TEHNOLOGII DE DEPISTARE SI IDENTIFICARE RAPIDA A EXPLOZIVILOR (V)
Data: 16-31 mai 2008
(Urmare din nr. trecut)
Probabilitatea amenintarii tine de analizarea contextului social-politic-economic al zonei in care se gaseste obiectivul respectiv, de analiza altor situatii existente in lume/regiune, de evaluarea riscurilor s.a.m.d.
Consecintele amenintarii reprezinta pagubele care se pot produce, inclusiv pierderile de vieti omenesti, materiale, afectarea proprietatii s.a. Este posibil ca un incident sa se produca intr-un obiectiv mai putin important, dar consecintele amenintarii sa fie substantial mai mari sau invers.
La alegerea aplicatiei celei mai importante pentru o situatie sau un obiectiv anume trebuie deci luata in considerare intelegerea probabilitatii amenintarii si consecintele asociate acesteia.
Iata de ce problematica selectarii riguroase si judicioase a tehnicii si metodei de investigare reprezinta un factor important al succesului activitatii de investigare si monitorizare a prezentei substantelor explozive in contextul amenintarilor teroriste.
Cunoasterea performantelor acestora, a recomandarilor referitoare la domeniul unde pot fi utilizate cu preponderenta, a limitelor de utilizare sau a posibilitatii combinarii lor cu alte metode pentru amplificarea eficientei in domeniul luat in discutie este o chestiune importanta pentru asigurarea prevenirii si combaterii manifestarilor teroriste, dar si pentru a asigura obtinerea maximului de informatii ce se pot culege de la locul unui incident deja produs, in vederea descoperirii, prinderii si pedepsirii faptasilor.
Depistarea si identificarea explozivilor reprezinta deci o etapa obligatorie si importanta a actiunilor antiteroriste/contrateroriste. De buna desfasurare a acesteia depind in buna masura restul actiunilor intreprinse in cadrul interventiei pirotehnice, al carei scop este anihilarea amenintarii generate de utilizarea ilicita a explozivilor.
Este de precizat ca oricare dintre metodele existente nu asigura eficacitate suta la suta, interventia factorului uman neputind fi neglijata, atit din punct de vedere al nivelului de instruire, cit si din ratiuni ce deriva din experienta acumulata, deprinderi, abilitati si, de ce nu, din starea psihica de moment, nivelul la care i se solicita atentia etc.
Iata de ce la achizitia unei aparaturi de depistare si identificare a explozivilor (si nu numai a lor) toti acesti parametri trebuie foarte bine analizati pentru o buna dimensionare a caracteristicilor pe care trebuie sa le intruneasca aceasta.
Totodata aceasta etapa poate furniza date importante pentru asigurarea sigurantei specialistului pirotehnist si pentru luarea unor masuri judicioase si eficace de limitare a distrugerilor materiale si umane prin limitarea efectelor detonarii, voita sau accidentala, a obiectului suspect investigat.
Din acest punct de vedere, atit pentru dotarea echipelor pirotehnice de interventie cu mijloace corespunzatoare si cu performantele impuse de actiunile pe care le intreprind, cit si pentru dotarea diferitelor institutii ce au ca domeniu de activitate securitatea diferitelor obiective si/sau personalitati, se impune cunoasterea aprofundata a problematicii legate de depistarea si identificarea materialelor explozive.
Totodata, pentru domeniul privat, cunoasterea tehnicilor si metodelor de depistare a explozivilor poate conduce la o serie de masuri adiacente, cum ar fi, spre exemplu: configurarea posturilor de lucru, dimensionarea efectivelor de control, a nivelului de dotare, stabilirea procedurilor de lucru corespunzatoare tipului de sistem achizitionat, conditiile in care se pot desfasura anumiti pasi procedurali etc.