6 miliarde de euro pentru 653 km de autostrada
Data: 16 - 31 mai 2012
Printre prioritatile autoritatilor de profil se afla accelerarea lucrarilor pentru constructia de autostrazi si de cai rutiere similare, precum centurile de ocolire a unor mari localitati. In vederea atingerii acestui obiectiv se deruleaza studii referitoare la experienta acumulata in domeniu, atat pentru extinderea solutiilor care si-au dovedit viabilitatea cat - mai ales - pentru eliminarea, in timpul cel mai scurt, a neajunsurilor care au franat considerabil un proces constructiv de maxima importanta economica si sociala.
O prima constatare vizeaza faptul ca de 10 ani - de cand s-a reluat, pe tronsonul A2 Bucuresti - Fundulea, constructia de autostrazi - s-au finalizat numai 260 km. Cele mai multe fonduri s-au alocat pentru A3 pe tronsoanele Campia Turzii - Gilau (52,5 km) si Suplacu de Barcau - Bors (64 km), respectiv aproape 1,2 miliarde de euro. Sanse de a se incheia lucrarile pe intregul traseu al A2 exista, in prezent, prin stadiul avansat al lucrarilor pe tronsonul Cernavoda - Medgidia. Practic, A2 s-a realizat in aproximativ un deceniu, ceea ce indica un ritm extrem de lent. De fapt, rezultatele de ansamblu la constructia de autostrazi sunt dezamagitoare.
Calculele specialistilor atesta ca, in medie, pentru un km de autostrada s-au cheltuit si se vor cheltui (nu numai pentru lucrarile propriu-zise, ci si pentru exproprieri, studii de fezabilitate, consultanta etc.) circa 9 milioane de euro. Respectivele calcule iau in considerare si cei 376 km de autostrada aflati in diferite faze de constructie. Pentru comparatie, precizam ca pentru un km pe tronsonul Bucuresti - Fundulea, dat in folosinta in 2004, s-au cheltuit circa 3,2 milioane de euro.
Obiectivul propus de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii consta in incheierea lucrarilor pe cei 376 km aflati, acum, in lucru pana la sfarsitul anului viitor. Astfel, se preconizeaza ca, la 31 decembrie 2013, sa existe in Romania, in stare functionala, 653 km de autostrada. Repetam: este vorba si despre centurile ocolitoare din mari orase.
Masurile care s-au adoptat si sunt in curs de aplicare vizeaza concentrarea fortelor si mijloacelor pe santierele cu posibilitati reale de incheiere a lucrarilor in timp mai scurt, astfel incat sa se reduca si perioada de executie. De asemenea, pentru intregirea unor trasee in vederea cuprinderii unor distante cat mai mari, se accelereaza si procesele de licitatie pentru tronsoanele Lugoj - Deva, Timisoara - Lugoj si Gilau - Nadaselu.
Alte articole
