CENTENARUL SARMASEL SI NON-FESTIVISMUL
Data: 16-30 aprilie 2009
La sfirsitul lunii aprilie s-au implinit 100 de ani de la „momentul Sarmasel“, respectiv de la prima extractie de gaze din tara noastra. Comuna clujeana Sarmasel a ramas multa vreme in anonimat, cu toate ca merita toata atentia. Cind ne gindim ca vaste zone ale industriei si o parte importanta a resurselor pentru incalzirea locuintelor, a spatiilor de munca se asigura cu gazele naturale produse in tara, ne dam seama de importanta jubileului evocat. Cu toate ca la Medias, oras considerat – pe buna dreptate – capitala gazului metan romanesc, a avut loc o manifestare aniversara, nu se poate vorbi, in niciun chip, despre festivism. Omagierea unor traditii demne de tot respectul a purtat amprenta de neconfundat a preocuparilor si chiar a ingrijorarilor provocate de actualul stadiu al luptei pentru resurse.
A fost cit se poate de firesc sa se discute, intre altele, despre „soarta proiectului Nabucco”, de care Romania isi leaga multe proiecte, insasi osatura Strategiei Nationale in domeniul Energeticii. Intimplarea (doar intimplarea) face ca jubileul sa se fi desfasurat simultan cu Forumul Energetic de la Sofia, la care s-a discutat serios, sub semnul unor confruntari dure, despre posibilitatea asigurarii stabilitatii in aprovizionarea cu gaze naturale nu numai a tarilor din zona noastra geografica, ci si a intregului continent. Fireste, in ceea ce ne priveste, interesul se indreapta, in primul rind, spre proiectul Nabucco, unde suntem parte prin Transgaz, deoarece tara noastra este inclusa pe traseul acestei conducte de peste 3300 de kilometri, insa se desfasoara o lupta acerba pentru acordarea de prioritate celuilalt proiect, South Stream, care ocoleste Romania. E drept, in ajunul conferintei de la Sofia a aparut o harta care indica pentru South Stream un alt traseu: era ocolita Serbia, iar o portiune din conducta traversa Romania. Insa nu se stie (deocamdata) exact ce s-a urmarit prin acest „balon de incercare“. Fapt este ca, la Medias, presedintele companiei Transgaz, Ioan Rusu, spunea despre Nabucco ca „este un proiect important pentru noi, intrucit trebuie sa ne raliem la standardele europene, acest lucru permitindu-ne sa ne dezvoltam in perioada urmatoare“.
Simultan cu preocuparile legate de stabilitatea surselor externe de aprovizionare, se acorda o tot mai mare importanta procesului investitional intern. Pentru perioada 2008 – 2013, Transgaz are prevazute investitii in valoare de 473 milioane de euro, fonduri destinate modernizarii retelelor de transport. La fel, Romgaz are proiecte de investitii in valoare de aproape o jumatate de miliard de euro pentru eficientizarea productiei interne de gaze naturale.
Prezenta la Medias a nu mai putin de patru ministri si a peste 20 de senatori si deputati a prilejuit un schimb de opinii pe tema perspectivelor productiei interne de gaze naturale, o mare atentie acordindu-se posibilitatilor de finantare a unor explorari de amploare, inclusiv ca modalitate de contracarare a efectelor negative ale crizei globale pe piata muncii.
Lucrurile s-ar fi asezat intr-o matca fireasca in conditiile in care, la nivel national, ar fi operationala o Strategie energetica, demna de acest nume. Or, documentul aferent elaborat in 2007 a fost pus intre paranteze, sub motivarea ca este necesara o revizuire radicala. Se astepta ca la sedinta CSAT de la sfirsitul lunii aprilie a.c. sa se adopte o noua Strategie in domeniu. N-a fost sa fie. Documentul urmeaza sa fie discutat in Guvern in vederea adoptarii lui. Nu este cazul sa anticipam, insa exista numeroase teme extrem de controversate. Cu titlu de exemplu, retinem ca Banca Mondiala nu agreeaza ideea scindarii SC Hidroelectrica. Sesizam lesne aici elemente ale disputelor referitoare la existenta asa-numitilor „baieti destepti“ din energetica, profitori ai costurilor scazute de producere a energiei hidro.
Iata, deci, explicatia principala a caracterului non-festivist al manifestarilor dedicate implinirii a 100 de ani de la inceperea extractiei de gaz metan in Romania. Este un incurajator semn de seriozitate, premisa a abordarii corecte a unei teme de cel mai mare interes pentru intreaga populatie a tarii.