TUR DE ORIZONT
Data: 16-30 aprilie 2009
- 300 milioane de euro,
investitii pentru biocombustibili
31 de operatori economici activeaza, in prezent, pe piata autohtona a biocombustibililor. Este vorba despre o dublare fata de anul 2007. In acest fel se raspunde cerintei formulate de UE privind atingerea, in 2010, la nivel comunitar, a unui volum de biomasa echivalent cu 5,75 la suta din necesarul de combustibil al anului respectiv. Constituirea respectivelor firme se bazeaza pe evaluarea specialistilor, care indica un potential energetic de biomasa echivalent cu 7600 tep pe an. Sunt luate in calcul atit culturile de rapita, soia si floarea soarelui, cit si reziduurile agricole, forestiere si urbane (inclusiv menajere). Pentru valorificarea acestui potential s-au anuntat investitii de circa 300 milioane de euro. Se construiesc capacitati de productie pentru biocombustibili in Braila, Calarasi, Teleorman si Timis.
- Un miliard de lei, fonduri suplimentare pentru infrastructura rurala
Guvernul a luat decizia de a prelungi cu trei ani, pina in 2012, programul de dezvoltare a infrastructurii rurale (drumuri, retele de canalizare, de apa, de gaze, sali de clasa, de sport etc.), iar pentru sustinerea financiara adecvata a prevazut suplimentari de fonduri de 1 miliard de lei din resurse bugetare. Astfel, pe total, programul va beneficia de 4 miliarde de lei, suma insuficienta pentru rezolvarea unor urgente deosebite. Calculele Asociatiei Presedintilor de Consilii Judetene indica un necesar mediu de 15 milioane de euro pentru modernizarea rurala radicala, asa ca fondurile bugetare alocate vor permite sa se solutioneze doar selectiv, pe baza unor criterii legale, situatiile-limita din comunele cu cele mai mari ramineri in urma in materie de infrastructura.
- Inscrieri in Sistemul Electronic National (SEN)
La inceputul lunii mai a.c. se aflau inscrise in Sistemul Electronic National (SEN) 3700 de institutii. Este un progres sensibil fata de anul 2008, majorarea inregistrindu-se la peste 600 de institutii. In acest fel, au crescut sansele de realizare la termen a programului stabilit prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro. Astfel, institutiile publice din tara noastra, atit cele locale, cit si cele centrale, au posibilitatea sa puna la dispozitia cetatenilor informatiile proprii de contact si formularele utilizate in raporturile cu ei, in cele mai diverse domenii. In prezent, aceste formulare sunt postate de peste 1900 de institutii publice. Situatia cea mai buna se inregistreaza in judetele Galati, Mures, Dolj si Suceava, in care aproape totalitatea institutiilor publice sunt inscrise in SEN. La polul opus se afla judetele Ilfov, Arges si Arad.