Concentratia de CO2 din atmosfera Terrei a depasit un prag istoric
Data: 16-31 mai 2013
National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din Statele Unite a anuntat ca, la 9 mai 2013, cantitatea de dioxid de carbon din aer a depasit 400 de parti pe milion (ppm) pentru prima data de cand se fac observatii sistematice si probabil ca pentru prima data in ultimii cel putin 800 000 de ani. Aceste observatii sistematice se realizeaza din 1958 la observatorul Mauna Loa din insulele Hawaii. Cercetatorii considera acest nivel ca un reper simbolic ce ilustreaza cresterea rapida a emisiilor de CO2 generate de activitati umane in ultimul secol. Numeroase alte date asupra climei obtinute din carote de gheata polara, sedimente oceanice si alte surse arata ca aceasta este cea mai mare concentratie in atmosfera din toata istoria umanitatii, posibil chiar din ultimii 15 milioane de ani.
Reamintim ca dioxidul de carbon este cel mai important gaz ce contribuie la incalzirea globala. Mauna Loa este cea mai veche statie de masurare a concentratiei de CO2 din lume si reprezinta statia mondiala de referinta pentru monitorizarea cresterii concentratiei acestui gaz ce retine caldura globului terestru. Concentratia de dioxid de carbon a crescut continuu de cand cercetatorii au inceput sa realizeze masuratorile in urma cu peste cinci decenii.
Reflectand evolutia emisiilor antropogene ale acestui gaz, rata de crestere s-a accelerat de cand au inceput masuratorile de la cca 0,7 ppm pe an la sfarsitul deceniului 50 la 2,1 ppm pe an in ultimii 10 ani, a anuntat NOAA intr-un comunicat de presa. In prezent, rata anuala de crestere este de 100 de ori mai mare decat cea de la sfarsitul ultimei glaciatiuni, ceea ce conduce la crestere rapida a temperaturilor medii la suprafata planetei.
Inainte de Revolutia Industriala media globala a CO2 era de 280 ppm si a fluctuat intre 180 si 280 ppm in ultimii 800 000 de ani. Exista probe clare ca majorarea mare a emisiilor globale de CO2 prin arderea carbunilor, a petrolului si gazelor naturale provoaca aceasta accelerare.
Nu exista un singur raspuns la intrebarea cand a mai fost concentratia de CO2 la acest nivel, iar studiile prezinta un domeniu mare cuprins intre acum 800 000 si 15 milioane de ani in urma. Proba cea mai directa provine de la incluziunile de aer vechi prinse in imensele calote de gheata din Antarctica si Groenlanda. Prin forarea acestor calote, extragerea de carote si analiza incluziunilor de aer, cercetatorii au descoperit ca niciodata in ultimii 800 000 de ani, nivelul de CO2 din atmosfera nu a fost asa de ridicat ca cel de acum.
Pentru un studiu publicat in revista Science in 2009, cercetatorii au analizat cochilii de scoici din sedimente de mare adanca pentru a estima nivelul de CO2 si au ajuns la concluzia ca nivelul nu a fost asa de mare ca cel de astazi in ultimii 10 - 15 milioane de ani, in timpul epocii Miocen. In acel timp, rechinii cu dinti uriasi cutreierau marile al caror nivel era cu 100 m mai ridicat decat cel de astazi.
Desi pragul nivelului mediu zilnic de CO2 a fost atins este putin probabil ca media lunara sau media anuala sa depaseasca 400 ppm anul acesta. In mod normal, nivelurile din emisfera nordica au un maxim anual in luna mai, dupa care ele scad usor, pe masura ce vegetatia din cea mai mare parte a lumii absoarbe mai mult CO2 pe masura ce se dezvolta in timpul verii. Dar, intrucat emisiile globale de CO2 nu dau semne de reducere, vor mai trece 1 - 3 ani pana cand media anuala va depasi si ea 400 ppm. Pe la mijlocul secolului este posibil ca nivelul de CO2 sa atinga 450 ppm si chiar mai mult.
Alte articole



