca dezvoltarea infrastructurii, a resursei umane si a comunicarii si selectarea riguroasa a directiilor de cercetare.
Pentru perioada 2007 – 2013, cercetarea se va orienta catre dezvoltarea cunoasterii sistemelor biologice integrative ale fiintei umane; mecanisme de adaptare ale organismului uman la dinamica factorilor de mediu biologic si psihosocial; metode de investigatie si interventionale bazate pe medicina moleculara si celulara, genomica si proteomica; terapii moderne orientate spre suportul chimic, genetic si celular si standardizarea lor conform normelor bioetice; dezvoltarea interfetei creier-masina in scopul investigatiei si recuperarii in afectiunile neurologice; implementarea de noi metode de preventie si interventionale, la nivel national, arondate la spatiul european de operare.
e. AGRICULTURA, SECURITATEA SI SIGURANTA ALIMENTARA
Agricultura si industria alimentara din Romania detin un potential remarcabil. Romania ocupa unul dintre primele locuri in Europa ca suprafata agricola si arabila si, cu toate ca aproape 40% din populatia activa lucreaza in agricultura, contributia acesteia la PIB este de numai 13 – 15%. In acelasi timp, peste 14.500 de firme activeaza in industria alimentara din Romania (5% din forta de munca). Agricultura durabila este o agricultura viabila din punct de vedere economic, care raspunde exigentelor cererii de alimente sanatoase si de calitate superioara, care garanteaza conservarea si reabilitarea resurselor naturale. Cercetarea stiintifica agricola, prin natura obiectului de cercetare - sol, planta, animal - trebuie sa ofere produse biologice de inalta valoare, materii prime, tehnologii, cunostinte adecvate, care sa contribuie la promovarea agriculturii durabile si dezvoltarii rurale, la cresterea securitatii alimentare si a sigurantei alimentului in concordanta cu cerintele generale si specifice ale pietei.
In aceste conditii, obiectivul cercetarii este de a dezvolta tehnologii care sa acopere intregul lant alimentar (de la sol pana la consumator – „from farm to fork”) si de a raspunde cerintelor specifice ale consumatorilor („from fork to farm”), prin solutii si concepte stiintifice conforme principiilor agriculturii durabile si asigurarii nutritiei corespunzatoare si sigurantei alimentare.
f. BIOTEHNOLOGII
Biotehnologia va marca secolul XXI prin impactul deosebit pe care il va avea atat asupra dezvoltarii cunoasterii, cat mai ales asupra evolutiei si calitatii vietii. Cercetarile vor fi orientate spre descifrarea mecanismelor celulare, intelegerea profunda a inteligentei naturale si spre modalitatile de interfatare eficienta cu natura. Pornind de la cerintele de hrana si pana la asigurarea sanatatii umane, biotehnologia va furniza instrumente si tehnologii curate pentru o evolutie durabila a speciei umane. Industria alimentara, agricultura, mediul, industria farmaceutica, sanatatea, bioeconomia in general vor beneficia de rezultatele cercetarilor inter si transdisciplinare din domeniul biotehnologiilor.
Cercetarile din domeniul biotehnologiei, bioingineriei vor deschide noi fronturi ale cunoasterii mecanismelor vietii cu impact asupra noilor sisteme bioingineresti, sisteme inteligente si cognitive pentru modelarea, conducerea si monitorizarea proceselor complexe. Interactiunea biotehnologiei cu principalele domenii ale cunoasterii va genera noi cercetari indisciplinare cu impact major asupra dezvoltarii globale durabile.
Principalele domenii de cercetare in biotehnologie, la nivelul actual al cunoasterii, vizeaza:
•?conceperea si dezvoltarea de noi medicamente cu maxima eficienta si efecte secundare minimale;
•?elaborarea unor protocoale de diagnostic si tratamente medicale cu impact asupra starii de sanatate si cresterii sperantei de viata;
•?crearea unor noi tehnologii pentru productia de alimente cu siguranta maxima asupra sanatatii umane;
•?conceperea si dezvoltarea unor teh-nologii avansate in domeniul produselor farmaceutice, grupurilor biocatalitice si de obtinere a unor noi enzime si microorganisme;
•?cercetarea si dezvoltarea de sisteme bioinformatice pentru modelarea si monitori-zarea activitatii celulare, a mecanismelor de procesare a informatiilor la nivel biologic, inclusiv cognitiv.
g. MATERIALE, PROCESE SI PRODUSE INOVATIVE
Trecerea de la competitivitatea bazata pe factori (munca, resurse naturale) sau investitii la cea bazata pe inovare presupune dezvoltarea capacitatii de cercetare in domenii de inalta tehnologie (high-tech) generatoare de valoare adaugata, cu potential de export si antrenare a altor sectoare productive. Din aceasta categorie fac parte domenii precum: materiale avansate, tehnologii avansate de conducere a proceselor industriale, tehnologii si produse mecanice de inalta precizie, sisteme mecatronice precum si produse si tehnologii inovative destinate transporturilor.
Obiectivele cercetarii pentru perioada 2007 – 2013 vor presupune dezvoltarea de materiale avansate noi, capabile sa asigure performante sporite produselor si echipamentelor; cresterea competitivitatii produselor si proceselor prin automatizare si proiectare integrata; conceperea si dezvoltarea de noi tehnologii si produse mecanice de inalta precizie precum si de sisteme mecatronice competitive pe piata internationala; cresterea eficacitatii si eficientei sistemului de transport prin imbunatatirea performantelor componentelor – infrastructuri, mijloace de transport, sisteme informatice – realizabila prin dezvoltarea de tehnologii concordante cu caracteristicile temporale si spatiale ale cererii de transport, vizand intermodalitatea ca solutie integratoare.
h. SPATIU SI SECURITATE
Cercetarile si dezvoltarea tehnologica in domeniul spatial si cel al securitatii sunt domenii noi, cu profund caracter multidisciplinar, a caror dezvoltare si apropiere sunt generate atat de evolutiile tehnologice, cat si de reconfigurarea securitatii globale in ultimele decenii. Conjugate cu tehnicile aerospatiale si militare, reprezinta capacitati de prim ordin ale statelor mari si mijlocii, fiind de asemenea prioritati tratate impreuna in UE si NATO. In Romania, existenta unui sector industrial, tehnologic si de cercetare cu semnificatie, potentata de apartenenta tarii ca stat membru cooperant la Agentia Spatiala Europeana (ESA), si reprezentarea unitara la organizatiile de profil euroatlantice constituie atat piata cat si driver pentru orientarea eficienta si pe termen lung a topicilor de cercetare si dezvoltare tehnologica. Strategia spatiala europeana, corelata cu politica comuna de securitate si aparare, au impus mentionarea programului spatial european in Tratatul constitutional si finantarea celor doua teme in Programul CDT Cadru 7 al UE, in corelare cu ESA, respectiv EDA. Pe langa contributia la dezvoltarea stiintei si a capacitatii stiintifice nationale, produsele si tehnologiile rezultante au o piata specializata atat pentru institutiile publice de competenta, cat si prin aplicatii in servicii comerciale precum localizare/navigatie/informatie geografica/securitate personala, precum si in sectoarele industriei aeronautice si traficului aerian. Programele europene GMES (monitorizare globala pentru mediu si securitate), Galileo (navigatie prin satelit) si LPIS (controlul subventiilor agricole prin informatie aerospatiala) reprezinta un suport si un client consecvent pentru cercetari derulate in aceste domenii.
Obiectivele cercetarii cuprind realizarea de cercetari de explorare, aplicatii si tehnologii spatiale, aerospatiale si de securitate, generate de programele internationale majore, de necesitati specifice de utilizare la nivel national si de dezvoltarea de nise tehnologice identificate. Obiectivele specifice ale cercetarii multidisciplinare conduc spre realizarea de produse stiintifice, tehnologice si socio-economice prin explorarea si utilizarea spatiului si dezvoltarea tehnologiilor spatiale, aerospatiale si de securitate orientate spre domeniile cu relevanta cuprinse in strategiile nationale si europene.
i. CERCETARI SOCIO-ECONOMICE SI UMANISTE
Dezvoltarea pe termen mediu si lung a unei tari presupune dincolo de realizarea de tehnologii si produse, elaborarea unor constructe si abordari in cadrul carora sa poata fi asigurat echilibrul structural necesar egalitatii de sanse, valorificarii optime a resurselor si in general sustenabilitatii subsistemelor sale. Romania, tara care si-a propus un traiect rapid spre asigurarea convergentei socio-economice cu Uniunea Europeana, are nevoie de contributia stiintelor sociale si economice pentru a¬ isi asigura adaptarea rapida a sistemului de educatie, a calitatii ocuparii si locuirii, a culturii organizationale, a capacitatii de absorbtie adecvata a tehnologiei, simultan cu asigurarea egalitatii de sanse.
In perioada 2007 – 2013, cercetarea in domeniu va trebui sa aiba in vedere: identificarea si solutionarea principalelor probleme sociale din educatie, locuire si ocupare a fortei de munca in vederea elaborarii, implementarii si evaluarii unor proiecte de dezvoltare locala, comunitara, regionala sau nationala, centrate pe cresterea bunastarii indivizilor; elaborarea de modele de diminuare a inegalitatilor socio-umane si a disparitatilor regionale; valorificarea si dezvoltarea patrimoniului cultural national, cu impact in special asupra turismului cultural si a industriilor creative; analiza impactului social si cultural al tehnologiilor, in special al celor de comunicare; elaborarea de noi metode manageriale, de marketing si dezvoltare antreprenoriala pentru competitivitatea organizationala; identificarea principalelor probleme micro, mezo si macroeconomice cu care se confrunta Romania in contextul internationalizarii si elaborarea de modele si metode pentru solutionarea lor.