Exemplul Dacia si deschiderea spre viitor
Data: 16-30 aprilie 2009
Informatia „bruta“ suna astfel: Compania Dacia a demarat un program pentru 145 de studenti ai anilor terminali din universitatile cu profil tehnic, in vederea parcurgerii unor stagii de pregatire practica, direct in uzina de la Mioveni. La prima vedere, o astfel de informatie are un iz desuet, amintind de asa-numita „practica in productie“ din perioada antedecembrista, operatiune in care formalismul nu era egalat decit de agresivitatea unei propagande menite sa cosmetizeze realitatea. Nu se poate face insa nici macar o paralela intre ceea ce a fost (de trista amintire) si ceea ce se intimpla acum la „Dacia“.
In primul rind, nu este vorba despre o actiune de „masa“, nediferentiata. Pentru selectarea celor 145 s-a organizat un riguros concurs, la care au participat peste 700 de studenti. Faptul ca au existat aproape cinci pretendenti pe un loc a dat concursului o nota de maxima exigenta. Intr-adevar, cei selectati au premisele necesare pentru o activitate de calitate, benefica atit pentru viitorii ingineri, cit si pentru companie. Practica se desfasoara pe o perioada de trei luni, considerata suficienta pentru scopul propus, si anume pregatirea unor specialisti care sa constituie un fel de „rezerva“ de resurse umane de calificare superioara pentru Dacia.
Conditiile asigurate sunt dintre cele mai bune: bursa pentru cheltuieli personale, cazare si transport asigurate de Dacia. Stagiarii beneficiaza de indrumarea unor foarte experimentati ingineri din companie. Ei ajuta si la definitivarea lucrarilor de licenta.
„Dacia“ nu garanteaza locuri de munca pentru cursanti dupa absolvirea facultatilor, insa acestia se afla pe lista persoanelor agreate, cu sansele cele mai mari de a fi angajate. De altfel, prognozele arata ca Dacia se va inscrie in viitorul previzibil printre cei mai importanti angajatori pe ansamblul industriei nationale. Un exemplu de abordare vizionara a problemelor de personal chiar si in conditii de criza.